AGF – Fredrikstad: Mesterholdenes Europa Cup 1960/61
Efter samlet 3-1 sejr over Legia Warszawa i 1. runde var AGF i oktober 1960 klar til 2. runde i Mesterholdenes Europa Cup, hvor norske Fredrikstad ventede.
Dengang var Frederikstad Norges fineste fodboldhold, som havde vundet hele ni mesterskaber fra 1937 til 1961. I øvrigt har de til dato (2023, red.) ikke vundet det norske mesterskab siden.
AGF besejrede Fredrikstad uden de store problemer med 4-0 samlet over to kampe, og herefter var AGF klar til kvartfinalerne mod Benfica i Europas fornemste fodboldturnering.
Læs mere om historien bag AGF’s kampe mod Fredrikstad i 1960/61 sæsonen forneden.
AGF – Fredrikstad: 3-0 (0-0)
Dato: Onsdag d. 19. oktober 1960
Runde: 2. runde, 1. kamp
Stadion: Aarhus Stadion
Tilskuere: 9.400
Dommer: Erik Johansson (Sverige)
Målscorere:
1-0: John Amdisen (74.)
2-0: Finn Overby (83.)
3-0: John Jensen (85.)
AGF’s holdopstilling:
Henry From
Erik Christensen
Bjarke Gundlev
Erik Jensen
Hans Christian Nielsen
Jørgen Olesen
Finn Overby
John Amdisen (anfører)
John Jensen
Aage Rou Jensen
Peder Kjær
Træner: Géza Toldi
Fredrikstad – AGF: 0-1 (0-0)
Dato: Onsdag d. 26. oktober 1960
Runde: 2. runde, 2. kamp
Stadion: Bislett Stadion, Oslo
Tilskuere: 10.340
Dommer: Bengt Lundell (Sverige)
Målscorere:
0-1: Finn Overby (49.)
AGF’s holdopstilling:
Henry From
Erik Christensen
Bjarke Gundlev
Erik Jensen
Hans Christian Nielsen
Jørgen Olesen
Finn Overby
John Amdisen (anfører)
John Jensen
Aage Rou Jensen
Peder Kjær
Træner: Géza Toldi
Historien bag AGF vs Fredrikstad i 1960
Skrevet af: Steen Erhard
AGF havde med det danske mesterskab i 1960 kvalificeret sig til at deltage i Europacuppen for mesterhold, forløberen for Champions League. På dette tidspunkt kunne der kun deltage et hold fra hvert medlem af UEFA i modsætning til nu, hvor nogle lande har op til fire hold i CL. Aage Rou Jensen, John Amdisen, Hans Christian Nielsen, Peder Kjær og Henry From var blandt de bærende kræfter på et utrolig stærkt AGF – hold i slutningen af 1950’erne, som vandt ”The double” i 1955, 1957 og 1960.
Denne titel er i Danmark dog ikke anerkendt som officiel i DBU’s registre. Hans Christian Nielsen, som spillede centerhalf, var med i alle de fire første pokaltriumfer fra 1955 til 1961, ligesom han var med til at vinde fire mesterskabstitler, hvilket gav ham en plads på det hold, som fik sølvmedalje ved de olympiske lege i Rom i 1960, hvor også Henry From var en markant figur.
AGF havde vundet over Legia Warszawa i første runde og var også udråbt i dansk presse som favoritter mod den norske klub, der på papiret var svagere end den polske. I Norge var man dog ikke helt enige i den chancevurdering. Det norske dagblad Verdens Gang havde udsendt en reporter til weekendens kamp mod Esbjerg. Han var ikke imponeret over standarden i dansk topfodbold og mente, at Fredrikstad havde en chance for at vinde over to kampe, hvis det kunne lykkes at neutralisere Aage Rou. I øvrigt skrev han, at Henry From var en målmand i særklasse og vores stærkeste kort.
Rammerne: Billige billetter og lys nok til at se spillernes ansigter
Af billetterne til hjemmekampen i Aarhus fremgik det, at siddepladserne på den overdækkede tribune kostede 8 kr. i entre, mens overdækkede siddepladser kostede 6 kr. På langsiden ved hovedbygningen var prisen 5 kr., mens det kostede 1 kr. at stå langs ”østlige målende”. Når der tages højde for inflationen, svarer det til 128 kr. for de dyreste billetter, men kunne man affinde sig med en af den billige pladser, slap man med ca. 16 kr.
På denne tid bestod et hold af 11 spillere uden udskiftningsmuligheder. Hvis en spiller blev skadet, måtte holdet spille videre med 10 mand. Tillægstid blev kun brugt ved længerevarende spilstop og målmanden måtte uden straf bruge hænderne ved tilbagelægninger. Et hold under pres kunne derfor sammenlignet med situationen i dag forsinke spillet i pressede situationer.
Alle spillerne var amatører, som dog kunne få kompensation for tabt arbejdsfortjeneste. Nordmændene havde ikke nogen ansat træner. Den norske landstræner Willy Kment udarbejdede et taktisk oplæg, som spillerne kunne studere før de to ugentlige træningsaftener.
AGF havde et noget bedre udgangspunkt. Geza Toldi var ansat som lønnet træner og spillertruppen bestod primært af spillere, der havde vundet både mesterskaber og pokaltitler.
Den første kamp blev spillet onsdag den 19. oktober kl. 19.30 på Aarhus Stadion og det lykkedes at øge lysanlæggets kapacitet med 40%, ”så man kunne se spillernes ansigter” fra tilskuerpladserne, som Aarhus Stiftstidende med en undertone af stolthed kunne berette. Dagen før kampen anbefalede ”Stiften”, at tilskuerne tog varmt tøj på, da vejrudsigten forudså 5-6 varmegrader.
TV-transmission
I ugen op til kampen forhandlede AGF’s bestyrelsesformand, Søren Nielsen, med repræsentanter for Danmarks Radio om direkte transmission af kampen. Det var en vanskelig opgave, blandt andet fordi forhandlinger om en aftale om at sende en landskamp mod Sverige mellem Danmarks Radio og DBU var brudt sammen. På dette tidspunkt havde DR monopol på TV – rettigheder i Danmark, så der var ingen konkurrerende TV udbyder.
Parterne nåede imidlertid til enighed den 17. oktober, hvor der blev skrevet kontrakt på at vise 2. halvleg af begge kampe direkte. AGF modtog 12.000 kr. for at overdrage rettighederne, hvilket svarer til ca. 180.000 kr. i dag.
AGF – Fredrikstad
Stiftstidendes reportage fra AGF vs Fredrikstad i oktober 1960 bærer overskriften ”Efter straalende præstation er AGF paa vej mod kvartfinalerne”. Kampen endte nemlig med en sikker 3-0 sejr til AGF.
I Stiftstidendes artikel om kampen karakteriseres første halvleg som præget af manglende præcision i opspillet. Det meste løb ud i sandet, blandt andet fordi nordmændene havde en destruktiv taktik med hårde tacklinger og lange bolde uden adresse. Allerede i sjette minut blev den norske målmand testet af Aage Rous hovedstød, som blev afværget med en refleksreaktion. AGF brændte herefter en del chancer og burdet have scoret, mens nordmændene kun havde et enkelt skud på mål før pausen.
I 2. halvleg holdt Fredrikstad skansen, indtil spillerne mod slutningen af halvlegen var kørt trætte, og de 9400 tilskuere på Aarhus Stadion fik tre mål at varme sig på, scoret af John Amdisen (74.), Finn Overby (83.) og John Jensen (85.). Iflg. Stiftens udsendte til kampen var det især veteranernes fremragende fysiske form, som modstanderne ikke kunne matche. Aage Rou blev hædret som kampens bedste spiller.
Fredrikstad – AGF
Returopgøret blev afviklet den 26. oktober på Bislett Stadion i Oslo, blot en uge senere. På trods af det dårlige udgangspunkt for hjemmeholdet blev det overværet af 10.300 tilskuere.
Før kampstart blev Aage Rou hyldet for at spille kamp nr. 600 for AGF.
AGF spillede med samme 11 spillere som i Aarhus, mens nordmændene havde en af deres store profiler, Arne Pedersen, der ikke var med i Aarhus, til rådighed som erstatning for Tony Johansen.
Selve kampen var ifølge reporterne en kedelig affære. Hjemmeholdet fik ikke etableret et angrebsspil, der kunne indfri formandens håb om at ”få en omkamp”, og AGF forsøgte ikke meget frem ad banen. Finn Overby scorede for os i det 49. minut. En norsk avis kårede dommeren, svenske Bengt Lundell som banens bedste.
Med den samlede 4-0 sejr over norske Fredrikstad var AGF nu klar til kvartfinalerne i Mesterholdens Europa Cup. Her ventede de portugisiske kæmper fra Benfica i to opgør, som først skulle spilles i foråret 1961.
Læs mere om AGF’s kampe i Europa her.
Kilder: Aarhus Stiftstidende, europacup.fodboldarkiv.dk
Flere AGF Nyheder
-
Bag Fjendens Linjer med FCN-fan: – Aldrig…
-
Ny opdatering fra Borgmesteren om Kongelunden: …
-
AGF-talent blev topscorer og MVP til U16-landsh…
-
Projektgruppe efter hærværk på legendegavl: …
-
Billet-info fra AGF: Kom med til den sidste kam…
-
Poulsen: – Har lært at leve med prædikate…
-
Historisk gennemgang: Det har aldrig været tættere
-
FCN-info til AGF-fans: Bliv klar til fredagsfes…
-
FC Nordsjælland – AGF optakt: Fredagsfest…
-
Rösler om stærk midtbanebesætning: – Hvem…