Patrick Mortensen (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

Transferdebat: Skal der hentes endnu en Mortensen-konkurrent?


| Rasmus Thomsen | ,

Skal der hentes nye spillere til AGF’s angreb i dette transfervindue? Her giver vi seks bud på spillere, der kan hentes og forstærke De Hviies offensiv.

Med 16 Superligamål i den netop overståede sæson blev Patrick Mortensen endnu engang topscorer for AGF. Men bør Stig Inge Bjørnebye hente en konkurrent til angrebet, som kan true Mortensen? Det er det store spørgsmål. Jelle Duin ser ud til at lande i Aarhus igen, men er det nok til at konkurrere både i Europa og i Danmark?

Stig Inge Bjørnebye er en travl mand, der ikke ligger på den lade side. Endnu et par sommertransfers er bekræftet.

Tobias Bech er ny mand i den hvide AGF-trøje, og endnu flere spillere kan være på vej til Aarhus. Derudover har AGF også sikret sig Felix Beijmo på en permanent aftale, mens Duelund som bekendt er forlænget og Akoto er hentet til Fredensvang.

Kevin Yakob er langtidsskadet og derfor skal AGF på markedet efter endnu en midtbanespiller.

Derudover melder rygtebørsen om et snarligt salg af forsvarsprofilen Yann Bisseck. Også her forventes det, at AGF skal finde en erstatning for den stærke tysker. Thomas Kristensen bør være oplagt til at blive kørt i stilling, som Bissecks afløser i venstre side af 3-mandsforsvaret, men Bjørnebye har udtalt, at man går efter at hente en ny venstre midtstopper. Om Bisseck-millionerne skal bruges på en breddespiller eller en mand til startelleveren må tiden derfor vise.

Thomas "TK" Kristensen med bolden ved sine fødder.
Thomas “TK” Kristensen (Foto: Matti Kronborg)

Du kan læse vores transferblog om mulige forsvarsforstærkninger her: Transferdebat: Skal Bisseck erstattes? Og hvem skal spille wingback i AGF?

Men hvad med positionen som spidsangriber?

Transferdebatten er nået til positionen helt i front for AGF-mandskabet. For hvem skal og kan true Patrick Mortensens plads, som stensikker starter i Uwe Röslers system?

Vi ser på mulighederne og forsøger at komme med vores bud, på mulige konkurrenter til Patrick Mortensen, i denne sidste del af transferdebatten om denne sommers transfervindue.

Sæsonen der gik

Patrick Mortensen, Patrick Mortensen og Patrick Mortensen.

AGF-topscoreren har været en enmandshær i aarhusianernes angreb i denne sæson.

Uwe Rösler forsøgte sig ellers med to angribere i mange af sæsonens kampe – særligt i efteråret.

Men hverken Dawid Kurminovski, Sebastian Grønning eller Sigurd Haugen slog til. Både Kurminowski og Grønning blev sendt videre til nye klubber.

Ind på en lejeaftale kom også Jelle Duin i starten af sidste sæson. Hollænderen har heller ikke for alvor slået til, men… Duin skød bronzemedaljerne til Aarhus i sæsonens sidste kamp, 3-3 dramaet mod Brøndby, og nu ser det ud til, at han også er at finde i klubben i næste sæson.

Men på trods af Jelle Duins to mål mod Brøndby, har Mortensens konkurrenter ikke imponeret i denne sæson.

Derudover skal 17-årige Adam Daghim også nævnes her. Stortalentet har ikke fået mange chancer under Uwe Röslers ledelse, men Daghim ligner mere og mere en spiller, der kan byde sig ind på enten angrebspositionen eller i en rolle lige bagved. Tidligere har Daghim gjort sig mere som kantspiller, men da Uwe Rösler lavede kanterne om til wingbacks, blev Daghim, udefra set, lidt klemt i det nye system.

Adam Daghim varmer op under AGF kamp.
Foto: Matti Kronborg

Læs også: Portræt af Daghim: Jeg har overvundet dæmoner for at nå hertil

Status på klubbens angribere

Anføreren Patrick Mortensen har stadig ét år tilbage af sin AGF-kontrakt. Som topscorer i seneste sæson, og med status som anfører, tyder det på, at Mortensen også begynder den nye sæson som manden alene på toppen i startopstillingen hos “De Hviie”.

I løbet af sidste sæson forsøgte Uwe Rösler sig med flere alternativer til Patrick Mortensen. I mange kampe spillede AGF med to angribere fra start – hvor Mortensen startede inde i alle 32 kampe. Så et egentlig alternativ til Mortensen endte det ikke med.

Og faktisk gik det sådan, at ideen med to startende angribere blev ændret, så sæsonen sluttede med kun Mortensen som fuldblodsangriber på holdkortet.

Dawid Kurminowski og Sebastian Grønning er for længst fortid i Aarhus. Det samme er Jelle Duin den 30. juni, når lejeaftalen udløber, og hollænderen efter planen skal tilbage til AZ Alkmaar. Døren til et permanent AGF-skifte er dog stadig åben for Duin, og en del tyder på at hollænderen bliver i AGF.

Adam Daghim klør på, men var ikke tæt på startopstillingen i sidste sæson. Om det bliver anderledes i den kommende sæson, vides ikke, ellers kan en lejeaftale muligvis komme på tale for Daghim.

Sigurd Haugen er også i truppen, endda på en lang aftale, der først udløber i sommeren 2027. Nordmanden mangler stadig sit gennembrud i AGF, og en mulig transfer tilbage til Norge, har tidligere været nævnt på rygtebørsen.

En anden ung spiller, Frederik Ihler, vender efter planen også tilbage til AGF denne sommer. Ihler har været udlejet til Skive i det meste af sidste sæson – med sporadisk succes. Men Bjørnebye har antydet overfor os, at en ny udlejning er undervejs.

Derfor er der en del ubekendte faktorer hos AGF-truppens angribere.

Patrick Mortensen gør honnør efter et straffesparksmål på Ceres Park.
Patrick Mortensen gør honnør på Ceres Park (Foto: Matti Kronborg)

33-årige Patrick Mortensen er den eneste angriber i truppen, der med sikkerhed fortsætter i 23/24 sæsonen.

Jelle Duin vender nok tilbage. Sigurd Haugen kan blive solgt, og de to unge spillere, Frederik Ihler og Adam Daghim, kan stå overfor udlejninger.

Derfor virker det meget sandsynligt, at AGF jagter mindst én ny angriber som tilføjelse til truppen i dette transfervindue.

Vurdering af setuppet

På baggrund af de manglende mål og det halvsløje spil, fra alle AGF-angribere undtagen Patrick Mortensen, så spiller AGF nu kun med én spidsangriber, ligesom man gjorde under David Nielsens ledelse.

Det kan gøre det mindre attraktivt for en ny angriber at vælge AGF til, da Patrick Mortensen stadig sidder tungt på pladsen, som den foretrukne angriber. Men konkurrencen skal øges.

Kaptajn-Mortensen bliver 34 år i næste måned og selvom han har scoret 63 Superligamål i 135 Superligakampe for AGF, kan det ikke forventes at den flotte stime fortsætter.

Konkurrencen skal øges, og der bør hentes mindst én angriber ind, udover det truppen allerede har nu, som kan konkurrere med Mortensen om pladsen i front. Det må gerne være en fysisk stærk angriber, der kan nogle af de samme ting som Mortensen.

I dette transfervindue, kan der tænkes i flere scenarier. Der kan overvejes en spiller, der kan “true” Patrick Mortensen, som fast starter og alene mand på toppen i startopstillingen.

Der kan også tænkes på en spiller, der kan supplere og bringe noget andet end Mortensen, og som også kan sættes ind i en formation, med to angribere fra start, som Rösler også praktiserede i sidste sæson.

Der er også en reel mulighed for, at der ikke sker mere på angrebsposten, og at gruppen derfor også vil bestå af Mortensen, Haugen, Duin, Daghim og Ihler næste sæson – evt. med Duin som permanent spiller på holdet.

Jelle Duin sender en thumbs up afsted mod AGF fansene (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

Uanset hvad, så må man have for øje, at angribere med mål i støvlerne, som regel koster en del penge.

Vores bud på nye angribere

Wahid Faghir – Stuttgart (19 år, kontraktudløb 30. juni 2026)

Faghir har ikke været en målmaskine i Superligaen. Hverken for Vejle eller for FC Nordsjælland. Men på trods af svingende spilletid, scorede Faghir 4 mål for FCN i den netop overståede sæson.

Faghir er ung og har allerede oplevet en del. Han har repræsenteret Danmark på alle U-landshold, fra U16-U21. Han har også spillet Bundesliga-fodbold for Stuttgart og så har han, trods alt, vist sig godt frem i Superligaen i flere perioder.

Faghir er en spiller med et kæmpe potentiale, men det skal forløses. Han har stadig en lang kontrakt i Tyskland, men en lejeaftale med købsoption, kan måske være vejen frem for AGF. Faghir kan være et bud på en arvtager for Patrick Mortensen i AGF.

Orri Steinn Oskarsson – F.C. København (18 år, kontraktudløb 30. juni 2025)

Den unge islænding har været udlejet til 1. divisionsklubben SønderjyskE i sidste sæson. Det har været en blandet omgang, i det sønderjyske, for den lovende angriber. Kontrakten med F.C. København løber stadig i to år, hvilket kan være et benspænd for en handel.

FCK har en del islændinge med stort potentiale i klubben, men hvis ikke Oskarsson er tiltænkt en større rolle i København, kan endnu en lejeaftale eller måske et salg, komme på tale denne sommer.

Potentialet er der, men kan det forløses i en anden Superligaklub? Det vil umiddelbart ikke være en erstatning for Patrick Mortensen, men en spiller, der (måske) kan byde sig til for AGF i de kommende år.

Orri har spillet 9 kampe for førsteholdet i København, mens han har lavet voldsomme 40 mål i 41 kampe for FCK’s U19 mandskab. AGF har tidligere hentet Adam Daghim i F.C. Københavns ungdomsafdeling.

Wessam Abou Ali – Vendsyssel (24 år, kontraktudløb 30. juni 2025)

Han har ventet på gennembruddet i dansk fodbold, hvor han både har spillet Superliga-fodbold for AaB og Silkeborg.

I denne sæson er et lille gennembrud sket for Abou Ali, der har bidraget med 14 mål i 1. division for Vendsyssel i denne sæson. Til Ekstra Bladet fortæller Abou Ali, at han gerne vil videre i karrieren i dette transfervindue, og avisen kan desuden berette om interesse fra bl.a. danske klubber.

Ali vil næppe være en erstatning for Mortensen, men i stedet en anderledes type, der kan give holdet flere muligheder i offensiven.

Mads Hansen – FC Nordsjælland (20 år, kontraktudløb 30. juni 2026)

U21-landsholdsspilleren har spillet i FC Nordsjælland i halvanden sæson nu. Før det har han været igennem akademiet i FC Midtjylland, hvor han også spillede 14 kampe for førsteholdet.

Hansen er en fleksibel angriber, der også kan begå sig på kanterne. Han er opportunistisk og dynamisk. På seniorniveau har Hansen dog ikke bombet mål ind – hvilket bl.a. skyldes at han ofte spiller mere som kant end som spidsangriber.

Her vil der ikke være tale om en 1:1 erstatning eller konkurrent til Patrick Mortensen, men mere en spiller, der kan give offensiven noget andet og mere fleksibelt.

Potentialet hos Hansen er stort og han spiller pt i en klub, der gerne vil give spilletid til talenterne. Det virker ikke meget sandsynligt at et skifte til AGF kan komme på tale – men det kan være en spændende spiller for AGF at holde øje med.

Mikael Uhre – Philadelphia Union (28 år, kontraktudløb 31. december 2024)

En spiller der, med sit skifte til USA, er gået lidt i glemmebogen i Danmark. Uhre har tidligere haft stor succes i Brøndby IF og før det, klarede han sig også fint i SønderjyskE. Han er en hurtig og pågående angriber, der ved hvor målet står.

For sin amerikanske klub, står han noteret for 19 mål og 13 oplæg i 54 kampe. Uhre har stadig halvandet år tilbage af sin aftale med Philadelphia, men blev i løbet af forårssæsonen rygtet væk fra klubben. Et skifte tilbage til Danmark virker dog ikke helt sandsynligt på nuværende tidspunkt. Men en spændende mulighed for AGF, hvis Uhre vil hjem til Jylland.

Stephen Odey – Randers FC (25 år, kontraktudløb 30. juni 2024)

Da Odey ankom til dansk fodbold, tog han det meste af Superligaen med storm, men angriberen har ikke haft “tur i den” i den seneste sæson. Da Odey var rigtig varm i Superligaen, for et par år siden, blev han rygtet til AGF.

Nu har Odey kun ét år tilbage af sin kontrakt i Randers og han vil ikke blive hentet som topspiller. I stedet kan Odey tænkes som en spiller til bredden, der kan udvikle sig til fast starter på sigt.

Han kender dansk fodbold, han er hurtig og så har han stadig stærke tekniske færdigheder. En forudsætning for sådan en transfer her, vil være at spillere som Haugen og Duin, ikke bliver i AGF.

Du kan læse vores øvrige transferblogs med bud på nye spillere til målmandsposten og midtbanen her:

Transferdebat: Hvem skal tage kampen op med Jesper Hansen?

Transferdebat: Skader, salg og køb – hvad skal der ske på midtbanen i AGF?

Der er altså rigeligt at tage fat på for Stig Inge Bjørnebye, inden transfervinduet lukker den 31. august.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.