Mathias Zangenberg (Foto: Matti Kronborg)

AGF Insight: Fysikken i fokus


| Jonas Roulund |

AGF’s fysiske træner, Mathias Zangenberg, er rejst på nye eventyr, men inden han forlod klubben, gav han et eksklusivt interview til ksdh.dk om holdets træningstilgang, der for alvor begynder at kaste resultater af sig i denne sæson.

Blandt AGF-fans var der i mange år et ordsprog, der lød, at nyindkøbte spillere altid blev skadet kort efter deres tiltrædelse på Fredensvang. Men tiderne skifter, og siden Mathias Zangenberg tiltrådte som fysisk træner i 2021 er skadesfrekvensen dykket, mens intensiteten til træningerne er steget.

Vi fangede Zangenberg, inden han rejste til sin nye klub, Mamelodi Sundowns, til en snak om træningstilgang, metodik og nye mål.

Balancen mellem høj intensitet og lav skadesfrekvens

Det er en logisk konsekvens, at hård intensitet til træning kan give flere skader. Men under Mathias Zangenbergs ledelse i de seneste to år, er træningen faktisk blevet tiltagende intens, mens skadesfrekvensen har været nogenlunde den samme, eller endda faldende i forhold til tidligere. Sådan er udviklingen i hele fodboldverdenen, ifølge Zangenberg.

Men hvordan sikrer man, at spillerne kan performe til hverdag, uden at løbe ind i den ene overbelastningsskade efter den anden?

– Jeg har helt sikkert arbejdet med at bringe noget mere intensitet ind i vores træningskultur, så vi træner i længere tid med højere intensitet. Det er lykkes at integrere tilgangen, fordi vi har arbejdet så tæt og godt sammen i staben. Det hele skal doseres rigtigt, og så kan det godt lade sig gøre, at øge arbejdsindsatsen uden at øge risikoen for skader, fortæller Zangenberg, som har været fysisk træner siden juni 2021, hvor han kom til fra FC Nordsjælland.

– Men det er jo heller ikke bare sådan, at man træner med mere intensitet, og så får man færre skader. Man kan se på Klopp i Liverpool, hvor der kom et væld af skader i starten. Så der er en oplagt udfordring i forhold til at finde den rigtige balance, og der har jeg jo været heldig, at der i AGF er et fantastisk team med dygtige fysioterapeuter, trænere og spillere, som løbende indrapportere status på hver enkelt, så vi ikke kommer til at belaste systemet for meget, fortæller han.

En detaljeret træningsplanlægning giver resultater

En af de ting, Zangenberg har implementeret er, at der hver dag er et fysisk fokus med til træning.

– Vi har en super detaljeret træningsplanlægning, så man udsætter spillerne for den helt rigtige træningsmængde i løbet af en uge. Det er en løbende proces, der involverer trænerstaben, fysserne og mig. Vi snakker hele tiden sammen om, hvad vi skal være forsigtige med, og hvor vi kan skrue op. Det er en daglig proces, så vi strukturerer den bedste træning og flytter spillerne, samtidig med at vi ikke overtræner og øger risikoen for skader, fortæller den afgående fysiske træner, som har forskellige redskaber til sin rådighed for at kunne planlægge den bedst mulige træning til den enkelte spiller:

– Vi har et stort hjælpeapparat til rådighed. Spillerne rapporterer ind med en wellnessscore, hvor de skal udfylde nogle ting omkring træthed, energiniveau, hvordan de har sovet, smerter og lignende. Derudover har jeg fysioterapeuterne, som løbende tilser spillerne, og så er der GPS’er med livefeed til træninger og kamp, så vi i realtid kan se, hvor meget energi spillerne bruger, siger Zangenberg.

Zangenbergs arv

Den dybdegående tilgang til træningen har nu bragt ham videre til Afrikas svar på Manchester City, hvor nye eventyr venter, og afskeden med AGF bliver vemodig, da mange af de tiltag, Mathias har bragt ind på Fredensvang, først nu begynder at vise sig:

– Der er ikke noget simpelt svar på at undgå skader og præstere samtidigt – men når alle de her ting omkring robusthed og dataindsamling er gjort, så kan det lade sig gøre at skrue op for intensiteten, hvilket er lykkes godt her i klubben. Og derfor er det også svært at skulle smutte, for vi begynder virkelig at kunne høste frugterne af vores arbejde nu, hvilket I forhåbentligt kan se på truppens tilstand, fortæller Mathias Zangenberg, som forlader klubben med Benjamin Hvidt, T.K., Jelle Duin og Oliver Lund på den aktuelle skadesliste.

Han er allerede rejst afsted med familien til Sydafrika, hvor et nyt eventyr kan begynde, men mon ikke vi kan nyde godt af hans arbejde i mange år frem på Ceres Park.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.