Skip to main content


Foto: Johan Wiklund

Giv dit besyv med: Graffitimaler mangler nyt motiv til elboks


| Jonas Roulund |

AGF-logoet på elskabet ved Marselis Boulevard skal fjernes, og graffitimaleren, Johan Wiklund, søger nu inspiration blandt byens borgere til et nyt motiv.

En enkelt borger har fået medhold i sin klage over, at der er blevet malet et AGF-logo på elboksen ved krydset ved Marselis Boulevard og Stadion Allé, og kunstneren Johan Wiklund har derfor fået til opgave at ændre motivet hurtigst muligt.

Motivet skal males over, da AGF er et børsnoteret selskab, og Wiklund tænkte derfor i første omgang, at han blot kunne fjerne AGF, så motivet i stedet blev Aarhus’ byvåben. Men den gik heller ikke.

– Kommunen synes, det ville være et forkert signal at sende, hvis man fjerner et logo og erstatter med deres eget. Det havde været den nemmeste løsning og et fint kompromis, men nu skal jeg have det lavet her i efterårsferien, så den skal males over hurtigst muligt. Nu er jeg i tænkeboks og i idéfasen, fortæller Johan Wiklund, som selv tog kontakt til Aarhus Kommune i begyndelsen af året, da han kom på idéen med at male elboksene.

– Jeg har malet 15 elskabe rundt i Aarhus langs Ringgaden. Jeg kom med et pitch, da de jo er ret grimme i sig selv, og så var de med på den, fortæller Wiklund.

Elboks malet med AGF-logo.
Foto: Johan Wiklund

Han fik indhentet de nødvendige tilladelser og gennemførte projektet over sommeren.

– Motiverne skulle give mening for omgivelserne, men der var stor kreativ frihed. På mange af de andre har jeg kigget på seværdighederne i omgivelserne. Jeg har malet Amfiscenen ved Botanisk have, Væksthusene og Den Gamle By. På Jyllands Allé har jeg malet springtårnet ved Aarhus Svømmestadion samt Tivoli Friheden og Marselisborg Privathospital. Gamle ikoniske bygninger og steder, som fortæller noget om byen, forklarer graffitimaleren.

Elboks malet med ikoniske Aarhus-bygninger.
Foto: Johan Wiklund

Han arbejder til dagligt som grafisk designer hos DR, men driver også sit eget firma med graffitiprojekter. Han har i over 15 år beskæftiget sig med kunstformen, og han havde ikke troet, at der ville komme problemer ud af at male logoet for Byens Hold.

– Jeg vidste jo godt, at det ville være selvmord at begynde at lave politiske eller religiøse budskaber, men jeg havde ikke tænkt, at det ville blive et problem med AGF-logoet. Den klage er jo lavet af en FCM-tilhænger, så klagen er et angreb mod AGF. Jeg tænkte det mere som en idrætsforening og Byens Hold, så det passede godt ind, fordi det kunne ledsage folkemængden, når de gik mod stadion, fortæller Johan Wiklund.

Læs også: AGF-logo på elskab ved Stadion Allé skal fjernes efter klage fra én borger

Åben for idéer

Nu skal der findes et nyt motiv til elboksen, og det må gerne omhandle AGF, så længe logoet ikke indgår.

– Der er mange, der har skrevet, at man kunne lave stadionbygningerne – den røde ikoniske indgang, og måske det nye stadion baseret på tegningerne, siger Wiklund, som har åbnet indbakken for forslag fra byens borgere.

– Man kan hoppe ind på min Instagram, TikTok eller Facebook og kommentere, hvis man sidder med idéer. Ellers holder jeg også øje med KSDH.dk’s platforme og kommentarspor, fortæller Johan Wiklund.

Ceres Park set fra Stadion Allé (Foto: Jonas Roulund)

Hvis du sidder med en god idé til et motiv, der kunne indfange stemningen tæt ved stadion, så send endelig idéer Johans vej – men man skal dog huske på, at der ikke er uanede muligheder, forklarer kunstneren.

– En elboks er ikke så stor, og en spraydåse maler ikke med en tynd stråle, så fine detaljer kan være svære at få ned. Hvis det havde været en kæmpestor væg kunne man udfolde sig på en anden måde. Man skal også kunne afkode den, når man kører forbi i bil, så det er let at se, siger Johan Wiklund.

Arbejdet med elboksen kommer til at foregå i slutningen af uge 42, hvor man kan trisse forbi og se kunstneren i aktion. Indtil da modtages gode idéer altså via Johan Wiklunds sociale medier.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle