Skip to main content


(Foto: Jonas Roulund/KSDH.dk)

Grønt lys til talentakademi og hvid tråd på grønsværen


| Rasmus Fisker |

AGF har efter længere tids tovtrækkeri fået grønt lys til at bygge et topmoderne talentakademi på Fredensvang.

På et byrådsmøde onsdag for godt en uge siden kom der endelig grønt lys fra byrådet, til at AGF kan opføre det såkaldte High-Performance Center eller i daglig tale bare Akademiet.

Det har været en lang proces, og sagen kom til teknisk udvalg, hvor forhold som støjgener blandt andet har været et fokuspunkt. Men den 22. marts blev forslaget endelig stemt igennem på et byrådsmøde.

Nu starter den endelige projektering for byggeriet.

Vi har i den forbindelse snakket med både Bo Jensen, som er projektleder for Akademiet og talentchef Jesper Ørskov.

Vi har delt dækningen op i to halvlege, så vi kan gå ordentligt i dybden med det vigtige projekt.

Den anden halvleg hedder hvid tråd på grønsværen og handler om talentudvikling, mens du her – i første halvleg får mere viden om Akademiet.

– Det bliver klasse

Forpustet ankommer jeg til Fredensvang – jeg har cyklet en enkeltstart af en anden verden for at nå at mødes med Bo Jensen, som er projektleder på Akademiet, en råkold marts-dag.

Udenfor kan jeg se og høre Uwe Rösler, der råber kommandoer til vores nye australske ven Diesel Herrington og resten af truppen på Bane 1.

Bo Jensen tager pænt imod og viser mig en flot video af det nye Akademi. Jeg savler allerede ved tanken om at kunne være den første, der linker videoen ud til de sultne AGF-fans.

Den må I desværre vente med til efter påske, da spillere og forældre på internt møde i klubben skal se den først, men I kan godt glæde jer:

– Det bliver klasse, siger Bo Jensen med et smil.

Hvornår går vi gang?

Første spadestik kan i sensommeren 2023, og byggeriet vil tage cirka 14 måneder ifølge projektleder, Bo Jensen.

– Vi starter byggeriet 1. august 2023 – og hvis muligt lidt før, og så regner vi 14 måneder frem. 1. oktober 2024 skal der senest være indvielsesdato, siger Bo, der dog sigter efter en særlig dato til indvielsen:

– Jeg tænker, at hvis vi kan gøre det på AGF’s fødselsdag den 26. september vil det være perfekt!

Finansieringen kommer AGF A/S og AGF af 1880 til at stå for i fællesskab, fortæller projektlederen:

– 1880 ejer grunden, som de stiller til rådighed til gengæld for, at de får adgang til nogle lokaler derovre. Men det er A/S, der skal stå 100% for det, og det er dem der kommer til at drive det i dagligdagen, fortæller Bo.

Hvorfor først nu?

Vores gode podcastvenner fra Lyden AGF har lavet et fremragende podcast med bestyrelsesformand Lars Fournais, hvor du på en time og 3 minutter for et godt indblik i planerne med det nye akademi.

– Talentudvikling er jo utrolig vigtigt i dag, og det at have faciliteter, som er attraktive for forældre og deres børn, betyder rigtig meget, fortæller formanden.

– Vi ville gerne have gjort det for flere år siden, men vi har ikke haft mulighed eller økonomi til det før nu, fortæller Lars Fournais.

Hør Lyden AGF’s podcast med Lars Fournais her:

Bo Jensen giver også sit besyv med på de åbenlyse fordele i at have et akademi for egene talenter:

– Vi skal kunne konkurrere på det område, og i øjeblikket kan vi ikke det i forhold til de fleste af vores konkurrenter. Vi kan p.t. godt tilbyde plejefamilier, men vi har ikke en facilitet klods op af træningsanlægget, hvor de kan have et udviklingsmiljø, der hænger sammen i dagligdagen, fortæller projektlederen.

Eksemplet Mikkel Kristensen

AGF har fornylig forlænget samarbejdet med 16-årige Mikkel Kannegaard Kristensen til 2025.

Netop denne talentfulde unge forsvarsspillere er et eksempel på, hvorfor der er akutbehov for et talent-akademi.

Han er blevet indlemmet permanent i førsteholdstruppen og træner således med førsteholdet hver dag kl. 11. Han har lige været afsted med U17 landsholdet i 12 dage i Holland, og samtidig går han på Handelsskole hvor han har fri 15:30 tre gange om ugen.

Derudover kommer der en masse transporttid frem og tilbage mellem hjemmet på Djursland, Fredensvang og skolen.

En travl hverdag, og her vil et talentakademi gøre det hele lidt nemmere, idet bopæl uddannelse og fodbold kommer helt tæt på-

Talentchef Jesper Ørskov glæder sig derfor også til at få det hele op at køre.

– Vi vil jo rigtig gerne have, at vores spillere får en uddannelse, men der er jo nogle specifikke cases engang imellem, hvor man siger okay, han er så talentfuld, og det har vi haft en god dialog med hans skole og forældre. Men den dialog bliver jo nemmere, hvis vi selv kan stille bedre faciliteter til rådighed og lette tingene for de unge mennesker, fortæller Ørskov.

Mikkel Kristen med Jesper Ørskov og Stig Inge Bjørnebye.
Mikkel Kristensen sammen med talentchef Jesper Ørskov og sportschef Stig Inge Bjørbebye. (Foto: AGF.dk)

Tiden er den afgørende faktor

Talentchefen er åbenlyst begejstret ved tanken om det nye akademi, og mener, at det kommer til at få stor betydning for klubben som helhed.

– Det kommer til have stor betydning for talentafdelingen, men også for førsteholdet. Vi kan få spillere op fra Akademiet til førsteholdet. Det kommer til at betyde, at vi kommer til at gøre de spillere, vi har herude i Aarhus endnu bedre, fordi vi får flere timer sammen med dem, fortæller Ørskov.

Akademiplanen betyder at 20-30 spillere får fast bopæl på Fredensvang, hvilket giver et mere professionelt og intenst træningsmiljø for talenterne.

– Vi får mange flere timer sammen med drengene, hvor vi kan lægge noget på, som udvikler dem som mennesker og som fodboldspillere, siger Talentchefen.

Fremtiden ser således lys ud I Aarhus med talenter som Mathias Sauer, Adam Daghim, Mikkel Kristensen på vej.

På AGF’s fødselsdag den 26. September 2024 ser den måske endnu lysere ud.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle