Byens Stemmer: Forretningslivet glæder sig til nyt stadion
Her på redaktionen er det vist ingen hemmelighed, at vi er begejstrede for det nye stadion. Men hvad synes Aarhus-folket egentlig om Kongelunden? Hvad bliver godt, og hvor er der eventuelle faldgruber? Det kan du blive klogere på i KSDH.dk’s nye artikelserie, hvor vi starter med at tage fat på forretningslivet.
Selvom det kan virke som om, at der er uendeligt lang tid til den 1. juli 2026, hvor man forventer at kunne spille på et nyt stadion, er der mange gode grunde til at glæde sig. I hvert fald hvis man spørger udvalgte dele af Aarhus’ forretningsliv – og det har vi altså gjort.
Især på byens beværtninger er begejstringen ikke til at tage fejl af. På værthuset Søren Bruun er den generelle holdning, at det nuværende stadion er svært at forbinde med et moderne fodboldstadion på grund af den løbebane, der adskiller fansene og spillerne.
– Der bliver en vild stemning, når 15.000 fans kommer ti meter tættere på banen hele vejen rundt. Jeg tror i forvejen ikke, at de andre hold glæder sig til at komme til Aarhus og spille for tiden, så når vi kan byde velkommen på et nyt stadion med mindst lige så fantastisk opbakning og stemning, tror jeg kun, de glæder sig endnu mindre, siger Morten Lundsgaard, medhjælper og god ven af huset på Søren Bruun.
Ja tak til flere koncerter
Morten Lundsgaard håber, at det nye stadion kan smitte positivt af på resten af byens økonomi og peger samtidig på, at man forventer et fald i antallet af gæster gennem den periode, hvor AGF spiller på et midlertidigt stadion – men det er ikke noget, man ser som en udfordring. I stedet ser man virkelig frem til, at Kongelunden står færdig – og ikke kun i fodboldens tegn:
– Vi på Søren Bruun kan altid mærke, når der er kamp, for vi har flere gæster. Jeg er slet ikke i tvivl om, at et nyt stadion automatisk trækker flere tilskuere til – ikke kun til fodboldkampe, men også til større arrangementer såsom koncerter eller landskampe, og det tror jeg da klart, vi vil kunne mærke her, når Kongelunden står færdigt, siger han.
Også på Peter Gift lidt længere nede ad vejen håber man, at det nye stadion kan være med til at øge antallet af større arrangementer i Aarhus:
– Vi kan altid mærke, når der er store arrangementer og koncerter på stadion – der vil som regel bo ekstra mange på hotellet overfor, og derfor har vi også flere gæster. Derfor håber jeg da helt klart, at der kommer mere af den slags. Jeg tror, det vil gøre en forskel for både os og resten af byen, siger Casper Skov, forpagter på Peter Gift.
“Det bliver helt fantastisk”
Casper Skov påpeger, at Peter Gift normalt ikke associeres med et fodboldværtshus, idet de ikke viser kampene – men alligevel komme der flere fans og får en øl, inden turen går mod stadion. Og netop placeringen af det nye stadion er noget, der begejstrer:
– Jeg blev rigtig glad, da jeg så, at Kongelunden kommer til at ligge for enden af Stadion Allé. Det var ikke blevet det samme, hvis det blev flyttet udenfor byen, og det gør mig glad, at man værner om kulturen og historien, så Aarhus Walk og de andre arrangementer fortsætter med at være en realitet, siger Casper Skov.
På Butler Bar mener man, at antallet af koncerter i forvejen er tilfredsstillende – og man glæder sig til at opleve et fodboldstadion i stedet for et atletikstadion.
– Alt bliver optimeret derude. Selvfølgelig går det udover vores forretning, at de skal spille på en anden hjemmebane for en stund, men vi bliver selvfølgelig ved med at vise kampene, så mon ikke der bliver ved med at komme nogen herind, så vi overlever de par år, griner Rene Valentin, ejer af Butler Bar.
Her har man tidligere lavet flere arrangementer i forbindelse med kampe – for eksempel en bustur til Vejle i samarbejde med Royal, hvor man mødtes på værtshuset, inden bussen fyldtes med glade fans og øl.
– Vi har snakket med Royal om at lave lignende arrangementer til det nye stadion, når tid er. Vi gør os tanker og ser mulighederne, men indtil da går jeg bare og glæder mig – det bliver helt fantastisk og jeg tror, det kommer til at betyde noget for byen, siger han.
Kongelunden vil styrke byen
Hos Sydbank område Aarhus, som er guldsponsor i AGF, er man slet ikke i tvivl om, at projektet får stor betydning for byen. Områdedirektør Torben R. Rasmussen peger på klubben som et af byens flagskibe, der virkelig kan være med til at brande Aarhus som by. Desuden ser han muligheden for at afvikle landskampe og flere koncerter som en styrkelse af byen.
– Det er vigtigt for en by som Aarhus at have et blomstrende samt aktivt kultur- og sportsliv – og det kan vi se, at AGF bidrager til. Derfor håber vi, at det nye stadion kan hjælpe byen med at komme endnu mere på landkortet, siger han og påpeger, at Kongelunden også kan være med til at lokke flere besøgende til Aarhus; noget, der i sidste ende skaber mere omsætning i byen, forklarer han.
Torben R. Rasmussen mener, at vi skal glæde os over, at der er nogle mennesker i Aarhus, der vil lægge penge i projektet:
– Både Henrik Lind (Lind Invest, red.) samt Salling Fondene er kommet med 250 mio. kroner hver, og vi har generelt rigtig mange ting at takke dem for, siger han og glæder sig over, at der er penge i byen fra både private og det offentlige til det nye stadion.
– Det er vigtigt at komme godt fra start med projektet, for det er virkelig med til at styrke byen. Jeg håber bare, at både Aarhus og byens borgere tager godt imod det nye stadion, slutter områdedirektøren.
Kongelunden skal ifølge planen stå færdigt i sommeren 2026. Er du nysgerrig på mere indhold om det nye stadion, kan du finde det hos KSDH.dk, hvor vi løbende afdækker projektet og udviklingen.
Flere AGF Nyheder
-
Power efter HSV: – Vi fik det ud af kampen, vi ville
-
HSV – AGF: Paddy viste skarpheden på ny
-
Blog: Slagkraftig affære i remis mod Viborg
-
AGF ærgrer sig: Stadionforsinkelse kan ikke indhentes
-
Mølgaard tilbage på græs
-
Reportage: Med nerverne uden på tøjet i Viborg
-
Viborg FF – AGF: Spillerstatistikker og kampens spiller
-
Lyden AGF: Tid til ny angriber?
-
Young Guns gjorde rent bord i Silkeborg
-
Rösler: – Jeg troede, vi ville vinde