Analyse af Arnstad: Potentiale for den helt store gevinst
Kristian Arnstad er et af AGF’s dyreste spillerindkøb nogensinde efter skiftet fra Anderlecht for over 11 millioner kroner denne sommer. Prisskiltet afføder visse forventninger, og her ser vi nærmere på data og historik for at blive klogere på nordmandens kvaliteter og potentiale.
Af Khaled Deaibes Jr., tidligere scout i AGF.
Kristian Arnstad har længe været et varmt navn i europæisk fodbold. Allerede som 16-årig tog han skiftet fra norske Stabæk til den belgiske storklub Anderlecht, hvor han hurtigt etablerede sig som en spiller med stort potentiale. Inden da var han dog også til prøvetræning i mægtige Manchester United – det var tilbage i 2017, men Anderlecht trak altså det længste strå dengang.
I Belgien har den norske midtbanespiller også tiltrukket sig international opmærksomhed gennem årene, herunder interesse fra Burnley, hvor nuværende cheftræner i Bayern München, Vincent Kompany, der tidligere trænede ham i Anderlecht, ønskede at hente ham. Kompany var angiveligt så begejstret for Arnstad, at Burnley forsøgte med flere bud – herunder et på £5 millioner – i sommeren 2023. Trods den store interesse, der også omfattede flere andre klubber fra de større ligaer blev et skifte dog ikke til noget, men det satte tydeligvis Arnstad på radaren i internationale kredse.
Ung mand med stort CV
På trods af sine kun 20 år har Kristian Arnstad allerede opbygget en solid erfaring på topniveau. Han har spillet 68 kampe for Anderlecht, hvilket er imponerende, når man tager alderen i betragtning. På U21-landsholdet har han bevist sit værd, ikke kun som en teknisk stærk spiller, men også som leder. Som anfører for Norges U21-hold har han ledt sit land i flere afgørende kampe, herunder kvalifikationen til UEFA U21-mesterskabet, hvor han spillede en central rolle med 537 minutter fordelt på seks kampe.
Kristian Arnstad er teknisk dygtig og har en fremragende forståelse af spillet. I 2023/24-sæsonen i Belgien havde han en pasnings-præcision på 78,8 %, hvilket gør ham til en spiller, der kan holde bolden i gang og sætte sine holdkammerater i gode positioner.
Hans progressive pasninger og evne til at drive bolden fremad understreger evnen til at spille i et boldbesiddende system, som AGF arbejder hen imod under Uwe Röslers ledelse, og det der lige nu måske er mere kendt som “Det nye AGF,” hvor der spilles boldbesiddende fodbold med et strejf af tysk gegenpress.
Frank Arnesen, tidligere teknisk direktør i Anderlecht og en af dem, der hentede Arnstad til klubben, beskrev ham i et interview til Tipsbladet som en dejlig allround midtbanespiller, der kan dække både 6’eren og 8’eren, hvor han her også nævnte Arnstads evne til at bruge begge fødder effektivt, selvom han primært er højrebenet. Arnesen understregede desuden, at han havde været godt skolet på både klub- og landsholdsniveau.
Hvorfor ville Anderlecht sælge?
At klubber som Burnley havde Arnstad på deres radar viser tydeligt, hvilken kaliber AGF har hentet til Aarhus. Men hvorfor valgte Anderlecht at sælge ham, når han havde vist så stort potentiale? Svaret kan findes i kombinationen af økonomisk pres og ønsket om at give Arnstad mere spilletid – noget, som ikke blev garanteret i Anderlechts stjernespækkede trup.
Selvom Kristian Arnstad blev betragtet som et af de største talenter i Anderlecht, var hans tid i klubben ikke uden udfordringer.
Under Vincent Kompany fik Arnstad en del spilletid, men da Brian Riemer overtog trænersædet, begyndte situationen at ændre sig. Riemer mistede tilliden til Arnstad, hvilket førte til færre spilminutter i den sidste del af hans tid i Anderlecht.
Beslutningen om at sælge Arnstad blev dog ikke udelukkende truffet på grund af præstationerne på banen. Med kun ét år tilbage af kontrakten valgte Anderlecht at sælge ham for at undgå at miste ham uden kompensation, primært på grund af at klubben stod over for økonomiske udfordringer. Dette skabte en situation, hvor begge parter kunne drage fordel af et skifte, og AGF handlede hurtigt for at sikre sig den unge nordmand. Stig Inge Bjørnebye kender både Arnstads far og agent personligt, og der var dermed en indgangsvinkel til at indlede forhandlinger.
Selvom Kristian Arnstad uden tvivl har potentiale, har hans tid i Anderlecht også afsløret nogle alvorlige mangler i hans spil. Et af de største kritikpunkter mod ham har været hans manglende offensive bidrag. På trods af at have spillet over 68 kampe har Arnstad ikke formået at levere de offensive statistikker, man ville forvente af en midtbanespiller.
I 2023/24-sæsonen formåede han ikke at score og lavede kun en enkelt assist i 14 ligakampe for Anderlecht.
Desuden er hans fysiske pakke ikke at råbe hurra for. Trods sine lederevner og tekniske færdigheder har Arnstad ofte haft svært ved at matche sine modstandere i fysiske dueller. I flere kampe blev han overmatchet af stærkere modstandere, og hans evne til at dominere midtbanen på den fysiske front har været begrænset.
Arnstads spilletid under Brian Riemer været dalende, hvilket kan indikere, at han ikke helt har formået at leve op til de forventninger, der var til ham i Anderlecht, hvor presset fra omverdenen er stort. På trods af sin tidlige debut og interesse fra større klubber formåede han aldrig at etablere sig som en fast, uundværlig del af holdet, hvilket førte til salget denne sommer.
Fremtiden og forhåbningerne
AGF-fans kan nu se frem til at følge Kristian Arnstads udvikling i Superligaen. Med erfaring fra både belgisk topfodbold og internationale optrædener for Norges U21-landshold bringer Arnstad en unik kombination af talent og erfaring til AGF’s midtbane. Som klubbens dyreste spiller nogensinde er forventningerne store, men Arnstads tekniske evner, defensive styrke og lederevner giver ham alle forudsætninger for at blive en succes i Aarhus – og måske endda for at tage et endnu større skridt i fremtiden og blive AGF’s næste kæmpesalg.
Det er netop også en faktor, der er værd at tage med, når vi snakker Arnstad-transferen. Købet viser, hvor langt AGF er nået, og hvordan storsalg af Bisseck, Daghim og Thomas ‘TK’ Kristensen har sat Aarhus på det europæiske fodboldlandkort – både spillere og klubber kan se, at det er muligt at komme til klubben – bidrage og udvikle sig – og blive solgt videre til større adresser, hvilket altid hjælper, når sportschefen sidder i forhandlinger med diverse mellemmænd.
I AGF får Arnstad nu forudsætningerne for at tage næste skridt i karrieren og udvikle sig i rette tempo. Med en stærkt besat midtbane er der ingen stress for at få ham i startelleveren lige med det samme, hvilket kan være sundt for en ung mand på vej frem.
Kilder:
AGF.dk
Fotmob
Voetbalbelgie.be
Statsbomb
Anderlecht-online.be
RSC Anderlecht
Opta
Tipsbladet
Flere AGF Nyheder
-
AGF-logo på elskab ved Stadion Allé skal fjernes efter klage fra én borger
-
Daghim: – Nu håber jeg bare, at AGF vinder ligaen
-
Rösler efter HSV: – Vi fik nogle gode præstationer
-
Udvidet stemningsafsnit til AGF – BIF
-
Power efter HSV: – Vi fik det ud af kampen, vi ville
-
HSV – AGF: Paddy viste skarpheden på ny
-
Blog: Slagkraftig affære i remis mod Viborg
-
AGF ærgrer sig: Stadionforsinkelse kan ikke indhentes
-
Mølgaard tilbage på græs
-
Reportage: Med nerverne uden på tøjet i Viborg