Skip to main content


Mikkel Kristensen sammen med talentchef Jesper Ørskov og sportschef Stig Inge Bjørbebye. (Foto: AGF.dk)

Interview med Ørskov: Hvid tråd på grønsværen


| Rasmus Fisker |

KSDH.dk har taget en snak med AGF’s talentchef Jesper Ørskov om arbejdet i AGF, og hvor pilen peger henad for det generelle talentarbejde på Fredensvang.

Hvad blev der af den hvide tråd? Præcis sådan lyder en overskrift fra Århus Stiftstidende den 8. januar 2015.

Forhistorien er, at Jesper Fredberg (I dag sportsdirektør i den belgiske storklub RSC Anderlecht), daværende Head of Youth har sagt op, kort tid inden han, sammen med daværende cheftræner Morten Wieghorst, skal præsentere det nye AGF’s såkaldte hvide tråd.

Denne tråd skulle være det skellet AGF i fremtiden skulle læne sig opad i ungdomsarbejdet.

Med spillere som Daniel Gadegaard (Esbjerg fB), Sebastian Hausner (IFK Goteborg), Daniel Thøgersen (Næstved Boldklub), Magnus Kaastrup (udlejet fra Lyngby til IK Sirius FK), Magnus Anbo (Stoppede som aktiv da han fyldte 21 år – fodboldtræt), Albert Grønbæk (Bodø/Glimt) og Benjamin Hvidt (AGF), bliver AGF’s U17-hold danske mestre i 2017.

Albert Grønbæk passerer FCK-keeper Kalle Johnsson i en kamp mod FCK på Ceres Park (Foto: Nicklas Jacobsen / KSDH.dk)

Dette fik mange AGF-fans til at drømme om ny storhedstid for de lokaler talenter, men i dag er der kun en skadesplaget Benjamin Hvidt at finde i AGF-truppen.

Det skal dog retfærdigvis siges, at Albert Grønbæks salg til Bodø/Glimt i sommeren 2022 var en transferrekord, så den case var en succes.

Salget lød ifølge flere medier på op imod 25 millioner danske kroner, angiveligt med klausuler der indeholder mulighed for flere penge.

Det er også lige præcis salget af Albert Grønbæk, som Jesper Ørskov refererer til, da jeg spørger ind til udviklingen på talentfronten.

– De sidste år har vi lavet nogle rigtige gode cases. Albert Grønbæk er et godt eksempel, hvor vi har lavet et historisk godt salg, fortæller Ørskov, som tiltrådte som talentchef i AGF tilbage i vinteren 2020.

– Nu har vi Thomas Thiesson Kristensen, der er på U21 landsholdet og flere andre på vej. Hvis vi kan blive ved med at producere spillere i den kvalitet, som gør, at man kan lave et stort salg fra vores førstehold, der kan sætte endnu mere gang i forretningen, så er det en forretningsmodel, vi rigtig gerne vil arbejde med som klub, forklarer Ørskov.

Talentakademiet skal give økonomisk afkast

Med et nyt talentakademi på vej er målet at skabe endnu bedre forudsætninger for at udvikle og forløse unge spillere, som både kan bruges på førsteholdet og som videresalg.

Her er målet at skabe et af Nordeuropas mest avancerede og bedst tilrettelagte træningscentre med plads til boliger, højteknologiske trænings- og testfaciliteter, omklædningsrum, mødefaciliteter, undervisningsfaciliteter samt skolestue og auditorie plus et køkken og en fællesstue.

– Det er klart, at vi gerne skal have noget ud af den store investering, der ligger i projektet. Akademiet er et bevis på, at AGF gerne vil udvikle vores egne spillere, fortæller talentchefen.

I konkurrende Superligaklubber som FCN og FCM har man arbejdet med akademier i udlandet, men det er ikke en vej for AGF, fortæller Ørskov:

– Nej, det tror jeg ikke. Vi er ekstremt glade og stolte af vores område, og det er det, vi skal dyrke, fortæller han.

Hvid tråd anno 2023

Hvor er den Hvide Tråd så i dag?

– Den er i høj grad til stede. Det er jo fint at have defineret en hvid tråd og have den stående på en masse sider, men vi er jo mere interesseret i at få den ud på banen og sørge for, at den kan ses derude. Og det kan man, fortæller talentchefen, som mener, at man bør kigge ud på Fredensvang til nogle ungdomskampe, hvis man vil opleve det store arbejde, der lægges i at udvikle den aarhusianske talentmasse.

– Det er noget der tager tid. Det er dog også noget, vi kan se i forhold til at vores årgange bliver bedre og bedre nedefra U10 til U12, hvilket er ret tydeligt i øjeblikket, forklarer talentchefen.

AGF har efterhånden også lagt nogle grundsten i talentarbejdet med cirka 45 ansatte i AGF Talent fra U10 til U19. Herudover findes en række talentspejdere, som holder udkig i samarbejdsklubberne, som AGF lige nu har 77 af.

Samarbejdsklubbernes bedste spillere har desuden mulighed for at vise sig frem i AGF-regi, når ATK+-centeret i Lystrup og på Fredensvang indbyder til fællestræninger.

En talentchefs arbejdsopgaver

At der er så mange spillere og hold at forholde sig til, giver også en kompleksitet i opgaverne for Ørskov.

– Det er klart, at der er så mange forskelligheder i det her job med så mange hold, og derfor involverer man mange i staben i løbet af en arbejdsuge, fortæller han.

Jesper Ørskov står med det ansvar, at alle spillere og trænere går i den samme retning mod det samme mål i AGF Talent.

Hovedopgaven er at få så mange spillere som muligt fra en status som talent til at komme ned på grønsværen på stadion.

Her kan nævnes talentchef for U10-U13, René Frost, Head of Coaching Dennis Petersen, U19-træner Niki Zimling og U17-træner Niklas Backman.

Derudover har Uwe Rösler og Stig Inge Bjørnebye selvfølgelig også lidt at skulle have sagt, og der er en løbende dialog omkring udviklingsarbejdet med alle parter. Som en sidste – men nok vigtigste – instans, så varetager Ørskov også ansvaret for budget, dialog med spillere og forældre samt skoler og kontrakter.

X-factor og egen avl

I den seneste tid er flere unge spillere kommet op gennem systemet, og vi har blandt andet set Herrington og Valdés træne med førsteholdet på Fredensvang. Men hvad er deres rolle, og hvad forventer man sig af de unge drenge?

– Som udgangspunkt vil vi jo helst spille med vores egne lokale talenter. Vi har dog måtte erkende at der, på den nuværende årgang med vores U19, ikke har været den ønskede kvalitet. Derfor har vi måtte investerer i en svensk landholdspiller og en australsk. Vi vil dog helst udvikle vores egne drenge. Aarhus er en del af klubbens værdier, så vi efterstræber at finde byens næste talenter fra samarbejdsklubberne, fortæller talentchefen.

Australske Diesel Herrington (Foto: Ole Nielsen / AGF.dk)

Hvad skal der så til for at slå igennem fra U19 og til at bide sig fast på førsteholdet?

– Det handler om at have noget x-factor i en eller andet form, for hvis du er en spiller, der kan lidt af det hele, så tror jeg ikke rigtig førsteholdet kan bruge det. Det er bedre, at du har nogle ekstreme styrker og nogle få svagheder, for styrkerne kan vi bruge inde på stadion. Det handler om at udvikle spillere, der har en form for x-factor, der gør, at Uwe kan bringe dem på banen med deres spidskompetencer, forklarer Ørskov.

Lys fremtid for AGF

AGF har p.t en del ungdoms- og landsholdsspillere, så fremtiden ser umiddelbart lys ud for AGF Talent.

Af U-landsholdspillere kan nævnes: Frej Elkjær, U16, forsvarsspiller. Gustav Schjøtt, U16, forsvarsspiller. Mathias Bang, U16, angriber. Mikkel Kristensen, U17, forsvarsspiller. Adam Daghim, U18, angriber. Marco Olsson Valdés, U18, midtbanespiller, Jacob Andersen, U19, Jing Reece, U20, angriber.

I denne weekend har spillerne været i aktion med følgende resultater til følge:

U15: FCK – AGF: 0-1

U17: FCK – AGF: 1-3

U19: FCK – AGF: 6-3

Med et nyt talentakademi i ryggen og Ørskovs klare retning, ser det dermed ud til, at fremtiden er i trygge hænder på Fredensvang.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle