Skip to main content


Foto: Kronborgfotos

Transferdebat: Skal Bisseck erstattes? Og hvem skal spille wingback i AGF?


| Rasmus Thomsen | ,

Med sommerferien i sigte og bronzemedaljer om halsen, er det nu blevet tid til at se frem mod transfervinduet, med fokus på forsvaret.

Som AGF-fan sidder du nok allerede på kanten af stolen – hvem skal hentes, og hvem skal skippes videre, inden sæsonstart den 23. juli?

Vi har allerede bragt første artikel med transferbud på målmandsposten. Den kan du læse her: Hvem skal tage kampen op med Jesper Hansen?

Denne gang fokuserer vi på forsvaret, som bærer en stor del af ansvaret for AGF’s flotte sæson. Flere af holdets største profiler gør sig i de bagerste geledder, og særligt ét navn har været nævnt på rygtebørsen igen og igen.

Yann Bisseck er manden alle taler om, som det næste store AGF-salg.

Rygterne går på så store beløb, at tyskeren slår de tidligere salgsrekorder i AGF med mange millioner, hvis det ender med et salg denne sommer.

Sæsonen der gik

AGF-forsvaret har ændret sig løbende igennem sæsonen. Den 17. juli 2022 spillede man sæsonens første kamp på Brøndby Stadion. Her startede AGF med et forsvar bestående af Yann Bisseck, Frederik Tingager og Sebastian Hausner, mens Eric Kahl og Tobias Mølgaard startede inde på de to wingbacks.

Senere blev Sebastian Hausner bænket og siden solgt.

Gift Links slog Eric Kahl af pladsen.

Felix Beijmo kom til og overtog højresiden.

Tobias Mølgaard blev omskolet til midterforsvar.

Thomas “TK” Kristensen spillede en stor efterårssæson, men blev skadet kort inde i forårssæsonen, hvilket gav Tobias Mølgaard chancen.

Forårets mesterskabsspil blev spillet med Yann Bisseck, Frederik Tingager og Tobias Mølgaard centralt, med Gift Links og Felix Beijmo på de to wingbacks.

Yann Bisseck (Foto: Matti Kronborg)

Status på midterforsvaret

Det er nærmest en offentlig hemmelighed, at Yann Bisseck har spillet sin sidste officielle kamp for “De Hviie” og derfor må man formode, at AGF vil bruge sommeren på at hente en erstatning for den stærke tysker.

Hvis Bisseck sælges, vil der formentlig komme en hel del millioner i klubkassen, som skal geninvesteres i en ny spiller til det centrale forsvar. Men nogle af millionerne skal sandsynligvis også gå til at styrke de to wingback-positioner.

Frederik Tingager, Tobias Mølgaard og Thomas Kristensen har alle præsteret på et højt niveau i det centrale forsvar – sammen med Yann Bisseck.

Derfor kan det virke oplagt at køre en ny tre-back kæde sammen med de tre spillere.

Dog bør klubben have for øje, at man mister en venstrebenet stopper, der tilmed besidder store offensive kvaliteter. Derfor kan noget af dynamikken forsvinde, hvis man blot erstatter Bisseck med Mølgaard eller Kristensen.

Frederik Tingager sidder pt. tungt på pladsen som styrmand i forsvaret, og han fungerer samtidig som en “backbone player” på holdet.

“TK” har været skadet det meste af foråret, hvilket har banet vejen for Mølgaard. Men det forventes at “TK” er klar igen til sæsonstart, og den korteste vej til spilletid for stortalentet vil være at overtage Bissecks plads til venstre for Tingager.

I så fald skal centerforsvaret udgøres af Kristensen, Tingager og Mølgaard når den nye sæson indledes.

Thomas "TK" Kristensen med bolden ved sine fødder.
Thomas “TK” Kristensen (Foto: Matti Kronborg)

Der kan dog også spekuleres i et mindre sandsynligt scenarie. Nemlig at AGF smeder, mens jernet er varmt og sælger Tobias Mølgaard.

Det vil gøre, at AGF har akut brug for nye spillere, hvis man både sælger Bisseck og Mølgaard. Det vil til gengæld åbne for at Thomas Kristensen kan få sin plads ”tilbage” og forhåbentlig fortsætte den positive udvikling, som bl.a. gjorde ham “varm” i Glasgow Rangers og en aktiv del af det danske U21-landshold, inden sin skade.

På positionen i midterforsvaret er der også unge spillere som Mikkel Kannegaard Kristensen og Diesel Harrington. Det virker dog ikke sandsynligt, at det er spillere, der på nuværende tidspunkt byder sig til som direkte afløsere for spillere som Bisseck og evt. Mølgaard.

Det skal også nævnes, at Oliver Lund, der kan dække de fleste pladser i defensiven, forlader klubben ved kontraktudløb denne sommer.

Status på wingbacks

Ser man på de to wingback-positioner, har både Gift Links og i særdeleshed Felix Beijmo, leveret stærke præstationer i forårssæsonen.

Links har spillet fast i foråret, hvor han er startet inde i alle kampe.

Erik Kahl, der ellers var købt dyrt ind til pladsen og var tiltænkt som erstatning for Casper Højer, er kørt langt ud på bænken. Det virker til, at man har opgivet at gøre Kahl til det næste stjerneskud på venstreback i Aarhus. Svenskeren har dog stadig en lang kontrakt i AGF og han har stadig en alder der gør, at det stadig kan lykkes.

I højre side af forsvaret spillede Tobias Mølgaard pladsen i efteråret. I foråret blev svenske Felix Beijmo hentet til, og han har ikke set sig tilbage siden. Beijmo sendte Mølgaard på bænken og har siden været fast mand som højre wingback. Men Beijmo er kun i AGF på en lejeaftale, som udløber om få uger. Det virker dog sandsynligt, at Beijmo købes fri af Malmö FF og ender som en fast del af AGF denne sommer.

Læs her: Avis melder Beijmo på vej på permanent kontrakt

Vurdering af setuppet

Efter en succesfuld forårssæson med tre stoppere og to wingbacks, virker det sikkert, at Uwe Rösler fortsætter sådan i den kommende sæson.

Hvis Yann Bisseck sælges, står man stadig tilbage med tre stærke midterforsvarer i form af Tingager, Kristensen og Mølgaard. Derudover har klubben hentet Michael Akoto, der bl.a. beskrives som midterforsvar.

Det ser dog lidt skrøbeligt ud, hvis holdet skal rende ind i skader, karantæner eller dårlig form. De unge er ikke klar endnu, og dermed må man formode at Bisseck-millionerne skal bruges på at styrke defensiven. Det vil være optimalt, hvis man kan hente en ny venstrebenet midtstopper med stærk fysik og offensive kvaliteter, men mindre kan (måske) også gøre det.

Omskolingen fra kant til wingback virker til at lykkedes med Gift Links, men sydafrikaneren er stadig en af de spillere, der kan være mest udsat på sin position. Erik Kahl har fået mange chancer, men svenskeren har ikke for alvor grebet dem. Det kan være på tide at sende Kahl videre, hvis der stadig kan hentes lidt penge hjem ved et salg. Uanset hvad, så ser venstre wingback-positionen en anelse tynd ud, og det vil give mening, hvis der hentes endnu en spiller til pladsen.

I højre side er man godt besat med Felix Beijmo og Tobias Mølgaard. Men da klubben endnu ikke har lavet en permanent aftale med Beijmo, ser positionen også lidt tynd ud. En del tyder dog på, at Beijmo hentes på en fast aftale inden længe, og så vil der kunne sættes flueben ud for højre wingback. Her skal også nævnes at Frederik Brandhof og nyindkøbte Michael Akoto kan dække pladsen, ligesom Alexander Munksgaard, i teorien, stadig er ejet af AGF.

Konklusionen må derfor være at AGF skal på markedet efter mindst én midterforsvar, gerne en der bruger sit venstreben mere end sit højre. Derudover skal man forsøge at lave en fast aftale med Felix Beijmo og evt. købe en ny spiller, der kan vise sig stærkere end Links/Kahl på venstre wingback.

Bud på nye emner til midterforsvaret

Mads Bech Sørensen – Brentford (24 år, kontraktudløb 30. juni 2024)

Dette kan virke en anelse urealistisk, og det er det måske også, men…

Her vil AGF kunne få deres fysisk stærke og venstrebenede midtstopper, der kan gå direkte i startopstillingen. En kommende ”backbone player”.

Mads Bech er fra Horsens og fik debut for AC Horsens allerede som 16-årig. Siden da har han spillet for Brentford, hvor han bl.a. har spillet flere kampe i Premier League og Championship. Han har også været udlejet til AFC Wimbledon tidligere.

I denne sæson har han først været på et kort og mislykket lejeophold i Nice i Frankrig. I foråret har han spillet på leje i Æresdivisionen i Holland for Groningen. Her har han været fast mand.

Der er et år tilbage af kontrakten i Brentford og indgår han stadig ikke i planerne der, kan en ny lejeaftale eller et salg, sikkert komme på tale. Måske kan AGF byde sig til og bruge nogle af Bisseck-millionerne, hvis Sørensen vil hjem til Danmark og gøre sig til i Superligaen – for et hold tæt på hjemstavnen. Og som en sidste note kan det nævnes, at flere Brentford-lejesvende har spillet i Superligaen i denne sæson, og AGF har hentet spillere fra Æresdivisionen i år.

James Gomez – AC Horsens (21 år, kontraktudløb 31. december 2024)

Sidste sommer takkede Gomez angiveligt nej til et stort tilbud fra norske Molde. Nu er Gomez rykket ned med AC Horsens, og man må formode at spilleren med 12 kampe for Gambias landshold er ombejlet denne sommer. Prisen kan være høj, og Gomez sigter højst sandsynligt mod udlandet. Men hvis Gomez vil blive i Danmark, kan AGF virke som en oplagt mulighed.

Lucas Hey – Lyngby BK (20 år, kontraktudløb 30. juni 2024)

En af sæsonens store, positive overraskelser i Superligaen. Hey har fået sit store gennembrud i Superligaen for Lyngby i denne sæson. Flere medier har bragt historier om, at AGF er særdeles interesserede i Hey, men prisen er høj. Med et år tilbage af kontrakten, nævnes der alligevel beløb, som vil gøre Hey til en af de dyreste indkøb for AGF – nogensinde.

Hey er angiveligt også eftertragtet blandt klubber i udlandet, så om et skifte til AGF er muligt, må tiden vise.

Bud på nye emner til wingbacks

Vi lægger ud med bud til venstre wingback-positionen.

Nicolas Dyhr – FC Midtjylland (21 år, kontraktudløb 31. december 2024)

Dyhr har været udlejet til belgiske Kortrijk i dette forår. Det er ikke blevet til meget spilletid i Belgien for Dyhr, der ellers har repræsenteret Danmark på de fleste u-landshold. Dyhr er nu tilbage i Herning, men AGF har tidligere vist interesse for Dyhr, dengang blev det ikke til en aftale. Dyhr har jagtet sit gennembrud i FC Midtjylland, hvor han sammenlagt har spillet 82 kampe. Hvis ikke Dyhr skal fortsætte i FCM, kan det være en mulighed at skifte til Aarhus for at tage kampen op med Links og Kahl.

Lukas Klitten – Frosinone (23 år, kontraktudløb 30. juni 2025)

Også en spiller der tidligere er rygtet til AGF. Den tidligere AaB og u-landsholdsspiller er på kontrakt hos Serie-A oprykkerne Frosinone. I denne sæson har Klitten, uden den store succes, været på lån i Silkeborg IF. Hvis fremtiden ikke ligger i Serie A, ligge den måske i Superligaen og AGF, selvom det endelig gennembrud mangler. Potentialet har været der, og kan måske forløses i Aarhus.

Hvis klubben satser på Links/Kahl og sælger den anden, kan det åbne op for en spiller som Klitten, der i første omgang skal kæmpe for spilletiden, men som måske på sigt kan gøre sig til som førstevalg.

Herunder er bud på højre wingback samlet.

Felix Beijmo – Malmö FF (25 år, kontraktudløb 31. december 23)

Beijmo må være første prioritet, da han kender klubben og allerede har spillet hele foråret på pladsen, som en del af en meget stærk defensiv. Beijmo har snart kontraktudløb med Malmö og vil derfor kunne hentes på en fri transfer senest til nytår. Der er dog det med Beijmo at han kan have gjort sig attraktiv overfor andre klubber end AGF. Han har, foruden stærke præstationer for AGF, tidligere spillet en del kampe for både Djurgården og Malmö, ligesom han tidligere har været på kontrakt i Werder Bremen, dog uden at få spilletid.

Lykkedes det ikke at hente Beijmo, har vi et enkelt bud på en anden spiller, der i så fald vil kunne erstatte svenskeren.

Felix Beijmo for AGF.
Felix Beijmo (Foto: Matti Kronborg)

Kevin Diks – F.C. København (26 år, kontraktudløb 30. juni 2025)

Hvis ikke man kan hente Felix Beijmo permanent, så kan det være en mulighed at hente Kevin Diks tilbage til klubben. Hollænderen har ikke fundet sit tidligere AGF-niveau i F.C. København, hvor han kun i glimt har vist, hvad der gjorde ham til en stor Superliga-profil i AGF. Diks kender klubben, ligaen og har masser af rutine. Han er samtidig enormt fleksibel i sit spil og han kan dække flere forskellige positioner.

Diks har kun startet inde 14 gange i denne sæson for F.C. København og kan måske lokkes tilbage til Aarhus i jagten på fast spilletid og høj status i klubben.

Læs med igen snarest, når vi i 3. del kommer med bud på, hvordan midtbanen skal se ud til næste sæson.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle