Skip to main content


Foto: Kronborgfotos

Året der gik i- og omkring AGF 2024


| Jonas Roulund | ,

2024 lakker mod enden, og det er tid til et tilbageblik. Hvor startede vi? Hvordan udfoldede året sig, og hvor står vi nu? Her er KSDH’s Året der gik i AGF 2024.

Der var gåsehudsgivende øjeblikke, der var strøm, der gik og store følelser i spil.

2024 blev året, hvor AGF kæmpede sig frem til endnu en pokalfinale – denne gang som favoritter til at tage sejren – men ak og ve, vi kender alle lidelsesberetningen fra den 9. maj.

Det blev også året, hvor De Hviie leverede den bedste sæsonstart i mange, mange år efter sommerferien, vi sagde farvel til Ceres Park, en sydafrikaner stjal showet, og så var der gang på gang dømt udsolgte tilskuerafsnit, når den hvide fodboldhær i stor stil drog til kamp i det ganske land.

Kom med tilbage til årets store højde- og lavpunkter i denne hviie året-der-gik-beretning 2024.

Foto: Matti Kronborg

Året der gik på Superligabanen

Året begyndte med træningslejr i Spanien og enkelte til- og afgange i den aarhusianske trup.

Ind kom Tobias Bach fra Fredericia FC og Jonas Jensen-Abbew fra FC Nordsjælland, mens vi sagde farvel til Zach Duncan og U19-spilleren Gustav Schjøtt, som forlod AGF til fordel for Bologna.

Tobias Bach i kamp mod Silkeborg IF.
Foto: Kronborgfotos

Den første testkamp blev spillet mod Diósgyori VTK i Marbella, hvor mål fra Tingager, Sauer og Anker ikke var nok til at sikre sejren, da ungarerne fik udlignet med tre mål i de sidste ni minutter – 3-3 og så var året i gang. Opstarten bød også på testkampe mod Puskás Akadémia FC, FC Viktoria Plzen, FCK og Viborg FF, inden den første officielle kamp blev spillet på Vejle Stadion den 19. februar klokken 19 mod VB.

AGF indledte året på ligaens 4. plads – præcis samme placering, som De Hviie altså slutter året på.

Skaderne var et stort emne i foråret, og holdet drog til Nørreskoven uden Hvidt, Yakob, Knudsen, Knoester og Mølgaard. Samtidig var Kahl karantæneramt, og årets første officielle startopstilling lød derfor: 

3-4-2-1: Peacock-Farrell – Akoto (59: Andersen), Tingager, Jensen-Abbew – Beijmo, Brandhof, Madsen (72: Poulsen), Links (87: Bach) – Anderson, Bech (72: Serra (87: Duelund)) – Mortensen.

Kampen endte uden scoringer, og så var 2024 i gang. Sæsonen sluttede med en 5. plads i ligaen – en position, som holdet havde fra runde 18 og resten af sæsonen 23/24.

I pokalturneringen var der dog meget mere udvikling, og vi har valgt at give det “eventyr” sit eget kapitel længere nede i artiklen.

Bailey Peacock-Farrell i kamp.
Foto: Kronborgfotos

Den bedste serie af ubesejrede kampe kom i begyndelsen af sæsonen 24/25, da De Hviie vandt over Sønderjyske 4-0 den 2. august og holdt sig ubesejrede i 10 kampe i træk, indtil FCM vandt 2-0 over Röslers drenge i Herning den 27. oktober. Omvendt var den værste serie af kampe perioden 1. april – 21. maj. Her vandt AGF ikke en eneste kamp i Superligaen, og man gik fra banen uden sejr i otte kampe i streg, inden man sluttede sæsonen flot af med to 3-2 sejre over henholdsvis FCK og Brøndby.

Det største nederlag blev mod FCN i 26. spillerunde af sæsonen 23/24 den 22. april, da AGF tabte hele 7-2 i Farum.

Den største sejr kom mod Vejle den 19. august, da De Hviie smadrede igennem på Ceres Park og vandt 5-1 på mål af Beijmo, Madsen, Links, Anderson og Mortensen.

Felix Beijmo skyder mod Vejle Boldklub.
Foto: Kronborgfotos

Årets sidste startellever i Superliga-regi blev præsenteret den 1. december mod Silkeborg IF og lød:

3-5-2: Hansen – Kahl, Tingager, Dalsgaard (59: Mølgaard) – Links (86: Bach), Arnstad (88: Power), Anderson, Madsen, Beijmo – Bech, Mortensen.

Den kamp endte 1-1 på mål af Oliver Sonne og Patrick Mortensen, og således sluttede Superligaåret på samme vis, som det begyndte – med en uafgjort.

Mads Emil Madsen driver bolden fremad mod Brøndby IF.
Foto: Kronborgfotos

Det er i alt blevet til 51 mål i 29 Superligakampe i 2024. Heraf er 15 af dem lavet af Patrick Mortensen, som dermed er AGF’s topscorer for kalenderåret. Mads Emil Madsen lavede otte, mens Tobias Bech lavede syv. Patrick Mortensen er også den spiller, som har optrådt flest gange for AGF i Superligaåret 2024. 15 ud af 15 kampe i foråret og 17 ud af 17 gange i efteråret – 32 kampe i alt er det altså blevet til for kaptajnen.

Der blev lukket 46 mål ind i kalenderåret. I alt blev det til 10 sejre, ni uafgjorte og 10 nederlag.

Patrick Mortensen jubler i Aalborg.
Foto: Kronborgfotos

På assistfronten er Gift Links og Mikael Anderson i spidsen med fem hver, mens Beijmo og Bech lavede tre hver i Superligaen 2024.

Året der gik i pokalturneringen

Efter at have slået upåagtede Nykøbing FC og Ishøj IF, havde De Hviie banket Vestegnens drenge hjem til Sjælland i 2023, og nu ventede FC Nordsjælland over to opgør i foråret.

Den 29. marts drog De Hviie til Right to Dream Park, og her gav Gift Links‘ drømmehug, Tobias Bechs venstreskøjte og Frederik Tingagers pandebrask en helt eventyrlig tro på, at dette kunne blive året, hvor Aarhus igen kunne smadre busgaden i euforisk jubel over en AGF-præstation. Denne gang endda den 10. pokal! Med 2-3 føringen i bagagen skulle det den 11. april 2024 afgøres, om AGF eller FCN skulle i pokalfinalen.

AGF-holdet jubler i Farum.
Foto: Kronborgfotos

For dem, der var til stede på Ceres Park denne forårsdag, så vil det helt sikkert stå tilbage som en af de mest magiske aftener for enden af Stadion Allé. Spillerbussen blev modtaget af fansene på John Stampes Plads, trommerne buldrede, himlen var klar, og det var alle i- og omkring AGF også! Der var bare lige en detalje… strømmen til stadionlyset virkede ikke!

En nervøs stemning bredte sig på lægterne: “Hvad nu, hvis kampen ikke kan afvikles?” “Bliver vi taberdømt?” “Nu er den vist over FCN-børnenes sengetid!”

Klokken 21:30 – halvanden time efter oprindeligt starttidspunkt – lykkedes det dog at fløjte kampen i gang, og så stod stadion ellers op i samtlige minutter – hele vejen rundt. Man var næsten for nervøs til at sætte sig, og så måtte man bare synge energien ud og ind i holdet. Det virkede som bekendt, og da Gift Links til sidst sendte kuglen i kassen og AGF i pokalfinalen brød mange mennesker ud i gråd, grin og glædesbrøl.

Wauw en aften/nat! Billetten er booket – Parken, here we come!

Foto: Kronborgfotos

Og så skal vi til det. Det, der kunne have været en af de største dage. Dagen, hvor den tiende pokal skulle hjem til Fredensvang.

Alt var så smukt orkestreret – fra tidlig morgen drønede glade GF’ere afsted i busser, på færger, i biler og i vandflyvere mod København for at marchere i en vanvittigt smuk samlet trop mod Fælledparken, hvor der blev spillet op til dans. I Aarhus samledes folk ved storskærmsarrangementet i Tivoli Friheden, og Midttrafik varslede, at Busgaden ville blive lukket for trafik efter kampen.

Øllene blev fortæret, smilene var store – og håbet og forventningerne var om muligt endnu større.

AGF's fanafsnit i Parken til pokalfinalen 2024.
Foto: Kronborgfotos

Men ak… efter en storslået entré med tifo og videohilsner fra supportere, spillere og trænere, så gik det jo helt, helt galt. En modløs og trist affære endte så grelt, at man ikke havde ord. Ikke har ord.

Et 0-1 nederlag til Kent Nielsens Silkeborg-mandskab blev en realitet, og virkeligheden ramte på hårdeste facon. Den nok største chance for at vinde en pokaltitel i mands minde var gået tabt. Landets næststørste by klarede ikke at udkonkurrere Danmarks 12. største.

Gråd. Tårer. Voksne mænd og kvinder i knæ. Vi glemmer det nok aldrig, selvom vi gerne vil. En mavepuster, der stadig kan føles.

Nederlag-Pokalfinale
Foto: Hjørringgaard Photo

Men okay, sæsonen blev rundet af med de to sejre i Superligaen over FCK og BIF, og så følte man igen et håb og en optimisme. Som vi jo altid gør i Aarhus. Næst’ år!

Det blev det så heller ikke…

Men til efteråret finder vi troen på det hele frem igen! Pokalen skal hjem! Hjem til Fredensvang!

Fans Pokalfinale
Foto: Hjørringgaard Photo

Årets farvel, goddag og på gensyn

AGF har i 2024 sagt goddag til Tobias Bach, Jonas Jensen-Abbew, Youssouph Badji, Kristian Arnstad, Richmond Gyamfi, Leopold Wahlstedt, Max Power, Henrik Dalsgaard, Aksel Halsgaard og Kristoffer Klaesson.

Der er samtidig sagt farvel til Zach Duncan, Benjamin Hvidt, Peter Bjur, Jing Reec, Diesel Herrington, Magnus Knudsen, Bailey Peacock-Farrell, Mats Knoester og Julius Beck. Tobias Anker forlader derudover klubben i januar 2025.

Og så er der sagt på gensyn til lejespillerne Mathias Sauer, Janni Serra og Sigurd Haugen.

Sigurd Haugen (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

I staben og på kontorgangene har der også været udskiftning. AGF fik ny kommunikationschef i Christian Thye-Petersen i begyndelsen af året, mens tidligere kommunikationschef Søren Højlund Carlsen overgik til rollen som Head of Content.

Derudover blev Phil Mansfield tilknyttet som Head of Performance, mens Niklas Backman rundede året af med at gå fra rollen som U17-træner til i 2025 at blive transitionstræner i Superligastaben. U17-trænerjobbet overtages af islandske Ragnar Sigurdsson.

I sommer foretog klubben endvidere en række organisatoriske ændringer, der gav Jesper Ørskov en ny titel i form af Head of Recruitment, mens Marc Søballe Pedersen blev ny talentchef. Derudover blev Rob Kelly tilknyttet som assistenttræner efter Dave Reddington valgte at stoppe, og András Gángó kom ind som målmandstræner, da Frode Grodås’ kontrakt udløb i sommer.

Foto: Kronborgfotos

Ved årets udløb skifter chefanalytiker Marcus Tjärnberg desuden til norske Rosenborg, hvor han bliver assistenttræner, og mens Philipp Grobelny overtager det fulde ansvar for analyseafdelingen, så styrkes afdelingen med en ny fuldtidsanalytiker i form af Jonas Wendelbo, som ellers har ageret Niki Zimlings assistenttræner på U19-holdet i AGF. Assistentrollen overtages af Hakan Basel, som har været cheftræner for IF Lysengs U19-divisionshold det seneste halvandet år.

Derudover blev der sagt farvel til en mangeårig samarbejdspartner, da Hummel blev udskiftet med Craft som trøje- og udstyrspartner. Svenskernes første trøjer blev en fin hyldest til Ceres Park og en lille afskedssalut til løbebanen, mens de også fik fabrikeret en  fin legendetrøje, der hyldede Årets Legende; Jørgen Olesen. 

Crafts tredjetrøje til AGF i sæsonen 2024/2025 er nu lanceret.
Foto: AGF.dk

Året hos ungdommen

Vi skylder alle at runde ungdommen, som vi har fulgt tæt i det forgangne år her på redaktionen.

I sæsonen 23/24 blev det til en 8. plads for Niki Zimlings U19-tropper, mens U17 sluttede på 6. pladsen og U15 ramte en 10. plads.

Der var dog masser at glæde sig over undervejs, og særligt U19-holdets pokaltriumf i Randers står tilbage som noget særligt og en stor oplevelse for talenterne.

Foto: Kronborgfotos

I indeværende sæson er mandskaberne alle kommet flot fra land, og U19 og U17 overvintrer på ligaens 5. plads, mens U15 er nummer 2!

Af bemærkelsesværdige navne i talentafdelingen finder vi Mikkel Bro Hansen, som desværre nok ryger udenlands, når han fylder 16 år i begyndelsen af 2025, men ellers er spillere som Frej Elkjær, Luka Callø, Mikkel Kannegaard, Mark Ian Frøkjær Steffensen, Noah Strandby Oliver, Frederik Emmery, Aksel Halsgaard, Stefen Erwan Tchamche, Ekemini Ime og Willam Ryggaard værd at holde øje med. Hos U17 er det folk som Tomas Kristjansson og Linus Ben Würtz Thieler, der særligt har brilleret med henholdsvis ti mål i ti kampe og otte mål i ti kampe i efteråret.

Ørskov og Tomas Oli Kristjansson på Fredensvang.
Foto: AGF.dk

En farverig fanscene

“AGF er ikke som de andre, en ægte fodboldklub på egne hænder.” Sådan lyder en del af teksten i en AGF-fansang, og sådan lød budskabet både i en stor tifo på Ceres Park og i en video som Samlet For Aarhus udgav på kampdagen, da AGF mødte FCM den 25. februar på Ceres Park.

Mens flere og flere multiklub-ejerskaber og fusionsklubber bliver en realitet i moderne fodbold, så bevarer AGF det traditionsrige ejerskabsforhold med lokale investorer, og det var noget, der fik yderligere fokus i et år, hvor Silkeborg IF blev seneste klub, der røg på udenlandske hænder.

Du kan høre bestyrelsesmedlem og storaktionær, Kim Larsen, fortælle mere om ejerskabet i podcasten Lyden AGF:

Fanscenen i Aarhus har været i rivende fremgang i de senere år, og igen i 2024 blev pladserne revet væk, når udebaneafsnit efter udebaneafsnit kom til salg. Også på hjemmebane var der godt fyldt, og i sæsonen 23/24 var tilskuergennemsnittet på hjemmebanen for hele sæsonen på 11.172, og i første halvsæsonen 24/25 er det indtil videre på 13.433. Det, på trods af, at hele A-tribunen har været revet ned – mere om det længere nede i artiklen.

Den stigende interesse for AGF har da også bevirket en række tiltag såsom udvidet stemningsafsnit og en ny AGF Fanshop på Strøget i midtbyen. Derudover er der etableret en ny sektion for de helt unge fans: Ungdomszonen, som er blevet taget godt imod, og som fortsætter på det midlertidige stadion i Vejlby de kommende år.

Læs også: 11-årige Hjalte nød tiden i Ungdomszonen: – Jeg vil virkelig gerne derud igen

Ungdomszonen på B4 Øvre mod Brøndby IF.
Foto: Kronborgfotos

På den organisatoriske side er der også sket forandringer på fanscenen i 2024. Her har man fået ny SLO i Mads Jakobsen, mens den tidligere SLO, Jonas Labich, er blevet ansat i AGF som Fan Engagement Manager. I AGF Fanclub Aarhus har man fået ny formand i David Thorbjørn Møballe Knudsen, mens Anja Lilli Beikes i stedet tager rollen som næstformand.

Læs også: Lyden AGF x AGF Fanclub Aarhus: God stemning på trods

Noget, der delte vandene og også kom til at præge nyhedsbilledet omkring fanscenen i 2024 var pyroteknik. Bøderne regnede nemlig ned over AGF i takt med, at der blev affyret raketter og forskellige sager på både udebane og hjemmebane, og særligt efter opgøret mod Brøndby IF i oktober løb det løbsk.

– Dommeren har indberettet, at der i slutningen af pausen op til anden halvleg blev antændt pyroteknik, herunder 6-8 stk. fyrværkeri, som medførte, at anden halvleg blev udsat med 5 minutter og 45 sekunder. Dommeren har endvidere indberettet, at der i kampens 46. og 47. minut blev antændt 2 stk. pyroteknik, stod der i kendelsen fra Fodboldens Disciplinærinstans.

AGF fik som følge heraf en bøde på 200.000 kroner, mens klubben blev fradømt retten til at at spille hjemmekampen mod Lyngby i 3F Superligaen med tilskuere på stemningsafsnittet.

Pyroteknik på Ceres Park.
Foto: Kronborgfotos

Skal det lovliggøres under samme forhold som man tester i Norge? Eller bør man blot slå hårdere ned på dem, der sætter fut i tribunen? Debatten er bestemt ikke overstået, og den er bestemt ikke ligegyldig.

I gadebilledet er AGF også blevet tydelig. Legendegavlen på Halssti, et fanbillede på Jægergårdsgade, en dejlig elboks og en smukt udsmykket carport er kommet til, og selvom enkelte forsøger at sabotere det smukke, så kan man blot håbe, at kunstværkerne får lov at stå, og at flere kommer til i 2025.

Legendegavl ved Halssti med Aage Rou Jensen.
Foto: Matti Kronborg

Og så skal det da også nævnes at Aarhus Walk igen i år blev afviklet med stor succes og for fuld musik.

Festglade AGF fans synger, mens Uwe Rösler klapper fra en cabriolet.

Der var også march til den sidste kamp på Ceres Park, og generelt må det vel bare siges, at fanfællesskabet stråler, når vi går samlet mod storheden.

Farvel til Ceres Park og goddag til et nyt

Det har ført os igennem så meget. Primært smerte, men det har også dannet rammen om store øjeblikke, kærligheden til De Hviie og fællesskabet omkring klubben.

Ceres Parks endeligt er dog blevet en realitet i 2024. Først røg A-tribunen ned, så man spillede året for nedsat kapacitet, og siden har nedrivningen taget fart.

Mod slutningen af året kom nye søjler til – dermed fik man for alvor tegn på, at det nye, moderne stadion bliver en realitet – og samtidig kunne man opleve Vejlby Stadions transformation. Her skal der spilles Superligabold fra 2025-2027, og herefter skal det blive et sandt kraftcenter for kvindefodbold.

Hvis du vil sikre dig billetter til det midlertidige stadion skal du nok lige tjekke op på billetsystemet – der bliver nemlig kun plads til 12.000 i Vejlby.

Læs mere her: Vejlby venter: Alle sæsonkort laves om til billetabonnementer

Foto: KSDH.dk

Nyd KSDH’s afskedsvideo til Ceres Park her:

Det nye stadion i Kongelunden bliver til på baggrund af flere sager: Først en udsættelse på grund af blød jord, som gør, at stadion er et halvt år forsinket i forhold til den oprindelige plan, der lød efteråret 2026. Derudover kom en række budgetter og ekstraomkostninger pludselig i fokus, og den nye borgmester, Anders Winnerskjold, måtte arbejde hårdt i fjerde kvartal for at sikre økonomien omkring stadion.

Det fortæller han mere om her: Mød borgmesteren: Fællesskabsfokus, stadionfinansiering og forbindelsen til Byens Hold

Uanset hvad, så blev det en fin afsked til Ceres Park. AGF’s sidste kamp på det nuværende stadion endte 1-0 over arvefjenderne fra Pestegnen. Det var desværre ikke nok til at gå videre i pokalturneringen, men det var nok til at sætte et fint punktum for de mange års dramaer i skoven.

Gift Links jubler med fans på Ceres Park.
Foto: Kronborgfotos

Husker du den allerførste kamp på stadion efter renoveringen? Eller de tre nedrykninger for den sags skyld? De mærkelige oplevelser ved at spille 1. division på et stort stadion eller de store opgør mod Brøndby IF med folk som Nando Rafael i hovedrollen? Lyden AGF sendte i december en afskedssalut afsted med en gennemgang af de største kampe på Ceres Park siden renoveringen i 2001, hvor du kan svælge i minderne.

Du kan høre alle afsnit via artiklen her: Nyd julen med 24 mindeværdige kampe på Ceres Park

Flere tiltag for at sikre den hviie fremtid

Flere tiltag er gjort for at sikre fremtiden: Udover det nye stadion, der er på vej, så fik vi indviet det flotte akademi på Fredensvang, hvor U17- og U19-spillere boltrer sig.

I maj blev et andet talentfremmende initiativ taget, da et samarbejde med El Cambio-akademiet i Uganda blev en realitet. Samarbejdsaftalen har en varighed af 15 år, og du kan blive klogere på det hele i dette interview med stifteren, Thomas Thor: Interview med El Cambio: – Vi udvikler fremtidens rollemodeller

Thomas Thor på besøg på Fredensvang med El Cambio-talent.
Foto: El Cambio

Derudover kom AGF Play+ til verden for at sikre en højere kvalitet af AGF’s eget indhold. Til gengæld lukkede man ned for klubbens profil på X. Klubbens eget medieteam rundede året af med en flot dokumentar om en af årets helt store spillere: Gift Links.

Allerede i foråret var KSDH.dk og Lyden AGF dog ude med et portræt af den hurtige sydafrikaner, og det kan læses/høres kvit og frit lige her: Portræt af Links: Store drømme kræver store ofre

Foto: Kronborgfotos

Hvor fører den hviie vej os hen?

Åh ja, sikke et år. Både på- og uden for banen må man sige, at vi har været meget igennem. En kamp for at bevare AGF-kunsten i gadebilledet, og en kamp på banen for at slå fast, at man skal tages seriøst som et dansk storhold.

Årets pokalfinale står tilbage som et smertefuldt sår, men som alle rigtige AGF-sår, så heler de og gør stærkere – “nu kan det ikke blive værre,” kunne man tænke dengang i maj, og dermed er vi rustet til fremtiden. Med efterårets pokalexit er der kun Superligaen at fokusere på, og hvem ved… hvis Mads Emil ‘Magic’ finder flødefoden frem igen, Paddy fortsætter målhøsten, og Links holder kuren med masser af Boller i Karry, så ser det måske ganske fornuftigt ud?

Gift Links jubler på Ceres Park.
Foto: Kronborgfotos

Vi har grædt, vi har grinet, vi har jublet og bandet. Vi har stirret tomt og ulykkeligt ud i luften, vi har smilet, krammet og holdt sammen gennem det hele. Årets hviie rutsjebanetur er slut, og hos KSDH.dk og Lyden AGF glæder vi os til at fortsætte dækningen i 2025.

Spredte skal vi styrte, men samlede skal vi stige.

Med smerte og kærlighed i stemmen er det dermed tid til at sige: Kom Så De Hviie og rigtig godt nytår!

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle