• Forside
  • AGF Nyheder
  • Transferdebat: Skader, salg og køb – hvad skal der ske på midtbanen i AGF?

Stig Inge Bjørnebye (Foto: Matti Kronborg)

Transferdebat: Skader, salg og køb – hvad skal der ske på midtbanen i AGF?


| Rasmus Thomsen | ,

Sommerferien er i gang, og AGF-spillerne nyder en velfortjent ferie. Derfor fortsætter vi vores transferdebat. Denne gang gennemgår vi midtbanen hos “De Hviie”.

Transfervinduet er i gang. Mens AGF-spillerne holder ferie, er sportschef Stig Inge Bjørnebye trukket i arbejdstøjet.

Man har sagt farvel til Oliver Lund og reservemålmand Per-Kristian Bråtveit, der begge har kontraktudløb om få dage.

Mikkel Duelund har fået forlænget sin kontrakt, så han også er en del af klubben i den kommende sæson.

Felix Beijmo er blevet købt fri fra Malmö, og derfor kan svenskeren fortsætte som højre wingback i AGF i den kommende sæson.

Og så er Michael Akoto hentet til klubben, som den første signing “udefra” denne sommer.

Men mon ikke der snart præsenteres flere spillere i Smilets By? Rygtebørsen opdateres dagligt, og flere spillere rygtes til Aarhus.

Men hvem ender i den hvide trøje?

Vi forsøger at komme med vores bud i denne artikelserie, hvor vi denne gang fokuserer på midtbanespillerne.

Du kan se vores transferdebat om forsvarsspillere til AGF her.

Og transferdebat om målmandsposten i AGF her.

Michael Akoto i AGF trøjen
Foto: AGF.dk

Sæsonen der gik

Da sæsonen 2022/2023 begyndte, var det med tre spillere på AGF’s centrale del af midtbanen.

Uwe Rösler droppede kantspillerne og fokuserede i stedet på tre centrale midtbanespillere med to wingbacks og to angribere længere fremme.

Men da efterårssæonen gik på hæld, betød det samtidig også, at et formationsskifte var på vej.

Foråret begyndte dog også med kun tre midtbanespillere, men da AGF tog imod AC Horsens på Ceres Park i den tredje kamp i forårssæsonen, var det med Kevin Yakob som den mest offensive spiller sammen med Patrick Mortensen. Og fra dén kamp mod AC Horsens, den 3. marts i år, var det farvel til to angribere i AGF og i stedet goddag til fire midtbanespillere.

Kevin Yakob klapper.
Foto: Matti Kronborg

Det var samtidig et velkommen til en mere sprudlende AGF-offensiv, som blev farligere i løbet af foråret, orkestreret fra midtbanen, af spillere som Mikael Anderson, Mads Emil Madsen, Kevin Yakob og Mikkel Duelund.

Frederik Brandhof og Peter Bjur har også budt sig til, men er mest blevet brugt som indskiftere.

Status på midtbanespillerne

Mikkel Duelund har forlænget sin AGF-aftale, så han nu er tilknyttet klubben indtil næste sommer, hvor kontrakten med Dynamo Kyiv udløber. Derfor er Duelund fri på markedet om ét år, hvor han forhåbentlig kan forlænge sin AGF-tid med endnu flere år.

Kevin Yakob fik tidligere på måneden sin debut for det irakiske landshold, men der kom skår i glæden hos kreatøren. For Yakob pådrog sig en alvorlig skade i debuten, og frygtes derfor ude i hele efterårssæsonen. Det er selvfølgelig en stor bet for Yakob og en stor bet for AGF. For på de bedste dage har den nykårede landsholdsspiller vist sig som en stor profil, ikke bare for AGF, men i Superligaen.

Nicolai Poulsen har været en fast og vigtig spiller for AGF i mange sæsoner. Han går forrest, og er en af Uwe Röslers “backbone players”. Men i løbet af forårssæsonen blev Poulsens plads sat mere på spil. Andre typer kunne byde sig til, og flere gange så man, at Poulsen blev valgt fra.

Mads Emil Madsen ligner det bedste bud på en ny 6’er på AGF’s midtbane, hvis ikke Poulsen kan holde sin plads. Men med skaden til Kevin Yakob, kan det virke oplagt at spille med Poulsen og Madsen på samme tid, hvilket også skete få gange i løbet af foråret.

Men det korte af det lange er, at Nicolai Poulsens rolle som en fast del af startopstillingen på AGF-holdet, er mere udsat nu end tidligere. Poulsen har dog stadig en vigtig rolle, både på og udenfor banen og med udsigt til en masse kampe i efteråret, med både Superliga, Pokalturnering og Europa-kval, så bliver der helt sikkert brug for Poulsen.

Nicolai Poulsen (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

Samtidig er det meldt ud, at Zach Duncan vender tilbage til klubben, efter at lejeaftalen med Perth Glory, fra hjemlandet Australien, er ophørt denne sommer. Duncan har tidligere budt sig til som både 6’er og 8’er i AGF, men alvorlige skader har i den grad forpurret Duncans udvikling. Men forhåbentlig kan den 23-årige australier finde sit tidligere niveau og dermed også byde sig til, i konkurrencen om spilletid på de centrale midtbanepladser.

Af andre midtbanespillere, kan også nævnes Mathias Sauer, der fik et enkelt indhop i foråret, og det bliver spændende om det unge talent er tiltænkt mere spilletid i efteråret. Og så skal Benjamin Hvidt også nævnes. Hvidt sidder fortsat ude med endnu en alvorlig skade, og han er stadig et stykke tid fra et muligt comeback.

Peter Bjur har kun været i klubben i én halvsæson, og Frederik Brandhof har forlænget sin aftale med klubben for få måneder siden. Derfor må man formode at begge spillere indgår i Uwe Röslers planer for den kommende sæson.

Vurdering af setuppet

I foråret har AGF set meget stærke ud, efter formationsændringen, der særligt har haft betydning for konstellationen af midtbanespillere.

Derfor virker det sandsynligt, at AGF begynder den nye sæson med fire spillere på midten, som man så det i langt de fleste kampe i forårssæsonen.

Det vil samtidig være oplagt, hvis man fortsætter med de mest benyttede spillere fra foråret, så det er de fem spillere med mest spilletid, der slås om de fire pladser – men…

Kevin Yakob er som bekendt rendt ind i en alvorlig skade. Derfor er han ude af ligningen de næste mange måneder. Og så er Mikael Andersons navn begyndt at florere på rygtebørsen, med et muligt sommerskifte for øje.

Det vil være et stort tab, hvis AGF sælger Anderson, men er tilbuddet stort nok, så virker det rimeligt, at give Anderson muligheden for et udlandseventyr.

Mikael Anderson jubler efter scoring mod AaB på direkte hjørnespark
Foto: Matti Kronborg

Hvis Anderson sælges, vil det betyde at AGF står tilbage med Poulsen, Madsen, Duelund, Brandhof, Akoto, Bjur og Sauer. Skader og karantæner har allerede udfordret AGF-midtbanen i foråret, og det samme kan ske i efteråret, hvor der venter en lang række kampe i forskellige turneringer.

Derfor må man formode at AGF er på midtbanejagt – uanset om Anderson sælges eller ej.

Særligt når navne som Otto Rosengren og Tobias Bech nævnes på rygtebørsen igen og igen. Rosengren er dog lige blevet solgt til Malmö og derfor bliver det ikke ham, som AGF-fansene kan se frem til som ny spiller i Aarhus.

Vores bud på nye midtbanespillere

Tobias Bech – FC Ingolstadt (21 år, kontraktudløb 30. juni 2025)

Han har spillet langt de fleste kampe for FC Ingolstadt i den tyske 3. liga i denne sæson. Han kan begå sig på de fleste pladser i offensiven og han vil give AGF flere muligheder offensivt, da han bl.a. også kan byde ind på en mere klassisk højrekant.

I denne sæson har Bech også vist at han kan bidrage med mål og assist. Det er nemlig blevet til hele 13 mål og 5 assist i 35 ligakampe, for den tidligere Viborg spiller i sæsonen. Og det er på positioner på den offensive del af midtbanen.

Rygterne tager til, og ifølge B.T.’s podcast Transfervinduet, så er forhandlingerne godt i gang.

Lasse Berg Johnsen – Randers FC (23 år, kontraktudløb 30. juni 2024)

Midtbanekrigeren fra Randers, kan være en oplagt afløser på den mere defensive del af midtbanen i AGF. Johnsen har i flere år vist sig som en stor profil for Randers FC. Med et år tilbage af kontrakten kan det være sidste mulighed for at få nogle penge i kassen ved et Johnsen-salg i Randers.

AGF har tidligere vist at man kan hente profiler fra rivalerne mod nord, og det har ofte været en succes med spillere fra Randers FC til AGF.

Tochi Chukwuani – Lyngby Boldklub (20 år, kontraktudløb 30. juni 2024)

Den tidligere FC Nordsjælland-spiller, er stadig kun 20 år. Han fik tidlig debut i Superligaen og har tidligere været nævnt på rygtebørsen i forbindelse med et skifte til AGF.

Der er dog sket meget siden dengang. Tochi har bl.a. misset et lægetjek i Verona og han har været igennem en genrejsning af karrieren i Lyngby. Det har han gjort fremragende, og med kun ét år tilbage af kontrakten, kan det virke som en god mulighed for AGF at jagte den danske U21-landsholdsspiller igen.

Arbnor Mucolli – Vejle Boldklub (23 år, kontraktudløb 30. juni 2023)

23-årige Mucolli har været en stor profil i Vejle i en del år efterhånden. Mucolli har tidligere været rygtet til Aarhus, og med udløb denne sommer, kan han erhverves gratis. Det vil være en spiller til den offensive del af midtbanen og hvis Anderson sælges, kan Mucolli byde sig til som en afløser på den position.

Victor Lind – FC Midtjylland/Norrköping (19 år, kontraktudløb 31. december 2026)

Her er der tale om en spiller, der primært gør sig på kanterne. Men det er et stort talent, som i en tidlig alder har spillet en masse kampe på højt niveau. Lind er pt. udlejet til Norrköping i den bedste svenske række, hvor han er fast mand.

Han er ejet af FC Midtjylland, hvor han allerede har spillet 40 kampe. Kontrakten i Sverige varer året ud, og herefter har FC Midtjylland stadig en lang kontrakt med den unge danske U21-landsholdsspiller. Der skal altså penge på bordet, hvis Lind skal til AGF. Og et køb af Lind, vil formentlig kun være realistisk hvis Uwe Rösler søger mere fleksibilitet og ønsker egentlige kantspillere.

Pione Sisto – FC Midtjylland (28 år, kontraktudløb 30. juni 2024)

Lidt en joker og et “long shot”. Det er en spiller, man skal være varsom med at hente, men…

Pione Sisto er uomtvisteligt en stor profil, hvis han er fit og i form. Hvis AGF “tør” tage chancen og Pione Sisto har hovedet og motivationen med sig, kan den tidligere danske landsholdsspiller potentielt blive en stor offensiv profil for “De Hviie”. Sisto har stadig et år tilbage af Herning-kontrakten, men mon ikke alle parter er interesserede i, at Sisto og FC Midtjylland skilles ad hurtigst muligt?

Der er masser af muligheder, og vinduet er i fuld gang. Lige nu virker Tobias Bech som den mest oplagte signings af ovenstående, men meget afhænger også af, om man må slippe nogle af sine andre midtbaneprofiler.

Læs med igen snarest, når vi i fjerde del kommer med bud på, hvordan angrebet skal se ud til næste sæson.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.