Skip to main content


(Foto: kromborgfotos)

Den store statistiske gennemgang af AGF’s 22/23 sæson



AGF har netop afsluttet en flot sæson, som Jelle Duin satte et smukt punktum for, da han bankede bronzemedaljerne til Aarhus. Nu ser vi tilbage på det hele med et data-perspektiv.

I denne artikel bliver der kigget på, hvilke AGF-spillere der har skilt sig ud, på hvilke punkter AGF er bedre end gennemsnittet, og hvor der er plads til forbedringer. Advarsel: Der kommer masser af tal.

Den voldsomme defensiv

Vi starter i den positive ende. Og for AGF er det den defensive ende. Det er ingen hemmelighed, at AGF’s helt store styrke i den netop overståede sæson har været en voldsom defensiv.

AGF var det hold i Superligaen, der indkasserede færrest mål. I 32 Superliga-kampe lukkede AGF kun 31 mål ind. Og kigger man på xG, så er AGF også det bedste defensive hold i rækken. AGF’s defensive xG er 31,60, hvilket jo stemmer fantastisk overens med de 31 mål, AGF har lukket ind. Dette er langt bedre end ligaens næstbedste hold på defensiv xG, hvilket er FC København med 38,3 xG.

xG (expected goals) en måling der beskriver hvor stor en chance er. 0,7 xG = 70% sandsynlighed for at chancen vil resultere i et mål. 0,5 xG = 50%, osv.

Eksempelvis giver et straffespark omkring 0,76 xG. Altså 76% sandsynlighed for at straffesparket resulterer i et mål. xG-modellen tager ikke højde for om det er Patrick Mortensen eller Nicolai Poulsen der sparker straffesparket.

Yann Bisseck og Frederik Tingager gør klar til kamp på Ceres Park.
Foto: Matti Kronborg

AGF har også tilladt modstanderne klart færrest store chancer. Kun 14 (!!!) store chancer har AGF’s modstandere skabt i 32 Superliga-kampe. Det er voldsomme tal.

Tingager og Bisseck

Hvordan holdt AGF så modstanderne fra fadet? To spillere der vitterligt er svære at komme udenom, er Frederik Tingager og Yann Bisseck.

Frederik Tingager er den forsvarsspiller i ligaen, der procentuelt vandt flest af sine defensive dueller. Hele 84% af Tingagers 175 defensive dueller blev vundet af den store midtstopper.

Hvor skal man næsten starte med Yann Bisseck? For det første, så spillede han samtlige minutter i sæsonen. Kun Viborgs målmand Lucas Lund spillede flere minutter, grundet Viborgs deltagelse i playoff-kampen mod FC Midtjylland. Randers FC’s Lasse Berg Johnsen var den eneste anden markspiller til at spille samtlige minutter for sit hold.

Man skal ikke have set mange AGF-kampe, for at vide at Yann Bisseck vinder mange hovedstødsdueller. Faktisk vandt han 75% af hovedstødsduellerne i AGF’s eget felt, hvilket rangerer ham som den næstbedste i ligaen.

Den haltende offensiv

Det blev bedre i de sidste par kampe, men gennem hele sæsonen var det store problem, at AGF ikke lavede nok mål. I lang tid føltes det som om, at AGF kun blev farlige på dødbolde og havde svært ved at skabe chancer i åbent spil. Dette kan også ses i statistikkerne.

Kun AC Horsens havde færre afslutningerne med fødderne end AGF. FCK (421) og FCM (398) havde begge over 100 afslutninger med fødderne mere end AGF (297). Til gengæld er AGF delt 3’er i ligaen, når det kommer til antal afslutninger med hovedet. Her har både FCM og AGF 89 hovedstødsafslutninger. Brøndby topper listen med 99.

For at score mål, så skal der afsluttes. Dette var AGF ikke just gode til i den forgangne sæson. AGF’s 391 afslutninger giver en sammenlagt 9. plads, imens AGF’s 131 afslutninger på mål giver en sammenlagt 10. plads, hvor kun Lyngby og Horsens har færre.

Patrick Mortensen gør klar til at sende et projektil afsted mod målet (Foto: Nicklas Jacobsen / KSDH.dk)

AGF ender med at have scoret 42 mål, hvilket er 8. bedst i Superligaen. Det har dog ikke været grundet uskarpe afslutninger, at AGF ikke har lavet så mange mål. Ligesom i defensiven, så harmonerer AGF’s offensive xG fint med virkeligheden. AGF’s offensive xG er 41,6. Dermed har man scoret 0,4 mål mere end forventet.

AGF har dog, sammen med Viborg, ligaens bedste xG på dødbolde. Begge hold skabt 4,7 xG via sine dødbolde.

Patrick Rekordensen

På den positive front blev Patrick Mortensen den første danske Superliga-spiller nogensinde til at score min. 15 mål i tre forskellige Superliga-sæsoner for samme klub. Og selvom kaptajnen runder 34 år i juli, så er han med sine 338.153 meter løbet, nummer syv på listen over spillere der har løbet flest meter. Der dog et stykke op til FCN’s Mads Bidstrup, som løb 372.584 meter.

Personligt overpræsterede Mortensen sin xG med 1,2. Han scorede altså 1,2 mål mere end man kunne forvente, når man kigger på hvilke chancer han kom frem til. Mortensen scorede 16 mål på 14,8 xG. Mortensens xG var den højeste i ligaen. Han scorede samtlige af sæsonens mål inde i feltet. Og så blev han jo den mest scorende AGF’er i Superligaens historie undervejs.

Angribernes scoringsprocenter

AGF-kaptajn Patrick Mortensen slutter med en flot scoringsprocent på 29,6% I AGF kan kun Jelle Duin overgå dette. Hollænderen ender på 33,3%. Den gennemsnitlige scoringsprocent i AGF var 14,8%. Sigurd Haugen kostede AGF mange millioner sidste sommer, men hans scoringsprocent ender på kriminelt lave 9,5%.

De uskarpe wingbacks

I begyndelsen af sæsonen var det Eric Kahl og Tobias Mølgaard, der var Uwe Röslers foretrukne wingbacks. Anthony D’Alberto og Gift Links blev brugt som indskiftere. Mod slutningen af sæsonen var Eric Kahl blevet overhalet af Gift Links, imens Tobias Mølgaard var blevet omskolet til midterforsvar. Højre wingback blev så dækket af den svenske lejesvend Felix Beijmo.

Under David Nielsen blev AGF kendt for at have nogle voldsomt farlige backs, især Casper Højer og Kevin Diks. Desværre kan man ikke helt sige det samme om Uwe Röslers første sæson:

Eric Kahl: 123 indlæg, 0 assists.
Gift Links: 110 indlæg, 2 assists.
Tobias Mølgaard: 68 indlæg, 1 assist.
Felix Beijmo: 62 indlæg, 3 assists.
Anthony D’Alberto: 23 indlæg, 0 assists.

Felix Beijmo sender et indlæg afsted for AGF.
Felix Beijmo (Foto: Matti Kronborg)

Månedens hold

Ovenstående statistikker kastede også udtagelser af sig til Månedens Hold i 3F Superligaen.

Her er det defensiven, der dominerer, mens topscorer-Mortensen og Anderson også markerede sig.

Yann Bisseck: 4

Jesper Hansen: 3

Frederik Tingager: 2

Patrick Mortensen: 2

Mikael Anderson 1

Dermed kom vi rundt om sæsonen på det datamæssige plan – og det var altså nok til at ramme bronzemedaljerne i år. Med et par skarpere indlæg fra vores wingbacks er der måske mulighed for en endnu højere placering i de kommende sæsoner.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle