Foto: Matti Kronborg

Bailey eller Hansen? Statistikken er éntydigDer er kogt meget suppe på målmandsduellen i Aarhus, efter at nordirske Bailey Peacock-Farrell ankom til klubben i sommerens transfervindue. Her dykker vi lidt ned i tallene, for at se, hvem der har præsteret bedst for De Hviie.

Før der kommer tal på banen, så skal det siges, at der er at gøre med en meget lille “sample size”, da Jesper Hansen har spillet 426 minutter og Bailey Peacock-Farrell har spillet 562 i denne sæsons Superliga.

Når vi vores statistik bygger på så få kampe, så kan billedet meget hurtigt ændre sig. Denne artikel er derfor ikke et facit på, hvem der skal være AGF’s førstemålmand. Det er blot en artikel, der ønsker at belyse, hvordan vores to målmand har klaret sig i denne sæson.

Bailey Peacock-Farrell og Frederik Tingager.
Foto: Kronborgfotos

Statistikken har en klar vinder – og taber

Når man dykker ned i de to keeperes præstationer i Superligaen, så er der en meget klar vinder og taber. Jesper Hansen har i årevis været kendt for sit tårnhøje bundniveau, men i år er bunden altså blevet slået ud. Begge keepere har lukket syv mål ind, men Hansen har blot noteret sig for otte redninger, mens Bailey har lavet 17 redninger.

Den dårligste redningsprocent i hele ligaen findes hos Jesper Hansen. Blot 53,3% er Hansens redningsprocent. Til sammenligning er Baileys 70,8% – Hansen havde i seneste sæson en redningsprocent på 75%.

Expected Goals (On Target)

Begge AGF’s målmænd har altså lukket syv mål ind, men hvor mange “burde” de have lukket ind? Det svar kan begrebet xGOT hjælpe os med. xGOT er forkortelsen for Expected Goals On Target. xG eller Expected Goals kender mange efterhånden. Det er en model der kigger på, hvor ofte der scores på specifikke chancer.

Eksempelvis havde Rasmus Falks scoring i weekenden en xG værdi på 0,08. Det vurderes altså, at der scores på denne chance otte gange ud af 100. Men xGOT går et skridt længere. Her tages der nemlig højde for, hvor afslutningen bliver sparket hen i målet. Her scorer Falks afslutning 0,52 xGOT. Når bolden bliver sat lige nøjagtigt der, hvor Falk satte den, så går den altså ind 52 ud af 100.

Jesper Hansen laver et udspark i en kamp for AGF.
Jesper Hansen (Foto: Laura Hjørringgaard)

Som sagt, så har begge keepere altså lukket syv mål ind. Men hvor kvalificerede afslutninger har de så været oppe imod? Jesper Hansen har fået 5,1 xGOT imod og har derved lukket 1,9 mål mere ind, end man kunne have regnet med.

Bailey Peacock-Farrell præsterer dog i den anden ende af skalaen. Også syv mål lukket ind, men har fået 10,4 xGOT imod. Han har altså reddet 3,4 mål, udover det, man kan regne.

Spillet med fødderne

Jesper Hansens fremragende evne til at bruge sine fødder bliver ofte nævnt af fans og eksperter. Men er han bedre end Bailey Peacock-Farrell til at aflevere den ud bagfra for AGF?

Jesper Hansen har en succesrate på sine afleveringer på 61,2%, mens Bailey har 69,2%. Men er dette så bare fordi, at Jesper Hansen ofte er nødsaget til at sparke bolden langt? Muligvis.

Men hvem er så bedst til de lange afleveringer? Det er Bailey – i hvert fald en lille smule bedre. 40% af Baileys lange afleveringer rammer en AGF’er (130 forsøgt), mens 38,7% af Hansens gør (93 forsøgt). De er altså cirka lige på dette parameter.

AGF's nordirske keeper, Bailey Peacock-Farrell i aktion for AGF på Ceres Park.
Foto: Laura Hjørringgaard

Luftspillet

Sidst men ikke mindst, så kommer der lige en lille fodnote ift. de to målmænds ageren på de høje bolde, der bliver sparket ind imod dem. Der er nemlig en klar tendens hos begge.

Bailey har bokset to bolde væk, mens han har grebet seks bolde. Hansen har blot grebet to bolde, mens han har valgt at bokse hele fem gange. Dette harmonerer rigtig fint med det billede, jeg selv havde i hovedet – nemlig at Bailey er langt mere sikker i sine indgreb på høje bolde, end Hansen er.

Bailey er i øjeblikket ikke på Fredensvang, da han er afsted med det nordirske landshold. Men når han er tilbage, så skal Uwe Rösler og resten af trænerteamet altså beslutte, hvem der skal vogte buret mod Lyngby BK d. 22. oktober. Hermed håber jeg, at I læsere er klædt lidt ekstra på til at diskutere med sidemanden, når han eller hun utvivlsomt kommer til at nævne målmandssituationen i Aarhus.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.