AGF’s fysiske træner skifter til Afrikas Man. City: Vil aldrig glemme Aarhus’ samhørighed!
Mathias Zangenberg har ageret head of physical performance i knap to år, men nu venter nye eventyr, når han og familien rykker teltpælene op og flytter til Sydafrika. Men det er ikke uden vemod, at AGF forlades, fortæller den dygtige træner, som har en hilsen til alle AGF-fans.
AGF kunne for nyligt offentliggøre, at klubbens fysiske træner, Mathias Zangenberg, stopper i klubben efter knap to års tjeneste. Han skal således starte i en lignende stilling i den sydafrikanske storklub, Mamelodi Sundowns, hvor målet er mesterskaber og pokaler hver eneste sæson.
Zangenberg kom til AGF i sommeren 2021 efter 12 år i FC Nordsjælland, og han har i sin tid i Aarhus fået sat sit præg på træningskulturen på Fredensvang, hvor intensiteten er blevet skruet op, mens skadesfrekvensens har været faldende. En svær balance, som Zangenberg – i tæt samarbejde med den øvrige stab – har forsøgt at integrere.
– Det var en trup, som var en fantastisk gruppe soldater med David i spidsen, der var klar til at tage næste skridt. Det har været så fedt, at alle har været klar på at tage imod de udfordringer, jeg er kommet med, og det er svært at forlade holdet nu, for vi begynder virkelig at høste frugterne af det hårde arbejde i denne sæson, fortæller den afgående fysiske træner.
Han har sammen med familien allerede pakket taskerne og er rejst sydpå, hvor de er ved at finde sig til rette i Pretoria i Gauteng-provinsen i Sydafrika.
Afrikas svar på Manchester City
Mamelodi Sundowns er en afrikansk storklub, som gennem de seneste år har ryddet alt, hvad der hedder titler i hjemlandet. De har således vundet ligaen fem år i træk og fører igen i år rækken suverænt med 59 point efter 23 kampe. Målet er også at vinde den afrikanske Champions League – CAF Champions League. Her indtager holdet førstepladsen i gruppe B og er sikret en plads i knockout-fasen.
Så hvordan kommer sådan et skifte i stand – fra det kolde nord til det pt. 20 grader varme Mamelodi.
– Nu har jeg arbejdet i den her verden i 17 år efterhånden, så jeg har arbejdet med en masse forskellige kollegaer og spillere, og så spredes ordet jo. Mamelodi har en dansk sportschef i Flemming Berg, og jeg har over noget tid haft nogle samtaler med ham, hvor vi egentligt bare startede med at snakke metodik og tilgang, og så udviklede det sig til en reel interesse, fortæller Zangenberg, som glæder sig til oplevelsen med familien.
– Det er et eventyr, og det er den primære årsag. Dels er det en spændende klub, som gør det godt i en spændende liga. Dels er det en anden kultur og et spændende land, som jeg og familien glæder os til at opleve, fortæller han.
Aarhus kan noget særligt
Zangenberg startede karrieren i Lyngby BK, hvorefter turen gik til Farum, inden AGF altså bød sig til i 2021. Her var rammerne helt anderledes, end han tidligere havde oplevet, fortæller den fysiske træner.
– Man kan arbejde alle steder i verden med fodbold, og i bund og grund er det er jo det samme; en fysisk stab, en flok spillere, en rund bold osv. – men det jeg kunne mærke i Aarhus er, hvor stor samhørighed, der er i byen. Alle er buldrende AGF-fans, og det skinner igennem overalt, fortæller Zangenberg, som hurtigt stiftede bekendtskab med Byens Hold og Byens Fans.
– Da vi skulle leje vores hus, var ham vi skulle leje huset af AGF-fan. Vores naboer er AGF-fans. Alle følger med i, hvordan det går for holdet. Den samhørighed er speciel her i Aarhus, og var også noget af det, jeg kunne savne i FCN, hvor der ikke er den samme kultur og opbakning uanset, hvor godt de gør det, siger Mathias, der samtidig sender en stikpille mod sin tidligere arbejdsgivers fanbase.
– Jeg mødte flere AGF-fans det første halve år i Aarhus, end jeg havde mødt FCN-fans i al min tid i Nordsjælland. Folk er engagerede, nysgerrige og ude til træning. Det er en af de ting, som har gjort allerstørst indtryk på mig, og noget som er helt specielt for den her klub og by.
Galehuset blev gjort til skamme
Med sin sjællandske baggrund havde han ellers hørt dette og hint om AGF gennem tiden, men det hele blev gjort til skamme, da han satte sine fødder på Fredensvang.
– Jeg havde jo hørt lidt om, at det var lidt af et galehus, men det er gjort totalt til skamme. Her er en meget professionel ramme og en fantastiske kultur i hele byen. Samtidig er der et historisk åg – man kommer til at skuffe en masse mennesker, hvis man ikke leverer. Men det ser jeg faktisk som noget positivt – hvis man skuffer folk, så er det også fordi, der er en stor tro på, at man kan mere, siger Zangenberg.
Han drager nu, med lige delt vemod og glæde, på nye eventyr.
– Det er hårdt at skulle forlade nu, fordi tingene peger i den rigtige retning. Men det ville heller ikke være fedt at gå, når det går dårligt, så der er aldrig nogen god timing for sådan noget. Når alt kommer til alt, så sker det på et godt tidspunkt, både for mig selv, men også for klubben, som jeg efterlader et godt sted. Især i forhold til det fysiske, som de kan bygge videre på, fortæller Zangenberg, som slutter vores interview med en lille hilsen til hele byen:
– Jeg vil sige tusind tak for en god tid i Aarhus og på gensyn, for man ved aldrig, hvad der sker i fodbold!
Flere AGF Nyheder
-
Rösler: – Klaesson får debut mod Skive
-
Byrådsmedlemmer i opråb efter stadionbudgetoverskridelse: – Stærkt kritisabelt
-
Den sidste Superligakamp på Ceres Park er udsolgt
-
Jacob Bundsgaard: – Jeg glæder mig utrolig meget til turen ned ad Stadion Allé
-
Salling Fondene sikrer stadiondrømmene og bidrager med ekstra 40 millioner kroner til projektet
-
Dobbelt milepæl for Hansen: – Jeg må nive mig i armen
-
Studerende til tribunefest: – Det har givet mig mere lyst til at komme på stadion
-
Skive IK vs. AGF optakt: Pokalkampe har sit eget liv
-
AGF – Lyngby BK: Spillerstatistikker og kampens spiller
-
Lyden AGF x AGF Fanclub Aarhus: God stemning på trods