• Forside
  • AGF Nyheder
  • Sæt tal på sæsonen: Dejlige defensive data og offensive udfordringer

Foto: Kronborgfotos

Sæt tal på sæsonen: Dejlige defensive data og offensive udfordringerOver en tredjedel af denne sæsons Superliga-kampe er allerede blevet spillet, og AGF befinder sig i skrivende stund på ligaens sjetteplads. Men hvordan har holdet klaret sig, hvis man kigger lidt dybere i statistikkerne?

Som pointeret i en tidligere statistikartikel, så bygger dataen på relativt få kampe og skal derfor tages med et gran salt. Statistik bør ikke stå alene og skal helst understøttes at det, man ser på banen – med egne øjne.

Men derfor kan man alligevel anvende data til at danne et mere nuanceret billede af præstationerne, og det er netop, hvad du får i denne statistiske gennemgang af AGF’s sæson hidtil.

Tobias Bech i fart med bolden.
Foto Kronborgfotos

Defensiven

AGF havde i seneste sæson en voldsomt effektiv defensiv, som ganske få hold kunne stille noget op imod. Grundet to store salg er kvaliteten ikke helt den samme, men alligevel ser det ganske fornuftigt ud nede bagved hos De Hviie.

AGF har i denne sæson lukket 14 mål ind i 12 Superliga-kampe, hvilket er færre end både FC København og FC Midtjylland. De eneste der har lukket færre mål ind, er Brøndby IF, Silkeborg IF og FC Nordsjælland.

Bailey Peacock-Farrell og Frederik Tingager.
Foto: Kronborgfotos

På sæsonens 12 kampe i Superligaen har AGF blot tilladt modstanderne at skabe 12,6 xG. xG er forkortelsen for expected goals, og kort sagt er det en model til at måle, hvor farlige chancer der skabes.

AGF’s defensiv er derfor tæt på lige så effektiv som i seneste sæson, hvor man tillod 31,8 xG over 32 kampe – her skal der dog tages højde for, at man i seneste sæson spillede flere kampe mod de bedre hold, da man endte i mesterskabsspillet.

Føler du, at du i denne sæson oftere har siddet med hjertet oppe i halsen, når Frederik Tingager og co. vælger at spille sig ud af problemerne i stedet for at losse den udover sidelinjen, som du selv ville have gjort i Serie 4? Jamen så har du faktisk ret. Udover FC Nordsjælland er AGF det hold, der clearer bolden mindst i hele ligaen. 189 clearinger er det blevet til – FCN har lavet 182. I den anden ende ligger Vejle med 303 clearinger.

I seneste sæson lavede AGF 635 clearinger, hvilket var 7. flest i Superligaen.

Frederik Tingager med bold.
Foto: Laura Hjørringgard.

Offensiven

Ligesom efteråret i seneste sæson, så er det offensiven der halter for AGF. 12 kampe spillet, 14 mål scoret. Man har noteret sig for 16 xG, så man underpræsterer altså med to mål. Et ekstra mål i én af de mange uafgjorte kampe havde pyntet i pointregnskabet.

AGF startede sæsonen ud med at have bolden i langt størstedelen af de fleste kampe – især i sæsonens første kamp, hvor man havde bolden hele 72 % af kampen, da Vejle gæstede Ceres Park. Et rødt kort til gæsterne efter en times spil var én af årsagerne til dette. I gennemsnit har De Hviie bolden 51,7 % af tiden i sine kampe, hvilket kun overgås af FCN, FCK og Brøndby.

0-3 opgøret på Ceres Park, da Brøndby var på besøg har gjort ondt på boldbesiddelsen. Blandt andet grundet AGF’s røde kort, noterede AGF sig blot for 24% boldbesiddelse i kampen mod de blå-gule.

Mikael Anderson jagter bolden
Foto: Matti Kronborg

I kategorien “sjov statistik at kunne give sidemakkeren til næste hjemmekamp”, kan det tilføjes at AGF, Lyngby, Hvidovre og Randers ikke har scoret et eneste mål udenfor straffesparksfeltet i denne sæson.

Er dette så fordi, at AGF ikke forsøger at sparke udenfor straffesparksfeltet? Ikke ligefrem. Efter FC København er det AGF der har haft flest afslutninger udenfor feltet. 63 er det blevet til for De Hviie – og altså med ingen mål til følge. FCK topper med 71, mens Lyngby blot har haft 32 forsøg fra distancen.

Tobias Bech og Mikael Anderson er mændene der skal have indstillet sigtekornet fra distancen. 12 gange har Bech forsøgt at sparke den ind, fra en position underfor straffesparksfeltet, mens Anderson har forsøgt hele 21 gange. Det er det højeste antal i hele ligaen! Bechs 12 er i øvrigt nok til en del tredjeplads med den tidligere AGF’er Søren Tengstedt, der nu spiller i Silkeborg.

Tobias Bech afslutter mod mål i kamp mellem Hvidovre og AGF.
Foto: Matti Kronborg

Links eller Kahl?

Der har været to spørgsmålstegn i startopstillingen i denne sæson. Målmandsposten, som vi tidligere har givet et statistisk overblik over, og så venstre wingback. Skal det være Gift Links eller Eric Kahl, der spiller i AGF’s venstre side?

De to spillere har delt spilletiden i denne sæson, hvor det i Superligaen er blevet til 417 minutter til Links og 662 minutter til Kahl. Links er startet inde fem gange og blevet udskiftet fem gange. Kahl er startet inde syv gange og er blevet udskiftet fire gange.

Offensivt output er ikke noget, de to wingbacks producerer i stor stil. De har ikke scoret nogen mål – men fair nok, det er jo heller ikke deres opgave. Hvordan går det så med at få serviceret offensiven? Gift Links har lavet en enkelt assist, mens Kahl endnu ikke har lavet nogen. Han kom dog tæt på i søndags, da hans indlæg via Lyngbys målmand endte hos Tobias Bech, der scorede. Gift Links’ ene assist var på en dødbold, da han på et frispark fandt Frederik Tingager i feltet, som flot headede den ind.

Gift Links tordner ned af venstrefløjen på Ceres Park (Foto: Nicklas Jacobsen / KSDH.dk)

Links slår 6,3 indlæg pr. kamp, mens Kahl slår 5,2. De er begge langt over Beijmos 3,9 i den anden side af banen. Men ja, I gættede det, præcisionen er ikke helt den samme hos Links og Kahls, som den er hos Beijmo. Derfor har Beijmo noteret sig for tre assists i sæsonen, mens de to andre altså blot har en enkelt mellem dem.

Links har en anelse bedre afleveringssucces (81,1%) end Kahl (79,9%), men Kahl har flere succesfulde afleveringer på modstanderens banehalvdel (13,6 pr. kamp) end Links (11,5 pr. kamp).

Kort sagt, så er der meget lidt der adskiller AGF’s to venstre wingbacks. Defensiven lukker lige mange mål ind, om det er Links eller Kahl der spiller. De skaber cirka samme mængde chancer (ikke særligt mange). Kahl er naturligvis bedre i de fysiske dueller end den vertikalt udfordrede Links. Kahl har på imponerende vis vundet 10 ud af 16 luftdueller, men faktisk har Links formået at vinde 2 af sine 8. Dem der har tabt de dueller må virkelig skamme sig.

Foto: Kronborgfotos

Mest iøjnefaldende er det at Gift Links aldrig clearer bolden. Sydafrikaneren forsøger altid at spille eller drible sig ud af problemerne. Her er Kahl mere konservativ og har lavet hele 14 clearinger. Det er også tydeligt at Links har en mere pågående stil på bolden, end Kahl har. På trods af at have spillet færre minutter er der blevet begået 11 frispark mod Links, men blot 5 på Kahl.

Det korte af det lange er, at ingen af de to imponerer.

Således lidt ekstra krydderi til mandagstræner-diskussionerne.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.