AGF’s nye stadion skal stå klar i 2026 (Grafisk illustration: Team Zaha Hadid)

Kongelunden: Prisen for det nye stadion


| Jonas Roulund |

Her på KSDH-redaktionen vil vi løbende dykke ned i materialet fra Projekt Kongelunden og formidle det i letspiselige bidder for jer fans. I denne artikel kan du få overblikket over økonomien for stadionprojektet.

Du ved, der kommer et nyt stadion. Du ved, det bliver fedt. Men ved du alt, hvad der er værd at vide om byggeprocessen, fanforhold, toiletfaciliteter, sponsorforhold, fanzone og økonomien?

Det er de færreste, som har taget sig tiden til at dykke ned i hver eneste detalje, og det forstår vi jo godt. Det vigtigste er jo, at vi får et topmoderne fodboldstadion uden løbebane hurtigst muligt.

Her på redaktionen vil vi dog tage os tiden til at dykke lidt ned i stadiondetaljerne i en artikelserie, hvor du kan blive klogere på hele projektet i letspiselige bidder.

I denne artikel fokuserer vi på økonomien for stadion, mens vi tidligere har bragt en artikel om skæringsdatoerne for projektet.

Det er altså ikke nødvendigvis ny information, vi kommer til at bringe i disse artikler, men det skal ses som en service til jer fans, så I hurtigt og nemt kan tilgå de informationer om Kongelunden, I har brug for.

Det koster det nye stadion

Der sker snart store ting for enden af Stadion Allé. Allerede til december begynder nedrivningen af det nuværende stadion nemlig, men Superligaholdet spiller fortsat på Ceres Park frem til januar 2025. Første kamp på det nye stadion skal efter planen fløjtes i gang ved sæsonstart i 26/27.

– Det nye stadion kommer samlet til at koste 650 millioner kroner. Heraf er der afsat 585 millioner kroner til selve stadionbyggeriet og totalrådgivningen, mens 65 mio. kr. går til afledte omkostninger, såsom nedrivning af det eksisterende stadion, fortalte projektleder for Projekt Kongelunden, Hardy Pedersen, da vi var til infomøde hos Jyllands-Posten forleden.

Hele projektet er blevet muligt via donationer fra Salling Fondene og Lind Invest, som hver har doneret 250 millioner kroner til det nye stadion. Derudover byder AGF selv ind med 150 millioner kroner. Aarhus Kommune lægger dog ud for de mange millioner, og AGF afdrager gælden over 30 år – fem millioner årligt til kommunen.

Aarhus Kommune bidrager desuden med 250 millioner kroner til den samlede udviklingsplan for området, som dækker hele Kongelunden.

Der arbejdes med en bæredygtig løsning på det samlede område, hvor mange aktører er i spil. Atletikbanen flyttes væk, og man vil forsøge at skabe en mere intim ramme for publikum:

– Mange af faciliteterne lever deres isolerede liv i dag – vi vil gerne åbne det op, så vi skaber en sund balance mellem ro og aktivitet. Det gør vi med tre greb: Udvikle og opgradere nuværende, moderniserer med nybyggeri og justere infrastrukturen, forklarede Hardy Petersen til infomødet.

Projektet tager som skrevet for alvor sin begyndelse til december, hvor nedrivningsarbejdet påbegyndes. Her rykkes 1000 VIP-pladser over på C-tribunen, hvilket mindsker det samlede antal af billetter til AGF’s hjemmekampe i 2024.

Vi dykker ned i udviklingsplanen, fremtidens fanforhold og meget mere i den kommende tid her på ksdh.dk.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.