Kærligheden til AGF går i generationer i familien Berg (Foto: Privatfoto)

Verdens største AGF-trøjesamler fortæller sine bedste anekdoter


| Jonas Roulund |

Det kræver hårdt arbejde og lange rejser at sikre sig de mest værdifulde matchworn AGF-trøjer. Thomas Berg har alligevel formået at opbygge en imponerende samling, der nu er sat til salg. Her får du hans bedste anekdoter fra jagten på trøjerne.

Vi beskrev forleden, hvordan verdens største AGF-samling er blevet til, og hvorfor den nu er sat til salg. I denne artikel vil vi derfor fokusere på Thomas’ bedste anekdoter fra jagten på trøjerne, der har bragt ham vidt omkring og krævet et kæmpe stort arbejde af den GF-glade aarhusianer.

– Det er ikke pengene eller antallet, det handler om. Det er historierne og nostalgien, det handler om for mig, fortæller den 48-årige samler, der siden 2017 har samlet over 350 AGF-trøjer og lavet et vildt museum i sin lejlighed. Nu er der efterhånden ved at være solgt ud i samlingen, der har kostet mange timer og kræfter, men håbet er, at historierne lever videre i nye GF-hjem.

– Jeg håber jo, at dem der har været forbi, vil behandle trøjerne med den respekt, de fortjener. Det handler om at give historien videre til nye generationer. Jeg smed for eksempel et par ekstra trøjer med i købet til en herre, som efterfølgende sendte billeder af sin 8-årige søn iført en af trøjerne til en træning. Det bragte lykke hos den unge mand, så det er jo fantastisk – glæden ved at kunne hjælpe kommende fans er noget helt særligt, forklarer Thomas, der sælger ud af sin samling, da pladsen og tiden ikke er til at varetage samlingen længere.

Frederik Ihler ville købe sin egen trøje

I jagten på trøjerne har Thomas Berg arbejdet benhårdt på at få- og holde kontakt til Superligaspillerne på Fredensvang, og der er kommet mange gode historier ud af samlingen gennem tiden.

En af dem omhandler 19-årige Frederik Ihler, der lige nu er udlejet til Skive IK.

– Han ringede en dag og spurgte, om han måtte købe et par trøjer, der mindede ham om sin barndom. Så spurgte jeg, om han ikke ville have sin egen trøje igen også. Det ville han selvfølgelig gerne og begyndte at spørge til priser og det ene og det andet… Men dén fik han altså ikke lov at betale for, så nu har han både lidt nostalgi-trøjer samt sin egen matchworn trøje, fortæller Berg, der har sørget for at få billeder med alle idolerne i løbet af indsamlingstiden.

Thomas Berg og Frederik Ihler viser Ihlers AGF trøje med nummer 45 frem,
(Foto: Thomas Berg)

22-årige Mads Bager og Ihler er gode kammerater, og de to spillere var i sin tid oppe hos Thomas med Ihlers’ trøje.

– Når jeg bliver lidt mere kendt, så må du også gerne få min trøje, sagde Bager, og Berg modtog den snart derefter.

Da Ihler var forbi igen, spurgte han ind til Mads Bagers trøje igen:

– Jeg har tænkt mig at tage Bagers trøje på til træning i Skive!, og så fik han AGF-trøjen med sig nordpå.

Bager forlod AGF på en permanent aftale i 2021 til fordel for Skive IK.

Jovanovic er stadig hvid i hjertet

Aleksandar Jovanovic viser ofte sit hvide hjerte på sociale medier, når han pranker Superligamodstandere med sjove tweets og deslige.

Thomas Berg havde et godt forhold til målmanden, som spillede i AGF i to omgange – først fra 2016-2018, og siden på en lejeaftale i 2019.

– I ’18 skulle han til Huesca, men vi holdt kontakten, og 18. december kom der pludselig en pakke ind ad døren. Der stod bare Aleksandar Jovanovic… Det viste sig at være en Huesca-trøje, som han havde brugt i kampen mod Real Madrid, hvor de tabte 1-0 på mål af Gareth Bale. Men det, der er klasse, er, at han har skrevet på den, og det gør den endnu mere unik – det er en personlig gave, som betyder rigtigt meget for mig. Han skriver: Jovanovic 26… men han spillede altså i nummer 25 nede i Spanien. Så det var hans gamle AGF-nummer, han havde signeret med!

Trøjen troner flot i Thomas Bergs lejlighed, men det er ikke den eneste Jova-trøje, der er at finde i samlingen:

– Vi skrev lidt frem og tilbage, og så afslørede han, at han skulle tilbage til AGF på lejeaftale. “Du får den første trøje, når jeg er tilbage,” skrev han – den fik jeg så, og så skrev han 25 på den, som var hans nummer i Spanien, fortæller Thomas Berg.

Thomas Berg og Aleksander Jovanovic.
(Foto: Thomas Berg)

Søren Larsen blev nostalgisk og kom for sent til legendemøde

Endnu en legende, mange AGF-fans vil huske med glæde, er Søren Larsen. Han kom vidt omkring i sin karriere, hvor Schalke 04, Toulouse, Duisburg og Feyenyoord blandt andet fik fornøjelsen af to-metermanden, mens han også nåede 20 kampe og 11 mål på landsholdet. Han sluttede sin karriere i AGF, hvor han spillede fra 2011-2014.

– I 2013 var min bror, min kammerat og jeg ude på Ceres Park. Søren Larsen er blandt mine helt store favoritter, og han scorede efter 21 minutter. Vi vandt 3-0 over AaB, og der var den fedeste stemning. Da jeg begyndte at samle på trøjer i 2017, efterlyste jeg så trøjen, og der var en samler, der skrev, at han havde den! Så jeg slog til og tænkte med det samme, at det ville være fantastisk at få den signeret af Larsen, fortæller Berg, der efterfølgende tog kontakt til den tidligere angriber.

– Han bor i Køge i dag, hvor han har et sportscenter, og jeg var hjertens velkommen til at kigge forbi. Så jeg kørte derover og mødte ham. Han siger så, at han ikke har så meget tid, fordi han skal til noget legendemøde i DBU-regi, men vi kan sagtens tage et billede og signere trøjen, fortæller Thomas.

Men besøget blev ikke så forjaget alligevel, da Larsen pludselig kom med et udbrud:

– Hold da kæft, det er sgu da fra AaB-kampen?

– Hvordan fanden kan du huske det?

– Se kraven – der er et kæmpe hul i! Det er Rasmus Thelander, det dumme svin, sagde Larsen med et grin, hvorefter de to nostalgikere kom ud i en længere snak om de store øjeblikke på- og udenfor banen.

– Jeg ved ikke helt, hvad der skete, men han blev lige så bevæget, som jeg gjorde, og der gik mega meget snak i den. Vi kom ind i et andet rum, hvor vi snakkede løs, og det endte med, at han måtte fise ud af døren, da han var ved at komme for sent til det der legendemøde, fortæller Thomas Berg.

Søren Larsen og Thomas Berg med en legendarisk Larsen nr. 14 AGF trøje.
(Foto: Thomas Berg)

Peter Graulund blev overrasket i studiet

Og Berg har mere guld i godteposen…

Graulund-trøjer hænger klar i massevis, men enkelte betyder selvfølgelig mere end andre for den stolte samler:

– Peter Graulund er jo en fantastisk legende. Søren Larsen gjorde ondt at sælge, så den her trøje har fået et nyk opad i pris. Tilbage i 2020 lavede TV 3 Sport et indslag, hvor fans fra forskellige klubber skulle fortælle om deres fodboldoplevelser før- og under coronaen. Så de kontaktede mig og ville gerne komme forbi til et interview, fortæller Berg, som overraskede reporteren med sin enorme trøjesamling. TV-holdet blev derfor et par timer ekstra for at lave yderligere et indslag om det imponerende værk.

– Jeg fortalte lidt om mine oplevelser med trøjerne, og så spurgte de, om der var en, der havde en helt speciel betydning. Men det har de jo alle sammen, siger Berg.

Men journalisten påpegede dog, at han kunne se en Graulund trøje uden autograf, og da AGF-legenden på daværende tidspunkt var tilknyttet redaktionen hos Viasat, tilbød journalisten at tage trøjen med til København og få den signeret af Graulund.

– Det var jeg lidt øm over, for jeg ville helst ikke give den fra mig. Men jeg lod dem gøre det, og så ringede de til mig en uges tid efter – du skal lige se Onside i aften – der er et ret fedt indslag.

Og ganske rigtigt – Mads Laudrup og Kenneth Emil Petersen overraskede nemlig Peter Graulund med trøjen på live-tv, hvor den pensionerede angriber fik lov at signere den.

– Så begyndte de at joke med, at han skulle køre forbi mig og aflevere den, og få dage senere ringede han på og afleverede trøjen. Vi klingede bare fra første sekund, og jeg endte med at spørge, om han havde nogle gamle AGF-trøjer, jeg kunne købe af ham, fortæller Berg.

Graulund havde ikke selv et lager, men en kammerat i Norge havde en kasse fyldt med gamle trøjer, og Berg blev tilbudt en god håndfuld:

– Problemet var bare, at det ikke var fra hans tid i AGF. Det var Bochum og Brøndby blandt andet, så jeg takkede nej, fordi det er en AGF-samling, og jeg er AGF-fan. Det havde han kæmpe respekt for. Siden har vores forhold bare udviklet sig, og vi har et rigtig godt forhold den dag i dag.

Peter Graulund skriver autograf på en AGF trøje i selskab med Thomas Berg.
(Foto: Thomas Berg)

Historiske donationer til klubben

AGF har også selv en samling, der kan opleves på Ceres Park, og Thomas har over tid også bidraget til denne.

– Jeg købte engang en Staff-trøje, hvor jeg fik en plakat med. Så opdagede jeg, at der stod 1955, Tottenham… hvad? Så lavede jeg research, og det viste sig, at de spillede en træningskamp mod Tottenham dengang. Den blev rammet ind og sendt til klubben, fortæller Thomas, der også har sendt en gammel Europa Cup-billet fra kampen mod Sevilla i 1957 til AGF.

Det er dog ikke alt, der skal forlade matriklen på Banegårdsgade, fortæller den nu forhenværende samler:

– Jeg beholder eksempelvis Aros’ trøje selv. Hvem har ikke fået taget et billede med Aros? Hvem har ikke stået og hældt øl ud over den? Hvem har ikke stået som lille dreng og givet highfives og tørret næse af i den? Det er det, jeg godt kan lide ved den. Historien bag trøjen er så fed, så den beholder jeg, fortæller Berg.

Salget af den imponerende samling har stået på i noget tid efterhånden, men du kan fortsat sikre dig enkelte samlerobjekter, hvis du er hurtig.

Find Instagram-profilen agf_trøjen eller søg i facebook-gruppen AGF Ting – Køb/Salg/Bytte, og få kontakt til Thomas. Om ikke andet for den gode histories skyld.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.