AGF’s nye stadion skal stå klar i 2026 (Grafisk illustration: Team Zaha Hadid)

Infomøde om Kongelunden: Her er skæringsdatoerne for projektet


| Jonas Roulund |

Adm. direktør i AGF, Jacob Nielsen, og projektdirektør for Kongelunden Hardy Pedersen kiggede tirsdag forbi Jyllands-Posten til et infomøde om Kongelunden, hvor visionerne, planerne og de vigtigste datoer for stadionprojektet blev highlightet.

Der var tætpakket i Jyllands-Postens hovedkvarter tirsdag aften, da ordstyrer Jacob Haislund bød velkommen til infomøde om Projekt Kongelunden på avisens domicil på Sydhavnen.

Her var AGF’s administrerende direktør, Jacob Nielsen, og projektdirektør i Kongelunden Hardy Pedersen indbudt til at fortælle om stadionplanerne, fremvise tegninger og besvare spørgsmål fra salen.

Jacob Nielsen og Hardy Pedersen opdaterede om det nye stadion på et infomøde hos Jyllands-Posten.
KSDH var repræsenteret til Jyllands-Postens infomøde om Kongelunden (Foto: KSDH.dk)

Vi kom vidt omkring, og i den kommende tid vil vi her på redaktionen udkomme med lidt forskellige fokusartikler angående det spændende stadionprojekt.

I første omgang kan du få styr på de vigtigste datoer for arbejdet med at gøre enden af Stadion Allé til Skandinaviens bedste fodboldstadion.

To byggeforløb forude

Hardy Pedersen indledte oplægget med at fortælle lidt om det samlede projekt for hele området. Her skelnes mellem stadionbyggeriet og det samlede projekt for hele Kongelunden.

Dette inkluderer fire zoner:

Kulturområdet med kunstteater, madværksted, overnatning, klatrenet, kunstinstallation mm.

Fælleden med café, legeplads, badeklub, dansescene, kongemærket og lignende.

Læringsskoven, hvor der skal indtænkes vandleg, temastier, sheltere, forstbotanisk have, naturcenter og andre aktiviteter.

Og så det, som de fleste interesserer sig for: Idrætsbyen, som involverer tennis, fodbold, atletik, Team Danmark, cykelsport og væddeløbsbanen. Her kan vi se frem til et helt nyt atletikstadion, et Sportens Hus, der samler Team Danmark, cykelfaciliteter og Arenaen, nyt stadion og så forbliver tennisbanerne og væddeløbsbanen uberørt. Cykelbanen fjernes, mens der til gengæld er planer om at lave en indendørs velodrom i området samt en cykelcross bane.

– Målet er at skabe et mere åbent område med respekt for naturen. I dag virker de forskellige institutioner isolerede, men vi arbejder på at gøre det hele til et område, der samler alle, fortalte projektdirektøren på infomødet.

Kort over den nye Idrætsby, der indgår i planerne for Kongelunden.
Kort over Idrætsbyen i Kongelunden (Foto: Kongelundens Sekretariat)

Det er Idrætsbyen, der første tages fat på, mens de øvrige planer for området løbende vil udvikle sig, når stadionbyggeriet er godt undervejs.

De centrale datoer for stadionbyggeriet

Der er mange datoer, beslutninger og forslag i spil, og det kan derfor være svært at holde styr på, hvornår de forskellige “projekter i projektet” går i gang og forventes færdige. Men her vil vi forsøge at give et overblik. Lige nu er arkitekttegningerne i udbud, og man er dermed ved at finde en entreprenør til projektet.

Ultimo 2023: Her forventes udviklingsplanen endeligt vedtaget. Planerne kommer i byrådet den 7. juni, hvorefter en høring følger, der varer frem til august. Herunder indgår en miljøvurdering af udviklingsplanen for området.

December 2023 – December 2024: Nedrivning i etaper. Man starter med A-tribunen, hvor de gamle haller bevares. I en periode vil vi derfor opleve et stadion uden A-trbunen, mens AGF fortsat spiller på Ceres Park. Her rykkes 1000 sponsorpladser over på C-nedre, hvilket gerne skal give en kapacitet på 15.000 pladser i 2024.

– Vi laver nogle pladser nummererede til sponsorere på C-nedre, hvilket betyder, at vores trofaste sæsonkortholdere fortsat bevarer deres pladser på C-øvre, fortalte Jacob Nielsen i den forbindelse.

Januar 2025 – Juli 2026: Opbygning af nyt stadion. Fra januar 2025 skal vi så være et nyt sted. Her er VSK-muligheden i spil, men en endelig afklaring om det midlertidige stadion kan vi først forvente til efteråret.

– Jeg håber jo på, det bliver kult. Vi skal gerne op på 10.000 tilskuere med mobiltribuner i perioden på halvandet år, hvor vi er væk fra Kongelunden, og så håber vi at være tilbage på Skandinaviens mest moderne stadion den 1. juli 2026, fortalte Jacob Nielsen.

Af andre datoer kan vi nævne, at den topmoderne, nye atletikbane skal stå færdig i 2026, mens der også moderniseres hos væddeløbsbanen, men det er et projekt, hestefolket selv er ansvarlige for.

Vi vil i den kommende tid bringe flere artikler om projekt Kongelunden, hvor vi dykker ned i økonomien, faciliteterne, fanforhold og meget mere.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.