Skip to main content


Foto: AGF

Talentchefen tager temperaturen på AGF’s akademi: – Vi er kommet godt fra land


| Jonas Roulund |

AGF indviede i oktober 2024 det nye akademi på Fredensvang, som nu har fået navnet Andelskassen Akademi. Her leves livet så professionelt som muligt for de udvalgte spillere, som har fået plads. Nu giver talentchef Marc Søballe Pedersen en status på det hele. For hvordan er hverdagen på akademiet? Virker tiltaget efter hensigten? Og hvilken værdi skaber det?

AGF indviede den 25. oktober 2024 den nye 2.200 kvadratmeter store akademi-tilbygning på Fredensvang, som udgør hjemmet og dagligdagen for cirka 20 ungdomsspillere i talentafdelingen.

Her er der liv og glade dage med opholdsrum med spil, styrketræningsfaciliteter, omklædningsrum, mødelokaler, biograf og selvfølgelig værelser til de enkelte spillere.

En stor atriumgård udgør akademiets hjerte, og her mødes Superligaspillere med talenter ofte i hverdagen, hvor et spil fodtennis, bordfodbold eller blot en styrketræningssession skal klares.

Atriumgården i AGF's talentakademi.
Foto: KSDH.dk

Gnidningerne er dermed mindsket for fodboldtalenterne, som skal jonglere uddannelse og ungdomsliv med en tilværelse fyldt med elitesport, og efter knap et halvt års åbningstid er der efterhånden kommet rutiner, regler og rammer på hverdagen.

Talentchef, Marc Søballe Pedersen, har haft en stor rolle i at få tingene til at køre så godt som muligt på Terp Skovvej, og han er godt tilfreds med processen indtil videre.

– Vi er nye alle sammen i det her med at have et akademi, så vi har også skulle bruge drengene, der bor her til at sætte nogle rammer og skabe en kultur. Jeg synes, vi er kommet rigtig godt fra land, men vi lærer også hele tiden, fortæller talentchefen, som selv tiltrådte i den rolle i maj 2024.

Inden da var han i flere år træner og leder i IF Lyseng og blev senere tilknyttet AGF i en rolle omkring AGF’s samarbejdsklubber.

– Man skal være klar fra start, men jeg er faldet godt til. Jeg har været i AGF i snart to år, så jeg kendte godt huset inden, jeg blev talentchef. Jeg synes, det går godt, er meget motiveret, og jeg har en god hverdag, fortæller den 31-årige talentchef.

Læs også: Mød AGF’s nye talentchef: Ung leder med store ambitioner

Marc Søballe, talentchef i AGF, læner sig op ad hegn på Fredensvang.
Foto: KSDH.dk

Hvem tager hånd om talenterne?

Udover faciliteterne til AGF Talent har administrationen i AGF A/S også fået til huse i en fløj i bygningen, hvor de har hjemme indtil byens nye stadion står færdigt.

Håbet for klubben er, at de moderne rammer kan være med til at skabe endnu bedre spillere både til AGF’s førstehold og til landsholdet – og konkurrere med de øvrige Superligaklubber på talentudviklingsområdet.

U19-holdet i samling inden kamp.
Foto: Kronborgfotos

Til at sikre den gode talentudvikling, er der i de senere år opgraderet en helt del i AGF’s organisation.

Her er Fodbolddirektør Carsten V. Jensen øverstkommanderende, som overordnet ansvarlig for hele fodbolddelen i AGF, mens talentchefen, Marc Søballe Pedersen, står for talentudviklingen. Til at hjælpe sig med den del er der en Head of Coaching, Dennis Pedersen, som er ansvarlig U15-U19, en U+ træner, som er ansvarlig for U13 og U14 samt medansvarlig for U15, og så er der en Børneudviklingstræner, som har ansvaret for U10-12.

Derudover er der trænere, specialister, fysiske trænere og fysioterapeuter.

– Vi er mange mennesker i huset. Når man har med talentudvikling at gøre, så er der mange aspekter i spil. Faciliteterne er en ting, men menneskerne omkring er i høj grad også vigtige i den sammenhæng, fortæller Marc Søballe Pedersen.

Marc Søballe Pedersen er ny talentchef i AGF.
Foto: AGF.dk

En mand, som ikke har direkte fodboldindflydelse, men som har stor indflydelse på hverdagen på akademiet er Morten Simonsen. Den tidligere U17-assistenttræner er flyttet ind på akademiet på fuld tid og har fået rollen som akademibestyrer.

– Morten Simonsen har ansvaret for dagligdagen. Han har en hverdag, hvor han sørger for, at det hele spiller i forhold til, at styrketræningsfaciliteterne ser ordentlige ud, at køkkenet har det, der skal være, og så er han der for spillerne, hvis de har behov for en snak eller støtte på en svær dag.

– Trænerne har derudover aftenvagter, så Morten godt holde fri en gang imellem, tilføjer Marc Søballe om akademibestyrerens rolle.

Simonsen har altså en stor rolle i dagligdagen på akademiet, hvor spillerne ikke bare lever en “hoteltilværelse.” Her er pligter, der skal klares og fordeles, og spillerne har hver dag en opgave, der skal klares i forhold til at holde lokalerne rydelige og brugbare for husets mange brugere.

Akademibygningen prydes af illustrationer af tidligere spillere.
Foto: AGF

Hvem er beboerne?

Det 40 millioner dyre byggeri på Terp Skovvej har fået plads til 16 fastboende spillere, mens fem-seks spillere er på en såkaldt “fly-inn”-aftale. Spillerne har nemlig morgentræning to gange om ugen, og der kan det være en fordel at være overnattende fra dagen før. Derudover bor El Cambios spillere også på akademiet, når de er på besøg fra Uganda, så det samlede antal beboere varierer fra 16-26.

Det er kun drenge, der er bosat på akademiet i første omgang, men Marc Søballe Pedersen udelukker ikke noget i forhold til at udvide til kvindefodbold i fremtiden.

– Administrationen er her, indtil stadion er færdigt, så vi har inddraget nogle værelser til trænerkontorer i den periode. Det betyder, at vi er på maks lige nu og kører egentlig ikke på fuld kapacitet. Måske bliver der plads til kvinder i fremtiden, det må vi se på, siger talentchefen, som råder over en bred skare af spillere på det nuværende akademi.

– Vi har spillere fra Aarhus, to fra Island, Glad Egbedi fra Sverige og Ekemini Ime fra Nigeria. En god blanding og flere forskellige kulturer, der mødes. Vi har lige skiftet værelser, så man prøver lidt forskelligt, fortæller talentchefen.

– Når El Cambio er her, bor de her også. Det giver en superfed dynamik. De er altid meget velopdragne, og de indgår på lige fod med de fastboende. De er aktive sammen og træner sammen, så den eneste forskel er, at de ikke er i skole her. Så der skal de lige have fyldt hverdagen ud med en tur ned i byen eller ud i naturen for eksempel, fortæller Marc Søballe Pedersen.

AGF's U19-drenge krammer efter scoring.
Foto: Kronborgfotos

Den yngste spiller er 15 år, mens de ældste er 18, hvilket cirka er det spænd, klubben vil arbejde med – om end spillere langvejs fra kan få brug for at blive boende, efter de er fyldt 19 år.

Læs også: Sölvi Stefánsson: En forsvarsvulkan er klar til at gå i udbrud

Hvordan er hverdagen?

En hverdag som akademispiller er selvsagt ikke som de fleste andre unge menneskers.

Her står den både på træning og uddannelse, mens alt det sociale, som hører sig til ungdomslivet, også skal passes.

To dage om ugen – tirsdag og torsdag – er der morgentræning for ungdomsspillerne, hvorefter en tur på HF, 10. klasse eller andre uddannelser venter. Herefter returnerer spillerne til akademiet, hvor der er eftermiddagstræning, og så er der aftensmad klokken 18:15. Aftenerne går med hygge på værelserne, lektier eller fodtennis i atriumgården. Derudover har spillerne hver især nogle forpligtelser i forhold til at rydde op og holde lokalerne i fin forfatning.

– Det er vigtigt for os, at akademiet ikke bliver et sted, hvor de SKAL gøre nogle ting. De skal også leve deres liv. Det var et stort ønske fra drengene, at de kan trække sig, at de kan spille computer, eller hvad de nu har brug for. Så vi laver nogle aftener hvor vi tager ud og spiller pool eller minigolf, men ellers lader vi meget være op til drengene selv, fortæller Marc Søballe Pedersen.

Weekenden står næsten altid på en kampdag, men der er også plads til at tage hjem til familien.

Alt i alt en ganske struktureret hverdag, hvor alt skal køre så gnidningsfrit som muligt for at optimere spillernes ydeevne på grønsværen.

Foto: Kronborgfotos

Hvordan måles succes?

Når man bygger stort og er en af landets største klubber, så rejser spørgsmålet sig med det samme: Hvad skal der komme ud af det?

Den overordnede målsætning er selvsagt, at udvikle flere spillere fra egen avl, som får spilletid for Superligaholdet – og på sigt bliver solgt videre som gode transfercases.

Thomas "TK" Kristensen med sit karakteristiske smil.
Foto: Matti Kronborg

Men talentchefen vil nu ikke sætte konkrete tal på, hvor mange spillere, der skal have spilletid for at kunne kalde akademiet en succes.

– Det er for tidligt at tale direkte ind i spilletid for Sl. Succesen måler vi mest af alt i dagligdagen. Vi har selvfølgelig nogle målsætninger her i klubben, om at vi gerne vil bruge flere unge spillere i vores førsteholdstrup, men vores succeskriterier her er, at de har de bedst mulige forudsætninger for at udvikle sig. Det er det, vi måler på i starten, fortæller Marc Søballe Pedersen, som kan mærke en god sammenhængskraft mellem ungdommen og seniorer efter oprettelsen af akademiet, hvilket forhåbentligt hjælper til at gøre transitionen til Superligaspiller nemmere.

– Man kan være hurtigere og lettere til rådighed, hvis SL mangler en spiller til træning for eksempel. Derudover mødes de også rundt omkring i bygningen og har en fælles hverdag, som nedbryder nogle barrierer mellem spillerne, fortæller talentchefen.

Mikael Anderson byder Frederik Emmery velkommen på banen i Emmerys debutkamp for AGF.
Frederik Emmery (Foto: Matti Kronborg)

Han mærker også en øget tiltrækningskraft ved at kunne give talenterne mulighed for at bo på anlægget.

– Selvfølgelig spiller det ind, at vi har gode faciliteter. Hvis vores islandske spillere ikke kunne bo på akademiet, så havde vi skullet finde en anden løsning, som måske ikke var lige så god, så det giver os da en fordel, men det giver jo ikke noget, hvis ikke det vi laver på banerne er godt, så det hele hænger sammen, forklarer Marc Søballe Pedersen.

Han ser nu frem til de kommende år, hvor ungdommen skal blomstre på Fredensvang.

– Jeg håber, at vi fortsætter i den retning, vi er startet. At vi har tilfredse og glade drenge, som bryder igennem i AGF. Det må være målet. Og så håber jeg selvfølgelig, at nogle af dem, der bor her nu, har spillet Superliga om to år. Men igen – succeskriteriet er, om hverdagen fungerer, så jeg håber, vi er flere, der bor her, og at vi langt hen ad vejen stadig er dygtige til det, vi laver og er blevet endnu klogere på, hvad sådan en hverdag skal indeholde.

Du kan høre hele interviewet med Marc Søballe Pedersen samt med en af akademiets beboere, Sölvi Stefánsson lige her:

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle