Skip to main content


Keld Brøndal hyldes som årets AGF-fan på Ceres Park. (Foto: AGF.dk)

Keld er årets AGF-fan: Jeg blev rørt og begyndte at ryste i hele kroppen


| Jonas Roulund |

3F Superligaen kårer i år årets fan på tværs af ligaens hold. AGF’s udvalgte er Keld Brøndal, som siden 70’erne har turneret land og rige rundt for at støtte De Hviie i tykt og tyndt. Vi har fået en snak om kærligheden til klubben og om at bruge 12 timer hver weekend på fodbold.

AGF-fans er vilde – det ved vi alle. Men nogle er trods alt mere dedikerede end andre. Og i den mere dedikerede kategori indgår Keld Brøndal.

Han er netop blevet kåret til Årets AGF-fan, og er derfor med i konkurrencen om at blive årets 3F Superliga-fan. Denne kåres af en jury nedsat af Divisionsforeningen i forbindelse med sidste spillerunde i juni.

Keld Brøndal er 64 år, bosat i Nykøbing Sjælland, og så er han glødende AGF-fan. Faktisk flammende fan. Hver gang AGF spiller hjemmekampe tager han således turen på 300 kilometer til Ceres Park for at overvære De Hviie i aktion i selskab med sine mange venner hos Tossehjørnet. Med enkelte udebaneture bliver det til godt 10.000 kilometer om året i AGF-regi. Og det er nu blevet belønnet med kåringen som Årets AGF Fan.

Begyndelsen på det hele

Keld er opvokset i Aarhus og kom første gang på stadion i 1971 til en kamp mod Liverpool, hvor stemningen med det samme betog den unge mand:

– AGF og Liverpool havde en showkamp hjemme på Aarhus Stadion, og min far tog mig og min bror med derud. Jeg mærkede med det samme, at det her var noget særligt, og jeg har fulgt holdet i tykt og tyndt lige siden, fortæller Keld, som i 2001 rykkede til Sjælland på grund af arbejde og kærlighed, men det skulle nu ikke stoppe det tætte forhold til De Hviie:

– Når man fraflytter noget, så er der nogle ting, man holder ved, og som bliver forstærket. Da jeg boede tæt på stadion, var det jo en selvfølge, at jeg og kammeraterne skulle ud og se AGF i weekenderne, hvor jeg ofte sad på øvre D, men nu ændrede tingene sig. Og mit forhold til AGF blev kun stærkere af, at jeg mødte ind til FCK-fans, Brøndby-fans og andre modpoler hver dag, fortæller Årets AGF-fan til ksdh.dk.

Og da Keld var en aktiv debattør på Twitter, fandt han hurtigt ind i et online AGF-fællesskab, og det er dette, som i sidste ende har gjort, at han kommer til hver eneste hjemmekamp trods store afstande.

– Jeg søgte i mange år et fællesskab omkring fodbolden, og det fandt jeg så på Twitter, hvor vi var en flok, der konstant diskuterede AGF. Der blev jeg introduceret til Tossehjørnet, og så har det ligesom udviklet sig derfra, fortæller Keld Brøndal.

Tossehjørnet
Glade drenge fra Tossehjørnet ved skovsøen i jubilæumstrøjer (Foto: Keld Brøndal)

Tossehjørnets ritualer

Der er mange ritualer forbundet med en kampdag, fortæller Keld, da vi fanger ham til et interview:

– Når AGF spiller hjemme, så tager jeg et bad og en morgenkaffe ved 7-tiden, kysser konen farvel og kører hjemmefra 8:45, samler Henrik, som også er en del af Tossehjørnet op i Horsens, og så stiller vi bilen i Åbenrågade tæt på Bulle (Boulevard Cafeen red.). Her mødes vi så med de andre og får et Aarhus Sæt og en masse gode grin. Et par timer før kampstart spadserer vi ud til Skovsøen, hvor de resterende kommer til, mens snakken går om holdopstillinger, nyheder, skader og den slags, og så går det jo løs inde på stadion, hvor vi kan råbe alle vores mandagstræner-genialiteter ud, fortæller Keld, som til dagligt arbejder som sælger hos Sanistål i Kalundborg. Han er derfor vant til at køre langt, og selvom den samlede tur til og fra Ceres Park løber op i et 12-timers arrangement, så er det, det hele værd, ifølge Keld:

– Det handler om sammenhold. Det er fællesskab, måden vi taler til hinanden på og glæden ved at mødes. Vi trækker folk langt fra – Martin og Stig i Kolding, jeg bor på Sjælland, Laust fra Sønderjylland, nogle af de mere kendte AGF-fans er også med en gang imellem, siger superfanen.

Tossehjørnet er i øvrigt et uforpligtende fan-fællesskab, der består af alle typer – selvstændige, direktører, fysioterapeuter og alt derimellem. Aldersmæssigt spænder det også fra unge mennesker til dem, der har rundet de 60. 

– Det er et dejligt, uforpligtende sammenhold, og det koster ikke en rød reje at være med. Vi har samlet lidt ind til vores Tossehjørnebanner, da det gamle blev forlagt på et værtshus engang, men det er helt frivilligt, og et sammenrend af alle, der elsker at mødes om AGF, fortæller Keld.

De største øjeblikke

Med Kelds mange år som fan, så er der selvfølgelig mange anekdoter og minder at tage af, når han tænker tilbage på AGF, men en kamp står særligt ud for årets fan:

– Pokalfinalen i ’16 var noget helt særligt. Det var unikt, og jeg håber inderligt, at vi kommer til at opleve noget á la det igen. Jeg sad på stadion, da vi slog AaB i semifinalen, og jeg frøs som en hund i en tynd snor, men der var bare så meget varme og glæde i øjnene hos alle medfans, og de gyldne tider kan vi jo kun håbe, der kommer mange flere af, siger Keld, der blev noget rørt, da han blev nomineret – og senere valgt – som Årets AGF fan:

– Jeg sad til en frokost med nogle venner på Sjælland, da min ven fra Tossehjørnet – Freddy – ringede og sagde ”Tillykke med det! Du er nomineret til årets fan!” Og jeg var bare sådan: Hold nu kæft, hvad er det for noget fis at lukke ud?”, fortæller Keld, som blev taget på sengen. Men den var god nok, og kommunikationschef i AGF, Søren Højlund Carlsen, ringede ham efterfølgende op for at invitere ham til OB-kampen i sidste uge, hvor der blev overrakt blomster og taget billeder.

– Der begyndte jeg at ryste og fik tårer i øjnene. Det var jo helt vildt og fantastisk. Det var meget rørende, og noget jeg aldrig glemmer, slutter Keld Brøndal, som altså nu er en del af konkurrencen om at blive Årets Fan i 3F Superligaen.

Lad os håbe, at Keld får lov at opleve flere pokalfinaler sammen med alle os andre. Det har han – og vi – vidst fortjent!

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle