Jesper Hansen (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

Transferdebat: Hvem skal tage kampen op med Jesper Hansen?


| Rasmus Thomsen |

Superliga-sæsonen 2022/2023 nærmer sig sin afslutning. AGF slutter i toppen, særligt efter en flot forårssæson, der fik håbet og drømmene tilbage til Aarhus. Nu venter et vigtigt transfervindue, og i denne første del ser vi nærmere på målmandsemner til AGF.

Sæsonen er snart slut. Derfor er det tid til at evaluere og se fremad.

For allerede i weekenden den 22./23. juli, begynder en ny sæson af Superligaen. En sæson hvor AGF, efter et meget flot forår, vil være en af forhåndsfavoritterne til en topplacering.

En topplacering, man dog ikke kan tage for givet. For kan AGF ride videre på den flotte forårsbølge?

Det skal det nært forestående sommertransfervindue være med til at afgøre.

For hvordan kommer AGF-truppen til at se ud i den nye sæson? AGF har en trup, hvor flere spillere kan være attraktive for andre klubber og spillere som Felix Beijmo og Mikkel Duelund har kontraktudløb. Derfor må man formode, at flere spillere kan være fortid på Fredensvang, når en ny sæson skal begynde.

Hvis AGF skal bygge videre på det flotte forår, vil det formentlig også kræve forstærkninger på flere positioner.

Derfor gennemgår vi nu truppen. Hvilke spillere kan være på vej ud? Og på hvilke positioner bør AGF forstærke sig?

På hver position kommer vi med forskellige bud på spillere, der kan være interessante for AGF denne sommer.

Vi begynder på målmandsposten, hvor AGF lige nu har Jesper Hansen, Per Kristian Bråtveit og Jonathan Hutters på kontrakt.

Senere kan du også læse vores transferdebat om forsvaret, midtbanen og angrebet.

Sæsonen der gik

Foråret 2023 blev dér, hvor Jesper Hansen slog alletiders ”clean-sheet” rekord i Superligaen.

128 gange har Jesper Hansen nu holdt Superliga-målet rent i løbet af karrieren. Tidligere havde Mogens Krogh rekorden med 124 kampe Superliga-kampe med ”rent bur”.

Jesper Hansen har, udover at slå rekorden, også været fast mand og en sikker sidste skanse i hele sæsonen for AGF. Hansen har spillet samtlige kampe i sæsonen, fra start til slut og reservemålmand Per Kristian Bråtveit har ikke været i nærheden af spilletid.

Status på de nuværende målmænd

Foruden Jesper Hansen og Per Kristian Bråtveit, har AGF også unge Jonathan Hutters på kontrakt.

Tidligere på foråret forlængede AGF kontrakten med Hutters, så den gælder til sommeren 2024. Her offentliggjorde man samtidig, at Hutters bliver en fast del af Superliga-truppen denne sommer.

Jesper Hansen har også forlænget sin kontrakt med AGF, så den nu gælder til den 30. juni 2024.

Per Kristian Bråtveit har udløb denne sommer, og en del tyder på, at nordmanden er fortid i AGF, når kontrakten udløber den 30. juni.

Derfor står AGF tilbage med to målmænd. Det sikre førstevalg Jesper Hansen og det unge 19-årige talent Jonathan Hutters.

Vurdering af setuppet

AGF har forlænget kontrakten med Jesper Hansen i yderligere ét år. Derfor har man nu muligheden for at udskyde ”hovedpinen” til sommeren 2024. For hvem skal overtage tjansen som første målmand i AGF, når Jesper Hansen stopper, eller ikke længere er god nok?

Forhåbentlig er Jesper Hansen god nok i endnu en sæson. Men hvis han ikke er, skal der være en arvtager klar. Og arvtageren skal ikke være 19-årige Jonathan Hutters. Det skal være en med mere rutine, eller endnu større talent.

Per Kristian Bråtveit ligner en færdig mand i AGF, da nordmandens agent bl.a. har bekræftet over for Tipsbladet at de to parter skilles ved kontraktudløb denne sommer.

Derfor skal der hentes endnu en målmand, så Jesper Hansen og Jonathan Hutters ikke skal være en duo, men en trio med en ny konkurrent i truppen.

Umiddelbart kan det blive to typer af spillere, som AGF kigger efter på målmandsposten i sommerens transfervindue.

Det kan være en yngre model end Jesper Hansens 38 somre. En yngre model der, allerede nu, kan være klar til at vogte buret fast i Aarhus og dermed sende Jesper Hansen på bænken. Det kan betyde en mere tilbagelænet rolle som reserve, mentor og rollemodel for rekordmager Hansen.

Eller det kan være en ældre og mere erfaren spiller, som man også så det med Bråtveit, eller Jesper Hansen selv. For man skal ikke undervurdere dét, at Jesper Hansen blev hentet til AGF, som førstevalg, i en alder af 36 år.

Samtidig har Stig Inge Bjørnebye tidligere talt meget om vigtigheden af ”backbone players”, som Jesper Hansen bl.a. er. Derfor kan det give mening, at AGF henter en ny erfaren målmand, som kan overtage fra Jesper Hansen senest i sommeren 2024 og som kan blive en ny ”backbone player” hos ”De Hviie”.

Bud på målmandsemner til AGF

Lucas Lund – Viborg (23 år, kontraktudløb 31. december 2025)

Et af de største målmandstalenter i Danmark.

Lucas Lund har bevist sig på højeste niveau, både i 1. division og i Superligaen. Og særligt har han fået sit helt store gennembrud i denne sæson, sammen med resten af Viborg-mandskabet.

Lund har stadig en længere kontrakt, og derfor skal der betales, hvis man ønsker at købe ham fri.

Lund har en god alder, et stort talent, samt erfaring fra de bedste rækker i Danmark. Han vil være en oplagt afløser for Jesper Hansen. Hvis man køber Lucas Lund denne sommer, må man formode at det er for at gøre ham til førstevalg, og derfor skal Jesper Hansen være indstillet på en rolle som reserve- og læremester.

Derudover må man formode at Lund kan være svær at lokke til Aarhus. Udlandet vil som udgangspunkt være mere attraktivt end AGF. Derudover kan en klub som FCK også komme i spil, hvis de skiller sig af med Kamil Grabara.

Og sidst men ikke mindst, kan økonomien også spænde ben for en aftale mellem Lukas Lund og AGF. For hvad koster Lukas Lund og er AGF villige til at betale det, han koster?

Theo Sander – AaB (18 år, kontraktudløb 31. december 2024)

AaBs unge målmandshåb fik chancen i Superligaen tidligere i denne sæson – men han greb den ikke. Hvis AGF vil forsøge at lokke AaB-talentet til Aarhus, kan der potentielt hentes en spiller, der kan udvikle sig til det næste store stjerneskud på målmandshimlen i Danmark.

En rolle som lærling hos Jesper Hansen og fremtidig førstevalg i AGF, kan måske få Sander til at søge mod Jyllands hovedstad.

Mads Kikkenborg – Lyngby (23 år, kontraktudløb 30. juni 2024)

Endnu et stort målmandstalent, der for alvor har slået sit navn fast i Superligaen i denne sæson. Kikkenborg var allerede godt på vej i Esbjerg fB, men da Peter Hyballa svingede taktstokken og uddelte sherifstjerner, valgte Kikkenborg at ophæve sin kontrakt, for efterfølgende at skifte til Lyngby BK.

Tidligere har Kikkenborg også repræsenteret Danmarks landshold på U19-niveau.

Elias Olafsson – FC Midtjylland (23 år, kontraktudløb 30. juni 2026)

Elias Olafsson var det nye førstevalg i FC Midtjylland, hvor han havde slået Jonas Lössl af holdet. Olafsson stormede mod en status som stjernespiller i Superligaen, men så ramte skader og dårlig form. Den islandske landsholdsspiller, mistede derfor sin plads i FCM-målet igen.

Olafsson har tidligere været udlejet til Fredericia og Aarhus Fremad, begge steder med succes.

Hvis AGF kan udnytte Olafssons status som nuværende bænkevarmer, kan det potentielt blive et kæmpe scoop for ”De Hviie”.

Olafsson har dog en lang kontrakt på Heden, og FC Midtjylland har tidligere vist at de tror på islændingen. Derfor kan det blive svært (og måske dyrt), at lokke FC Midtjylland til at sælge Olafsson.

Matej Delač – AC Horsens (30 år, kontraktudløb 30. juni 2025)

Den rutinerede kroat har efterhånden spillet for AC Horsens i fem år. Tidligere har Delač været på kontrakt i Chelsea, dog uden at spille en kamp for førsteholdet.

Hvis AC Horsens keeperen skal en tur nord på af E45 for at tilslutte sig AGF, vil det umiddelbart være som en ny ”Bråtveit”. En rutineret målmand, der kan presse Jesper Hansen, men som ikke nødvendigvis er tiltænkt som ”starter”.

Der har desuden været rygter fremme om, at Stig Inge Bjørnebye har været til kamp i Horsens for at se på spillere – og det endda i følgeskab med målmandstræner Nikolai Pold. Måske for at se på Matej Delač?

Karl-Johan “Kalle” Johnsson – F.C. København (33 år, kontraktudløb denne sommer)

Her er der ligeledes tale om en erfaren herre. Johnsson har haft en svær F.C. København-tid på det seneste. Tidligere har han ellers været førstevalg for løverne, men i denne sæson har han i perioder været helt nede som tredje målmand, efter både Kamil Grabara og Matt Ryan.

Johnsson har tidligere haft stor succes i bl.a. Randers FC. Han kender ligaen, han har masser af rutine og han er vant til at træne i et godt træningsmiljø.

Her vil det igen være en spiller, der kan presse Jesper Hansen og som samtidig (måske) kan indfinde sig med en rolle, hvor han ikke nødvendigvis kan starte inde hver gang.

Men med udsigt til en fast plads i buret, som Jesper Hansens arvtager senest fra sommeren 2024, kan svenskeren måske være fristet af et evt. tilbud fra Aarhus?

Det hjælper ligeledes på situationen at ”Kalle” Johnsson er kontraktfri denne sommer.

Mikkel Andersen – Viborg FF (34 år, kontraktudløb denne sommer):

En meget rutineret målmand, med erfaring fra flere forskellige danske og udenlandske klubber. Mikkel Andersen har en rolle som reservemålmand i Viborg FF, og med kontraktudløb denne sommer er han fri på markedet. Derfor kan han være et bud på en spiller, der kan acceptere og tilpasse sig en rolle, som reservemålmand i AGF, samtidig med han kan bidrage til et godt træningsmiljø.

Lukas Jensen – Burnley (24 år, kontraktudløb denne sommer):

Et ubeskrevet blad i Superliga-sammenhæng. Danskeren Lukas Jensen tog på engelsk eventyr i 2019, hvor han bl.a. har været udlejet til klubber som Bolton og Carlisle. Han har aldrig fået debut for Burnley og da kontrakten med Premier League-oprykkerne udløber i slutningen af juni, kan en retur til Danmark måske være på tale.

Hvis Jensen vil prøve lykken som Superliga-målmand, kan det give mening at tage et år som lærling for Jesper Hansen i AGF.

Örjan Nyland – RB Leipzig (32 år, kontraktudløb denne sommer)

Norsk målmand, der tidligere har været rygtet til AGF. Landsmanden Stig Inge Bjørnebye kender Nyland godt, og nu har keeperen udløb igen. Derfor venter en ny klub for Nyland, og måske Bjørnebye vil forsøge sig igen?

Her kan økonomien også blive en afgørende faktor. For hvad kræver Nyland i løn efter flere år i tysk og engelsk fodbold?

Læs med igen snarest, når vi i 2. del kommer med bud på, hvordan forsvaret skal se ud til næste sæson.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.