Optakt: NS Mura – AGF


| Thomas Vedel |

Torsdag d. 17. september kl. 20.15 skal AGF i aktion mod NS Mura i 2. kvalrunde i Europa League. I denne optakt til NS Mura – AGF ser vi nærmere på fakta om kampen, og vores slovenske modstandere, før kampen på torsdag.

NS Mura – AGF spilles på det lille intime Fazanerija City Stadium i Murska Sobota i det nordlige Slovenien. Selve byen har omtrent 11.000 indbyggere, og på det lokale stadion er der plads til 3782 tilskuere.  Der bliver dog lukket lige præcist 0 tilskuere ind, da kampene i Europa League kvalifikationen som bekendt spilles for lukkede døre.

Derfor er der formentlig heller ikke mange AGF fans som i disse dage planlægger en tur til Slovenien, men i stedet bliver hjemme og følger kampen på enten Canal 9 eller DPlay, hvor der blændes op for dækningen kort før kick off.

Georgisk dommer – og ingen VAR

Lad os bare starte med manden som skal lede opgøret i Slovenien, nemlig dommeren. Slaget styres af en georgier ved navn Giorgi Kruashvili, og dermed kan man måske godt allerede få lidt nerver på. Vi har nemlig dårlige erfaringer med georgiere i Europa.

Sidst AGF blev slået ud af Europa League kvalifikationen tilbage i 2012, var det netop mod en georgisk modstander i form af Dila Gori. “Bødlen fra Tbilisi” – Mate Vatsadze – lavede dengang tre mål mod AGF over to kampe, og det var nok til at vores daværende sportschef, Brian Steen Nielsen, valgte at hente Vatsadze til Aarhus.

Vi håber selvfølgelig at kampens dommer fløjter en fair kamp, og ikke ender med at blive vores bøddel. Men såfremt han kommer lidt på glatis, kan han ikke få hjælp af VAR. Der er nemlig ikke Video Assistant Referee i kval-runderne. 

Hvem er NS Mura?

NS Mura står for Nogometna Sola Mura, og går i daglig tale blot under navnet Mura. Det er en ung klub som blev stiftet i 2012 efter den tidligere klub i byen, ND Mura 05, måtte dreje nøglen om.

NS Mura måtte derfor starte deres liv som fodboldklub langt nede i rækkerne i sæsonen 2013/14, men efter en stribe oprykninger har de været et fast indslag i den bedste række – Prva Liga – siden sæsonen 2018/19.

I den første sæson i Prva Liga tog de en fjerdeplads, og spillede sig via den i Europa League kvalifikationen for første gang under deres nye navn. Her tabte de 2-3 hjemme og 0-2 ude til Maccabi Haifa fra Israel i 1. kvalrunde.

I denne sæson er Mura med i Europa takket været en sejr i den slovenske pokalturnering. Her besejrede de Nafta 1903 fra den næstbedste række i finalen, og vandt dermed klubbens første store trofæ. Samtidigt blev det til endnu en fjerdeplads i ligaen for andet år i træk.

Det er altså andet år i træk, at Mura er med i Europa og takket været deres 4-0 sejr over Kalju fra Estland i 1. runde, er de allerede nået længere end nogensinde før. I hvert fald under det nye klubnavn. De havde nogle europæiske deltagelser under det tidligere klubnavn, bl.a. tilbage i 90’erne, hvor de rendte på både Lyngby og Silkeborg i Europa. Begge gange med danske sejre.

I den slovenske liga er der nu spillet tre runder, og Mura er endnu ubesejret med to sejre og en uafgjort. De er nu på andenpladsen med 7 point, samme pointantal som topholdet Maribor, som dog har en bedre målscore.

Det er blevet til en sejr over de forsvarende mestre fra NK Celje, og senest spillede de 0-0 ude mod en gammel kending af AGF, nemlig Olimpija Ljubjana. Ljubjana blev AGFs banemænd tilbage i 1996, hvor vi mødte dem i Pokalvindernes Europa Cup. 1-1 i Aarhus og derefter 0-0 i Slovenien betød at De Hvide røg ud på reglen om udebanemål.

Læs også: AGF’s kampe i Europa

NS Muras resultater i denne sæson:

NK Celje – NS Mura: 0-2
NS Mura – Tabor Sezana: 3-0
Kalju – NS Mura: 0-4
Olimpija Ljubjana – NS Mura: 0-0

Muras hold og profiler

Mura har i de første kampe i denne sæson spillet med forskellige systemer. Iflg. de oplysninger vi har kunnet grave frem, har den 48-årige cheftræner Ante Simundza, som har siddet i stillingen siden sommeren 2017, skiftet mellem et 4-3-3 og et 3-5-2/5-3-2 system.

Mod Kalju i 1. runde stillede de op i en 3-5-2 formation, hvor de to wings var Klemen Sturm (normal venstreback) og Ziga Kous (normal højreback). Det ligner altså på papiret en 3-5-2 formation, som nok reelt kommer til at være 5-3-2 med to defensive wingbacks.

Det er ikke fordi Mura-truppen vrimler med velkendte navne. Truppens værdi er iflg. transfermarkt.com på €4,95 mio., hvilket er små €10 mio. mindre end AGFs trupværdi iflg. transfersitet. Det er ikke nemt at finde de helt store profilerede navne, men vi forsøger os alligevel med at pege et par stykker ud, som er værd at nævne.

Den første er Muras eneste landsholdsspiller Nino Kouter med nr. 10 på ryggen. Han er angivet som landsholdsspiller for Slovenien, men har endnu ikke fået en landskamp. Han er en 26-årig defensiv midtbanespiller af egen avl, som efter et par ophold i andre klubber nu er tilbage i Mura. Kouter, som brændte et straffespark mod Kalju, er netop nu holdets liga-topscorer med to mål, sammen med angriberen Andrija Filipovic med nr. 97 på ryggen.

Filipovic ligner en sikker starter i front sammen med angrebskollegaen Kevin Zisek med nr. 27. Zisek scorede kampens to første mål i 4-0 sejren over Kalju i sidste runde. På bænken har Mura også et par offensive spillere i form af kun 19-årige Kai Cipot og 26-årige Amadej Marosa, som sagtens kan få spilletid fra start. Marosa er på papiret Muras mest værdifulde spiller, men han har dog varmet bænken fra start i de seneste kampe.

Ved siden af Kouter på midtbanen huserer normalt Alen Kozar og Tomi Horvat. 25-årige Alen Kozar er holdets anfører og en spiller af egen avl. Han kom også på måltavlen i kampen mod Kalju, og er som anfører selvfølgelig også en af holdets største profiler. 21-årige Tomi Horvat, som beskrives som en offensiv midtbanespiller, er inde omkring Sloveniens U21-landshold og anses som et stort talent.

Generelt har Mura en forholdsvis ung trup med en gennemsnitsalder på 24,7 år. Det er selvfølgelig et hold, som AGF helst skal kunne besejre, men som altid gør vi klogt i ikke at undervurdere vores slovenske modstandere.

AGFs trup mod Mura

Kevin Diks er ikke rejst med til Slovenien, da han blev skadet mod Vejle. Der er endnu ikke yderligere info om skadens omfang.

Heller ikke Mustafa Amini, Alex Gersbach eller Magnus Kaastrup er med på rejsen til Slovenien.

AGFs trup til kampen mod Mura:

William Eskelinen
Daniel Gadegaard
Kasper T. Kristensen
Frederik Tingager
Alexander Munksgaard
Jesper Juelsgård
Niklas Backman
Sebastian Hausner
Casper Højer Nielsen
Albert Grønbæk
Nicolai Poulsen
Jon Thorsteinsson
Benjamin Hvidt
Patrick Olsen
Søren Tengstedt
Milan Jevtovic
Gift Links
Bror Blume
Patrick Mortensen
Nicklas Helenius

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.