Skip to main content


Foto: Kongelunden.dk

Kongelunden: Sådan sikres et regn- og vindbeskyttet stadion


| Jonas Roulund |

AGF’s nye stadion bliver markant mere intimt, lunt og attraktivt end det nuværende, og der er indtænkt regn- og vindbeskyttelse i en helt anden liga på “Skovens Arena.”

Hvis du har været på Ceres Park, så har du også prøvet at fryse.

For uanset hvor lækkert vejret kan se ud, så ved man bare, at man i løbet af kampen mærker en form for gennemtræk – og hvis ikke det er vinden, som gør dig kold, så kan regndråber med stor sandsynlighed også nå dig, uanset hvor du er placeret på det nuværende stadion.

Det har derfor været et tema for klubben, at det nye stadion i Kongelunden skal være bedre vind- og regnbeskyttet – og arkitektfirmaet Zaha Hadid har lagt sig i selen for at efterleve ønsket.

Her gennemgår vi de nye tiltag, som vil sikre en langt mere behagelig oplevelse, når du smækker måsen i klapsædet for enden af Stadion Allé.

Grafisk illustration af AGF's nye stadion
AGF’s nye stadion skal stå klar i 2026 (Grafisk illustration: Team Zaha Hadid)

Den store sol-analyse

Zaha Hadids arkitekter har arbejdet med både vind-, regn- og solanalyser for at kreere det bedst mulige stadion for publikum.

Med Aarhus’ milde, tempererede havklima varierer temperaturerne over året med et gennemsnit på 9°C.

Vinden – som vi kender så godt – kommer overvejende fra vest og syd, og den gennemsnitlige vindhastighed er 6 m/s.

Med disse fakta i baghovedet har arkitekterne lavet et design, hvor alle siddepladser vil have et behageligt niveau i forhold til Lawsons vindkomfortkriterier.

Vindanalyse af det nye stadion i Kongelunden.
Foto: Kongelunden.dk

På det nuværende stadion er der ganske lidt beskyttelse af siddepladserne og baneområdet, og mange dele af stadion er overeksponeret for sol om sommeren og foråret.

På det nye stadion er der sørget for, at siddeområderne er overdækkede, så man undgår omfattende solpåvirkning, mens man bevarer tilstrækkelig eksponering på banen samt holder en passende temperatur på stadion.

Læs også: Kongelunden: Her er det nye VIP-område

En opdateret tagkonstruktion

Overdækningen af siddeområderne er en af de essentielle nye tiltag for at sikre god komfort til alle tilskuere, og her har Zaha Hadid fordoblet tagdækningen i forhold til det nuværende stadion.

Der er således blot 13-15 meters overdækning på det nuværende stadion, mens vi får 33-43 meter på det nye.

Tagkonstruktionen på det nye stadion i Kongelunden.
Foto: Kongelunden.dk

– Det eksisterende stadion har kun lidt tagdækning, hvilket givet et udsat og ubehageligt miljø for nogle, da tilskuerne efterlades ubeskyttet mod sol, vind og regn. Det nye stadion har et gennemgående og mere lukket tag, der giver en beskyttet atmosfære, mens vinden har markant mindre chance for at påvirke tilskuerne, da hele åbningen mod himlen er mindre, skriver Zaha Hadid i deres projektrapport om Kongelunden.

Et regn- og vindbeskyttet stadion

Tagkonstruktionen suppleres af lameller, som medvirker til at nedbringe vindstrømmen i bygningen. Samtidig forhindrer det kurvede stadiondesign forekomsten af nedadgående vindeffekt ved jordoverfladen.

Dermed reducerer man også tilfælde af regn, der blæser ind under tagkonstruktionen og rammer tilskuerne.

Skovens Arena indefra.
Foto: Kongelunden.dk

– Den eksisterende bygning er relativt åben og giver ikke tilstrækkelig beskyttelse for hverken spillere og tilskuere. På grund af det åbne design er der observerbar, kontinuerlig vindstrøm over tilskuerområderne og banen, som skaber høje vindhastigheder og fører til en ubehagelig oplevelse, skriver Zaha Hadid, der har løsningen klar i deres projektforslag:

– Det foreslåede stadiondesign bryder den kontinuerlige vindstrøm og reducerer vindhastigheden ved hjælp af tagkonstruktionen og brugen af lameller.

Det understreges desuden, at akustikken på stadion bliver bedre, hvilket vil bevirke at fanforholdene forbedres, da lyden indfanges under tagkonstruktionen. Derved kan vi se frem til en mere intens stemning på Skovens Arena (arbejdstitel red.).

Læs også: Kongelunden: Her er det nye fanafsnit

– Vi har en meget større sandsynlighed for at leve op til klubbens potentiale med dette stadion. Hele byen – ikke kun mangeårige sæsonkortholdere og stemningsskabende fans – men kommunen, erhvervslivet – ja, alle i- og omkring Aarhus vil opleve effekten af at have Skandinaviens bedste fodboldstadion, sagde Jacob Nielsen til en præsentation af projektet i foråret.

Jacob Nielsen, AGF direktør
(Foto: Matti Kronborg)

Med ovenstående tiltag får vi altså et noget lunere og behageligere stadion at besætte fra efteråret 2026.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle