Skip to main content


Foto: Kosuke Tobe

Udenlandske AGF-fans: – De Hviie har noget særligt over sig


| Jonas Roulund |

AGF er Byens Hold, men der findes fans af De Hviie overalt i verden – lige fra Norwich til Tokyo! Vi har mødt tre udenlandske AGF-fans, som med hver deres historie giver deres bud på, hvad der gør AGF til noget helt særligt.

Kosuke Tobe, Kyosuke Hiradori og Mark Bishop. Tre udenlandsk klingende navne med det tilfælles, at de deler glæden ved at følge AGF i tykt og tyndt.

To japanere og en brite, som på hver sin spøjse facon har fået et særligt tilhørsforhold til De Hviie. Her er deres historie – og forklaringer – for hvorfor forelsker man sig i AGF, når man bor på den anden side af kloden? Og hvad får en brite, der bor i et af de mest fodboldgale lande i verden til at kaste sin kærlighed på en dansk klub?

Den japanske forbindelse

Det tager omkring 14 timer at flyve fra Japan til Aarhus, men det tager blot et splitsekund at forelske sig i AGF.

I hvert fald hvis man hedder Kosuke Tobe, som har holdt med De Hviie i tykt – og primært tyndt – siden Martin Jørgensen skiftede fra Fiorentina til AGF i løbet af sommerpausen 2010.

– Jeg så ham spille første gang ved VM i 1998, hvor han scorede mod Brasilien, og siden fulgte jeg ham, hvor end han rejse. Da han returnerede til AGF begyndte jeg at følge holdet, og det har jeg gjort lige siden, fortæller 34-årige Kosuke, som bor i en forstad til Tokyo. Her arbejder han med digital marketing til dagligt, og så bruger han selvfølgelig tid på at støtte De Hviie.

– En af årsagerne til, at jeg fortsat følger AGF er, at jeg oplever et særligt sammenhold og fællesskab omkring klubben. Det gælder både blandt holdet, spillerne og fansene. Der er også mange gode hold i Japan, jeg kunne holde med, men jeg synes ikke, der er nogen som AGF, fortæller den japanske AGF-fan, der flere gange har været i Aarhus og opleve holdet spille.

– Et af minde bedste minder er, da jeg mødte Martin på Ceres Park i 2016. Med hjælp fra klubben og fansene blev det arrangeret, og det var et fantastisk initiativ. Den største skuffelse må være, at vi ikke har vundet noget, i den tid jeg har fulgt holdet. De to pokalfinaler har været hårde at se, og den dag AGF vinder en titel bliver helt fantastisk. Jeg håber, det sker snart, siger Kosuke Tobe.

Skuffede AGF.spillere efter pokalfinalen 2024 mod SIF.
Foto: Kronborgfotos

Han følger holdets kampe via streams og livescore samt på sin X-profil, da der selvsagt ikke er megen fokus på dansk fodbold i Japan.

– Da Kasper Junker og Aleksandar Čavrić skiftede til japansk fodbold, var der lidt snak om den danske liga, men der var ingen i min omgangskreds, der for alvor begyndte at følge med. Nu har Brøndby fået Yuito Suzuki, og det har gjort flere interesserede i Brøndby, hvilket er en skam, forklarer Kosuke, der snart håber at kunne besøge Aarhus igen for at opleve en kamp.

Han har altså ikke fundet andre japanske AGF-fans at dele sin passion med, men det er der i skrivende stund blevet ændret på.

Pludselig dukkede endnu en japaner op

Kosuke er nok den mest velbeskrevne udenlandske AGF-fan, og han har både medvirket i TV-udsendelser og radioprogrammer for at berette om sit noget aparte fodboldtilhørsforhold. Men under en træning på Fredensvang forleden dukkede der pludselig endnu en japaner op. Ovenstående skribent hilste pænt på, og så fik vi ellers den helt store historie fra Kyosuke Hiradori.

Den 23-årige studerende var i Aarhus for at lave feltstudier til sit universitetsspeciale om forholdet mellem fodboldklubber og deres byer. I Japan studerer han Sociologi, og hans speciale omfatter også Japans egen liga. Nu havde han deltaget i Aarhus Walk, lavet interviews og var ellers rundt og opleve sin tidligere studieby.

Hiradori var nemlig på udveksling i Aarhus i 2022 som en del af sit studie.

– Jeg kendte ingen danske hold, men da jeg var på udveksling, kom jeg ud på stadion, og jeg blev betaget af, hvor passionerede folk var. Jeg begyndte at komme fast, og så fortsatte jeg med at følge holdet, efter min udveksling var slut, fortæller Kyosuke, som har haft visse udfordringer med at se AGF’s kampe live, da han må stå op om natten grundet tidsforskellen. Derfor bliver det mest til højdepunkter og livescore fra kampene, men han følger fortsat holdet tæt.

– Jeg elsker passionen og alt omkring klubben. Det store fællesskab. Det adskiller sig fra den japanske fodboldkultur. Fællesskabet og sangene gør det ret specielt her. Og så kan jeg godt lide byen og menneskene. Jeg har også stadig venner her, så det er fedt at kunne kombinere det hele, forklarer japaneren.

Kyosuke Hiradori i AGF-trøje på Fredensvang.
Foto: KSDH.dk

Han er særdeles aktiv på sociale medier for at føle fodboldfællesskabet.

– Jeg bruger min Instagram en hel del til at connecte med AGF-fans, men jeg har ikke kunnet overtale andre japanere til at holde med De Hviie. De fleste japanske spillere rejser til Belgien eller Tyskland, men der er mange gode japanske spillere, så jeg håber, AGF køber en, for det vil få flere til at følge med, siger Kyosuke Hiradori.

Efter vores interviews er han nu blevet sat i forbindelse med Kosuke Tobe, så de to japanere kan danne et fælles KSDH-ambassadørkorps og udbrede kendskabet og kærligheden til De Hviie.

I England følger de også med

Kærligheden til De Hviie er altså stor i Japan, men man finder skam også AGF-fans i andre dele af verden – heriblandt i fodboldens hjemland, England.

Mark Bishop er glødende AGF-tilhænger, og det har han været, siden han i 2017 besøgte Aarhus med sin kone for at opleve musikeren Pete Doherty. Parret tog i den forbindelse en tur på stadion, og siden da har den Norwich-bosiddende brite fulgt holdet tæt. Han har nu oplevet otte AGF-kampe live, og bruger ellers diverse streamingtjenester til at følge holdet. Seneste besøg var – ligesom tilfældet var med Kyosuke Hiradori – til opgøret mod FC Nordsjælland med den storslåede Aarhus Walk som opvarmning.

– Aarhus Walk var helt fantastisk og en stor oplevelse. Det hele flød bare afsted mod stadion, og det var et smukt syn med alle flagene og trøjerne. At solen så også skinnede, og AGF vandt gjorde næsten det hele for godt til at være sandt, fortæller Mark Bishop, som ikke kun forelskede sig i AGF tilbage i 2017.

– Jeg faldt pladask for Aarhus. Jeg har aldrig forladt en by med så meget kærlighed. Byen minder lidt om Norwich. Folk er meget stolte af deres by, der er ikke det store drama, men folk i Aarhus er også meget smilende og søde. De hilser altid og er meget velkommende, forklarer Bishop.

Den engelske AGF-fan, Mark Bishop i hvii trøje foran Brøndby Stadion.
Foto: Mark Bishop.

Han havde mistet kærligheden til fodbold i England, hvor alt var blevet meget kommercielt, og fanscenen var ikke noget at råbe hurra for grundet de mange regler på tribunerne. David Nielsens AGF genantændte dog passionen.

– Det har været fedt at opleve den aarhusianske fankultur. Det handler så meget om at have en god oplevelse. Der er så stor passion på lægterne, tifoerne er smukke, og der synges og råbes uanset om holdet er foran eller bagud. Capoen dirigerer næsten som om, det er en musical, og det er meget velorkestreret. Det er langt federe end i England. Jeg øver mig også i sangene og har lært at synge Malaga og råbe Kom Så De Hviie indtil videre, fortæller den engelske AGF-fan, som kendte lidt til David Nielsen fra trænerens tid som spiller i Norwich. Bishop mener, at Nielsen tog sin passionerede spillestil med sig videre, da han blev træner, og det vilde udtryk var noget, der tiltalte briten.

Rasmus Achton Sørensen styrer tribunen som AGF-capo.
Foto Rasmus Achton Sørensen.

Bishop kom hurtigt i kontakt med AGF Fanclub Aarhus og har siden fået gode kontakter i Danmark, som han nyder at dele sine oplevelser med. I England er der dog ikke den store opbakning til AGF.

– Det er jo lidt ensomt, og når de ser, at AGF spiller med folk, der er 35-40 år, spørger de nogle gange, om det er oldboys, men jeg chatter meget med folk på X, og jeg elsker at snakke om holdet. Der er noget særligt over den klub. Jeg elsker den ærlige måde, holdet spiller på, fortæller Mark Bishop, som også påpeger, at den danske liga er sjov at følge, fordi alle kan slå alle – modsat i Premier League, hvor man ofte ser storholdene køre de mindre hold midtover.

Dermed kom vi jorden rundt med AGF – og med El Cambio-samarbejdet er en lang række afrikanske AGF-fans garanteret også på vej. Ingen tvivl om, at passionen og fællesskabet omkring fodbolden betyder meget, uanset hvor i verden man befinder sig.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle