Foto: Laura Hjørringgaard

Midtvejsevaluering af Grundspillet: Hvor står De Hviie – del 2


| Steen Erhard | ,

Halvvejs i Grundspillet er facit 3 sejre, 5 uafgjorte og 3 nederlag. Det rimer dårligt med de forventninger, ledelsen, trænerstaben og truppen havde efter bronzemedaljerne sidste sæson. Her følger anden del af to artikler om emnet.

Søndag genoptages Superligaen efter en landskampspause, hvor Uwe Rösler og resten af folkene på Fredensvang forhåbentligt har fået set nærmere på tempoet, offensiven og de taktiske muligheder, som foreligger frem mod den resterende del af grundspillets kampe.

Forventningerne var store – men hvad har truppen som helhed præsteret?

Mod de hold, som i øjeblikket indtager pladserne i top6, har vi 1 sejr, 3 uafgjorte og 2 nederlag.

Sejren over Lyngby modsvares af nederlaget til Viborg, som er en af vores nærmeste konkurrenter i kampen om placeringerne seks til ti.

Vi kan få mere end svært ved at nå mesterskabsslutspillet, især fordi spillet i mange kampe har været stillestående og forkrampet.

Vi har sat en del point over styr mod slutningen af flere af kampene, senest i overtiden mod FCK. I flere af kampene har vi faktisk været klar fra start med et fornuftigt pres, men efterhånden er det stille og roligt løbet ud i sandet.

Der mangler ofte den vindermentalitet, som kunne have udgjort forskellen. Statistikker fortæller naturligvis ikke den fulde sandhed, men når tendenserne er tydelige, giver de nok et mere retvisende billede, end det, vi som fans husker fra kampe, hvor vi sammen med andre har givet spillerne en opbakning, som burde resultere i underholdende og målsøgende spil. Derfor er der en del statistik, som ligger til grund for den følgende analyse.

Jeg går let hen over de enkelte spillere – det emne har Malthe Ryberg Christensen netop midtvejsevalueret: Spillerkarakterer: Midtvejsevaluering af Grundspillet

En sårbar trup til en lang sæson

På papiret fik vi en lovende start med to sejre, et nederlag og en uafgjort. Sejrene var mod de to oprykkere, nederlaget til FCN og den uafgjorte i det dramatiske opgør mod Silkeborg, hvor vi senere modtog en undskyldning for, at Mikkel Rædder i VAR – vognen overså et oplagt straffespark. Mikael Anderson udlignede på straffespark efter omspark i sidste minut af overtiden.  Mon ikke mange af os opfattede det som en kompensationsdom?

I femte runde mod OB kom vi foran i 2. minut og havde tilløb til mere, indtil de udlignede efter 38. minutter. Her blev begge mål i 1-1 opgøret ganske vist helt atypisk scoret i første halvleg. Duelund var på bænken og blev skiftet ind i 2. halvleg i stedet for Bech. ”Duen” skulle efter forlydender spares, fordi han var hæmmet af den skade, der siden da har holdt ham helt ude af kampene. Vi havde et stort overtag i antal afleveringer, men der var meget spil på tværs. Da OB, som havde en forfærdelig start på sæsonen, ikke ville ret meget mod slutningen, og vi ikke formåede at udnytte vores spilovertag, skete der ikke det store resten af kampen. Herefter fulgte en sejr mod Lyngby, der har vist sig at være langt stærkere end sidste sæson og en uafgjort mod FCM i en kamp, der ikke var specielt velspillet betød, at vi nu var noteret for 12 points i 7 kampe.

Mikkel Duelund med nr. 20 for AGF
Foto: Matti Kronborg

Den helt store nedtur kom mod Brøndby hjemme i 8. runde, hvor vi efter udvisningen af Peacock i 23. minut simpelthen brød sammen. En ting er, at påfuglen med et tåbeligt straffespark svigtede holdkammeraterne. En anden ting er, at hele holdet nærmest gik i sort. En sammenligning med den sidste kamp i foråret, hvor vores anfører samlede truppen ved midtercirklen, hvorefter spillerne pressede så hårdt, at det lykkedes at opnå 3-3, er oplagt. I den seneste kamp var der intet modsvar. Uwe forsøgte et desperat træk med indskiftning af Links og Bech allerede i pausen, selv om han allerede havde måttet tage Duelund ud efter 24 minutter for at få plads til Jesper Hansen. Intet lykkedes, spillerne virkede modløse og ude af stand til at skabe noget offensivt. Denne kamp var vendepunktet fra en lidt haltende start til et dyk i de næste tre runder, hvor vi blot høstede to points.

I niende runde mod Viborg scorede modstanderne sejrsmålet i 72. minut. Runden efter udlignede Randers i 2. minut af overtiden, efter at vi var kommet foran 2 minutter tidligere. Spillerne var tilsyneladende ikke klar, i alt fald blev vi spillet ”tynde” på en kontra. Begge vores naboklubber har fået en skuffende start på sæsonen, men vi har bidraget til, at de nu ”ånder os i nakken.”

Eric Kahl i kamp mod Viborg FF.
Foto: Laura Hjørringgaard

Måske vil nogle klandre Uwe for at foretage for få indskiftninger efter fadæsen i kampen mod Brøndby. Mod Viborg ventede han med de to første til 78. minut, hvor Kahl og Serra erstattede Links og Knoester. På papiret var det en styrkelse af offensiven, men det førte ikke til afgørende chancer.  Mod FCK blev Serra skiftet ind efter 70 minutter og scorede 7 minutter senere. Vi var i øvrigt under massivt pres det meste af kampen, og en boldbesiddelse på 35% i en hjemmekamp foran 15.000 tilskuere taler sit tydelige sprog. Kampbilledet viste et hjemmehold, hvor mange af spillerne nærmest virkede benovede over at møde ”monstrene” og i lange perioder, især i første halvleg, blot modtog stødene som en halvt groggy bokser, der er presset i tovene. At Nicolaj Poulsen stort set ikke havde en eneste fremadrettet aflevering, gjorde det ikke lettere at vende spillet, når vi endelig havde bolden. Især i denne kamp savnedes en leder på banen. Hvor var Paddy, som i foråret optrådte som leder og indpisker, når det gik skævt?

At vi er havnet i denne situation, skyldes i høj grad manglende erstatninger for vores rekordsalg i transfervinduet. Dette emne havde jeg fokus på i første del af denne artikel. Ligeledes er det der, jeg har forklaret definitionerne på succes ifølge Superligastatistikken.

Skadessituationen og følgerne heraf

I øjeblikket er midtbanen ramt med skaderne til Yakob, Mads Emil Madsen og Duelund.

De to første er uden for bedømmelse, mens Duelund dog har fået 412 minutter i 8 kampe. Han er noteret for nydelige 80% i afleveringspræcision, 95% på egen banehalvdel, men blot 67% på modstandernes!

Mikkel Duelund bringer AGF i front.
(Foto: Kronborgfotos)

Poulsen, Knudsen og Beck er de spillere, der oftest har indtaget midtbanen i de nævnte spilleres fravær. Knudsen har også en flot statistik på egen banehalvdel, men langt dårligere på modstanderens. Han er i øvrigt noteret for en scoringsprocent på 50, et mål på to forsøg i de 773 minutter, han har været på banen.

Vi har ikke skader i forsvaret eller angrebet, men skulle de indtræffe, er det svært at se, hvem der er klar til at overtage en afgørende rolle i disse kæder.

Akoto og Tobias Anker er købt som opbakning i centerforsvaret, men de er begge uden kamptræning. På højre wingback er der ingen opbakning til Beijmo, medmindre Mølgaard rykkes ud på den position med svækkelse af centerforsvaret som følge. Som venstre wingback har både Links og Kahl været i spil, men også haft småskader. Der er ikke nogen alternativ til dem på denne position.

Til angrebet har vi Sauer som gardering, men han har ikke fået megen spilletid. Han skal være meget sulten for at kunne udgøre en forskel. Med min bedste vilje kan jeg kun finde to hold, der har en smallere trup, Hvidovre og Vejle, samt to eller tre, der har en trup, der ligner vores: OB, Randers og måske Viborg.

Mathias Sauer løber på banen.
Foto: Kronborgfotos

Skaderne er ikke årsagen til vores problemer på midtbanen, men derimod er en smal trup årsagen til, at vi er ekstremt sårbare overfor skader. Uden at ville klandre nogle spillere, vil jeg understrege, at der mangler kreative ledertyper, især på midtbanen. Har ledelsen, især Stig Inge Bjørnebye anset truppen, som den nu ser ud, for at være en seriøs kandidat til en topplacering? Eller har man satset på ”low budget” for at spare op til det nye stadion? Kunne man ikke have brugt blot en fjerdedel af de indtægter, man fik i dette transfervindue, Svaret blæser i vinden.

Hvem er 1. målmand?

Et særligt problem udgør målmandsposten. Det er fair nok, at Uwe fremhæver den skarpe konkurrence som noget positivt. Imidlertid er det to forskellige typer med forskellige kompetencer og svagheder.

Peacock er noteret for 563 minutter i Superligaen og en succesrate på 69%. Det røde kort og to afgørende fejl trækker dog ned. Jesper Hansen har været i aktion i  426 minutter med en succes på 61%. Har denne situation skabt usikkerhed i forsvaret? Giver det problemer at skulle forholde sig til to forskellige keepere?

Mere problematisk er det måske, at Hansens kontrakt har udløb i 2024, mens ”påfuglen” på lejekontrakt. Hvad er planen for fremtiden? Tror Uwe på påfuglen langsigtet og vil SIB til at købe ham? Eller skal der hentes to nye målmænd? Det kan blive endnu et tema for vores muligheder fremadrettet.

Bailey og Hansen på samme billede. Brugt til en statistikartikel, der sammenligner de to målmænd.
Foto: Matti Kronborg

Hvilke muligheder har Uwe?

I tabellen ligger vi på samme niveau som sidste år. Situationen er imidlertid en helt anden. Dengang arbejdede Uwe og den øvrige stab på at samle holdet op efter nedturen i den foregående sæson. Det var først efter vinterpausen, at projektet lykkedes. Efter 19 kampe lå vi stadig under stregen, men en formidabel slutspurt sikrede os pladsen i mesterskabsspillet.

Det kan da ikke udelukkes, at den samme udvikling sker i denne sæson. Det kræver imidlertid, at der investeres i kvalitetsspillere til hver kæde. Uwe kunne også overveje, om 3-4-2-1 opstillingen, som kræver hurtig boldomgang, bevægelse på midtbanen og skarpe indlæg fra wingbacks, er den rigtige løsning.

En er de principielle fordele ved denne opstilling, noget andet er udførelsen. I praksis har AGF ofte spillet lidt frem, lidt til siden, lidt baglæns og forfra igen. En ting er, at det er kedeligt at være tilskuer til disse sekvenser, hvor ingen tager ansvaret for at bryde mønsteret. De fleste modstandere får hurtigt ”læst” spilstationerne og der skabes få åbne målchancer.

Uwe Rösler på Ceres Park.
Foto: Kronborgfotos

Den på papiret overlegne boldbesiddelse fører ikke til, at det bliver farligt. Se på målscoren, se på placeringen i tabellen. Begge dele afspejler det, holdet i den nuværende forfatning er i stand til at præstere.  Reelt har vi i øjeblikket kun en kreativ kraft på midtbanen, Mikael Anderson, som i flere kampe er startet stærkt, men har mistet energien eller modet som kampene skred frem.

Udefra betragtet virker det som om, at flere af spillerne ikke er særligt selvkritiske. Mon ikke det ville løfte holdet, hvis Links rent faktisk leverede kvalitetsindlæg. Det ville også være passende, hvis Magnus Knudsen byder ind med en mere offensiv indstilling og afslutter fra distancen.  Tobias Bech har et CV, som antyder, at han med en smule anstrengelser kan hæve sit niveau, så hans efterhånden konstante plads i startelleveren giver mening. Han er på klubbens hjemmeside præsenteret som angriber, men hans succesfulde afleveringer er fortrinsvis foretaget på egen banehalvdel.

Tobias Bech i kamp for AGF.
Foto: Matti Kronborg

Det er svært at se, hvad Uwe kan skyde med fra bænken. I alle kæder er der for få muligheder for at bringe kvalitet ind i slutningen af kampene. Spillet har – især når vi var kommet foran – været et skridt frem, to til siden, et skridt tilbage, indtil modstanderne erobrede bolden, hvorefter spillerne trak sig tilbage og parkerede bussen. Uwe har flere gange prøvet at piske dem længere frem, men det er sjældent lykkedes.

Helhedsindtrykket er en smal trup, hvor bænken er tyndt besat. På den i øjeblikket ligeledes tyndt besatte midtbane har Brandhof været i spil i 83 minutter i to kampe og står noteret for en succesrate på flotte 85%, men også han har primært arbejdet på egen banehalvdel.  Julius Beck og Peter Bjur. De har fået henholdsvis 28 og 29 minutter på banen, men ingen af dem har haft en offensiv rolle. Duncan har ikke fået spilletid og Benjamin Hvidt er først nu på vej tilbage efter sin skadespause.

Foto: Matti Kronborg

Der resterer seks kampe i efteråret. Første fingerpeg om, hvilke planer, Uwe har for disse kampe, kan vi få i morgen (søndag den 22. oktober i Lyngby. Vi ses i udebaneafsnittet der.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.