Skip to main content


AGF’s nye stadion skal stå klar i 2026 (Grafisk illustration: Team Zaha Hadid)

Byens Stemmer: Trods klimaudfordringer glæder politikerne sig til nyt stadion


| Emilie Spring |

Ingen tvivl om, at langt de fleste glæder sig til det nye stadion står klar i Kongelunden. Men er der alligevel noget, der kan gå galt? Og hvad bliver det bedste? Det kan du blive klogere på i KSDH.dk’s artikelserie, hvor vi denne gang har talt med byrådets politikere.

Man er ikke i tvivl om, at nedrivningen af Ceres Park er i fuld gang, når man er på stadion for at støtte De Hviie. Mellem bænkene pynter et højt containertårn, der blandt andet huser TV-folkene – og lige bagved ses ruinerne af det, der engang var A-tribunen. Men for at alt dette kunne finde sted, skulle pengene findes og lokalplanen godkendes i Byrådet – og nu har KSDH.dk altså talt med tre byrådspolitikere om det nye stadion.

Læs også: Byens Stemmer: Naboer frygter parkeringskaos ved Kongelunden

Steffen Wich (S) har været medlem af Aarhus Byråd siden 2022 – og så har han en fortid ved Eliteidræt Aarhus. Han er glad for, at finansieringen faldt på plads, hvorefter processen med udbud, rådgivning, placering af stadion og meget mere kunne gå i gang.

– Nu står vi i en fase med nedrivning samt opbygning. Selvfølgelig vil der dukke ting op i undergrunden, der giver udfordringer – det vil være naivt at tro, at det går problemfrit, når man bygger et stort, nyt stadion, siger socialdemokraten.

Medlem af Aarhus Byråd - Steffen Wich (S).
Foto: Mathilde Hobolt Mortensen

Men blød jord er ikke den eneste udfordring, der har været med Kongelunden. Mahad Yussuf (RV) har været medlem af Aarhus Byråd siden 2018 – og så er han selverklæret fodboldfan. Han beskriver processen i Byrådet som overordnet positiv og fortæller, at der er mange, der glæder sig til at få et nyt og tidssvarende stadion i Aarhus. Dog har der været et særligt hensyn, som har fyldt meget: nemlig klimaet.

– Der findes flere måder at beregne det på, men det viser sig, at byggeriet har et ret stort CO2-aftryk, som hverken lever op til de grænseværdier, der er sat i Aarhus Kommune eller af regeringen. Derfor har vi valgt at dispensere fra vores egne krav, forklarer Mahad Yussuf.

Faktaboks om Kongelundens grønne tiltag.
Grafik: Emilie Spring

Fordelene opvejer ulemperne

Mathilde Bressum (V) er enig i, at der har været en god proces i Byrådet – og hun er glad for, at man nu har fået godkendt handle- og lokalplanen – så kan man nemlig endelig se frem til at få et fodboldstadion i verdensklasse, man kan være stolte af i Aarhus.

– Det er klart, at når man bygger noget stort og nyt, vil der være CO2-udledninger – men i denne sammenhæng synes jeg, at fordelene opvejer ulemperne, og derfor må vi gøre op for udledningerne et andet sted i klimaregnskabet.

Mahad Yussuf fortæller, at Radikale Venstre har foreslået at lave klimakompenserende tiltag, såsom at plante nye træer, der kan udligne noget af CO2-udledningen fra stadionprojektet. Det er dog noget, der skal findes penge til – og være enighed om i Byrådet – når budgetforhandlingerne finder sted til efteråret.

Mahad Yussuf er medlem af Aarhus Byråd for Radikale Venstre.
Foto: Mathilde Hobolt Mortensen

Parkering og drift – udfordringer og visioner

Mathilde Bressum er særligt optaget af bekymringerne om parkeringspladser. Hun mener, at det er en vigtig del af processen at overveje, om folk har mulighed for at parkere ved et nyt, fedt stadion – særligt dem, der kommer fra oplandsbyerne.

– Jeg fornemmer en virkelyst til at få flere parkeringspladser inkorporeret i projektet – og så er jeg stor fortaler for park’n’ride-løsninger, hvor man kan parkere sin bil udenfor byen og derfra tage Letbanen, bussen eller en shuttlebus til stadion, siger hun.

Mathilde Bressum (V) er medlem af Aarhus Byråd.
Foto: Mathilde Hobolt Mortensen

For Steffen Wich (S) er det særligt spændende, hvordan de andre idrætsfaciliteter bliver omkring Kongelunden. Han er desuden spændt på at se stadionet i drift, når det hele går løs.

– Hvordan fungerer bæstet, når der er stadionkoncerter og fuldt hus til kampe? Hvordan med lyden, hvordan med oplevelsen? Virker infrastrukturen og driften? Det er næsten det, jeg ser mest frem til, siger han. Og det er da heller ikke de første par år efter åbningen, Steffen Wich ser som definerende for succesen med Kongelunden.

– Den helt store prøve kommer 10 år efter åbningen. Fungerer driften stadig, og står stadion fortsat som et ikon i byen?

Læs også: Byens Stemmer: Forretningslivet glæder sig til nyt stadion

Visioner for Kongelunden

Mathilde (V) beskriver sig selv som en kulturfan – og hun elsker at tage på Ceres Park og se god fodbold. Derfor glæder hun sig også til at komme ind på et “rigtigt fodboldstadion” og få nogle fede oplevelser.

– Kongelunden kan på sigt også tiltrække nogle af de store kampe og andre arrangementer, såsom koncerter. Det kan mærkes hos byens hoteller og restauratører at der strømmer folk til Aarhus på kampdage, og derfor er Kongelunden også en investering i vores byliv, siger hun.

Kort over den nye Idrætsby, der indgår i planerne for Kongelunden.
Kort over Idrætsbyen i Kongelunden (Foto: Kongelundens Sekretariat)

Selvom Steffen Wich (S) er spændt på, om driften og økonomien kan hænge sammen, har han masser af tro og mod på, at det nok skal lykkes – og han er sikker på, at Kongelunden bliver et ikonisk fodboldstadion med en hyggelig placering.

– Selvom Kongelunden er synonym med et nyt fodboldstadion, vil jeg gerne slå et slag for alle de andre idrætsgrene, der også bliver påvirket af byggeriet – de er også en del af fortællingen om det her ikoniske byggeri, siger Steffen Wich.

Forhåbninger om et mesterskab

Mahad Yussuf (RV) forventer også, at Kongelunden kan tiltrække landskampe og andre events til Aarhus, og at et nyt stadion bliver positivt for byen. Han tror, at effekten fra den 12. mand kan blive endnu tydeligere, selvom AGF allerede har en fantastisk fanbase – samt at den effekt nok også ville kunne mærkes på grønsværen.

– Personligt tror jeg, at Kongelunden bliver et fantastisk stadion. Jeg har selv været til fodboldkampe i Parken, i Amsterdam og i Arsenal – og det er bare en helt anden oplevelse. Derfor glæder jeg mig til at komme ind til den kulisse som tilskuer i Aarhus, siger Mahad Yussuf.

Fanplazaen med trappen op til travbanen.
Foto: Kongelunden.dk

– Og så håber jeg da selvfølgelig, at det nye stadion kan blive startskuddet på en sejrsstime, der fører til et mesterskab, tilføjer han med et grin.

Kongelunden skal ifølge planen stå færdigt i sommeren 2026. Er du nysgerrig på mere indhold om det nye stadion, kan du finde det hos KSDH.dk, hvor vi løbende afdækker projektet og udviklingen.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle