Skip to main content


Foto: Kim Larsen

Mød bestyrelsen: Storaktionæren Kim Larsen er ikke som de andre


| Jonas Roulund |

Erhvervsmanden Kim Larsen ejer over 15 % af aktierne i AGF, og siden 2018 har han også kunnet bryste sig af at være en del af bestyrelsen. Men hvad kræver arbejdet omkring ledelsesbordet? Hvor er styrkerne og svaghederne i AGF’s ejerstruktur, og hvordan lukker vi hullet op til de førende danske klubber?

Kim Larsen er ikke bare navnet på en folkekær hitsmed, som i dag er i det hinsides. Faktisk er denne artikels hovedperson langt fra død og borte. Den driftige herre er nemlig i fuld vigør som Managing Partner i Skovs Korn, og så er han i høj grad investeret i AGF, som han har fulgt siden 1988, hvor han ankom med fire-toget uden at kende det store til Aarhus og Byens Hold.

Storaktionæren, Kim Larsen, er født og opvokset i Rødby på Lolland og efter endt handelsskoleeksamen og en aftjent værnepligt gik turen til Smilets By for at prøve sig af i en tre-måneders trainee-stilling i Korn- og Foderstof Kompagniet.

De tre måneder er blevet til over 30 år i Aarhus, for både byen og Byens Hold fik hurtigt en særlig plads i erhvervsmandens hjerte.

– En af de kampe man mindes med glæde er jo pokalfinalen i 1992, hvor Bo Harder knaldede den ind. Jeg begyndte hurtigt at følge AGF og er kommet troligt på stadion, men har også følt, at der har været mange trængsler. Jeg føler dog, at vi er på vej til noget, der kan minde om en ny god tid for AGF, fortæller lolliken, som i dén grad har taget byen og holdet til sig.

Siden 2018 har han været en del af AGF’s bestyrelse, og rejsen har indtil videre budt på beslutninger om midlertidigt stadion, talentakademi, nyt stadion i Kongelunden, rekordstore spillersalg og overskud på overskud.

Kim Larsen er storaktionær og bestyrelsesmedlem - og fan.

Vi har taget en snak med Kim Larsen for at blive klogere på, hvem der egentlig sidder omkring bordet, når de store beslutninger i AGF træffes. Og hvor vores kære klub er på vej hen.

Opkøb på opkøb – og så en bestyrelsespost

Som Rødby-dreng lå det ikke i kortene, at Kim Larsen skulle ende som storaktionær og bestyrelsesmedlem i AGF. Men sporten i Aarhus har været en fast del af livet, hvor han – sideløbende med karrieren i først KFK og siden Skovs Korn – har spillet håndbold i VRI og fodbold i Lyseng IF. Og det har haft stor betydning for interessen for at blive en del af AGF.

– Jeg har været meget aktiv i Lyseng i mange år, hvor jeg har lavet en masse frivilligt bestyrelsesarbejde, været med til at lave fodboldskole, kunstgræsbane og været med omkring 2. divisionsholdet. Da min søn tilbage i 2005 ville starte til fodbold, var der venteliste i klubben, så jeg har var med til at foretage en større omorganisering, som gjorde det muligt for flere børn at spille, fortæller Kim Larsen, som dermed har haft stor berøring med ungdomsspillere – og blandt andet har kunnet følge Sebastian Hausner og Magnus Kaastrup fra en tidlig alder.

Sebastian Hausner (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

Via sit frivillige arbejde i samarbejdsklubben Lyseng fik han også hurtigt berøring med AGF. Og siden 2013 har han løbende købt op af aktierne i klubben, når en god mulighed har budt sig.

– Jeg begyndte at købe op, da aktierne var så billige, at jeg tænkte, at det vel ikke kunne blive værre. Der var ikke en større plan med det, udover at jeg håbede, de ville stige i værdi, fortæller Kim Larsen.

Han kan dog berette, at Jacob Nielsens ankomst til klubben ændrede hans syn på tingenes tilstand.

– Jeg har siddet mange år og kigget udefra og ind i AGF. Da Jacob Nielsen kom ind som direktør, følte jeg for første gang, at der virkelig var en ændret vind, fortæller storaktionæren, der i juli 2017 nåede over 5 % af aktierne. Herefter begyndte nogle snakke med bestyrelsesformand, Lars Fournais samt direktør, Jesper Ørskov, hvilket endte ud i, at Kim Larsen blev valgt ind som bestyrelsesmedlem i 2018.

Læs også: Mød bestyrelsen: Katja Moesgaard – anfører på banen og i erhvervslivet

Store snitflader og store beslutninger

Kim Larsen har løbende arbejdet sig op i graderne hos KFK, og sluttede som underdirektør i den store virksomhed tilbage i 2001. Herefter gik turen videre til Skovs Korn, der formidler kornhandel rundt omkring i verden.

– Vi laver dybest set det samme som en ejendomsmægler – får kommission for at bringe købere og sælgere sammen, fortæller Kim Larsen, som i dag har 50 % af virksomheden.

Det store netværk, evnen til at skrue kontrakter sammen og det gode blik for ledelse og strategi mikset med forståelsen for, hvad det vil sige at være i en samarbejdsklub som Lyseng, hvor pengene ikke altid står mål med idéerne, er netop nogle af de ting, han kan tage med sig ind i AGF’s bestyrelse.

– Man skal ikke bruge pengene, før man har tjent dem. Det var min kongstanke: At lave en lidt mere forsigtig budgetlægning, fortæller bestyrelsesmedlemmet, som både har været med til at tage beslutninger om Kongelunden, det midlertidige stadion, det nye talentakademi på Fredensvang og en lang række andre store emner i sin tid AGF-bestyrelsen.

Grafisk illustration af AGF's nye stadion
AGF’s nye stadion skal stå klar i 2026 (Grafisk illustration: Team Zaha Hadid)

– En af de vigtigste milepæle for mig er, at AGF har fået et godt fundament, som man kan bygge ovenpå. Hvis man hele tiden er afhængig af, at folk kommer med penge, så er det svært at tage beslutninger. Den frihed har vi fået nu, så vi kan investere mere i baner, spillere, talentudvikling og så videre, forklarer Kim Larsen.

Han ser generelt bestyrelsen som yderst velfungerende – den består i dag af Lars Fournais, Jesper Ganzhorn Ørskov, Erik Meineche Schmidt, Uffe Jakobsen, Katja Moesgaard, Simon Francis Ratjen Schiølin og Kim Larsen.

Sidstnævnte er dermed eneste storaktionær i bestyrelsen.

– Vi har et stærkt team med mange kompetencer, og vi er meget i sync, omkring hvad vi gerne vil. Vi kan diskutere og udfordre, men der er også højt til loftet. Og så er det folk, der går op i klubben og gerne kigger ud til en træning og selvfølgelig til kampene, fortæller Larsen, der understreger, at hans ord ikke har større vægt end de øvrige bestyrelsesmedlemmers, på trods af at han sidder på 15 % af aktierne i klubben.

Kim Larsen på en kampdag. Han er storaktionær og bestyrelsesmedlem i AGF.
Foto: Kim Larsen

AGF er – og bliver – ikke som de andre

At møde trofast op til kampene, træningerne og generelt vise stor passion og interesse for klubben, er ikke en selvfølgelig blandt bestyrelsesmedlemmer i moderne fodbold.

Internationalt klingende firmanavne som The Football Collective, Global Football Holdings og Pathway Group står eksempelvis bag FCM, BIF og FCN herhjemme, hvilket giver stor kapital, men mindre forankring.

AGF er ikke som de andre – med en mere traditionel ejerstruktur har klubben over 10.000 aktionærer, hvoraf de 10 største ejer mellem 70 og 80 procent af aktierne. De fire eneste med over fem procent er ejendomsinvestoren Hans Vestergaard, som har lige under 25 %, ejendomsinvestor Henning Norup med 5,5 procent, Jens Ole Suhr, endnu en ejendomsinvestor med 5 procent og altså korn- og foder-forretningsmanden, Kim Larsen med 15 %. Resten af de 10 største aktionærer ejer mellem to og fem procent.

– Jeg tror da, det er en kæmpestor fordel, at ansvaret er placeret hos nogen, der kun vil AGF det bedste. Det er også hundrede gange federe at gå ud og sælge sponsorater i en klub, der har en god fortælling og som samtidig tjener penge. Det er en kæmpe styrke, at der er fuldstændig ro på bagsmækken, fortæller Kim Larsen, som dog understreger, at det hele også skal være en god forretning.

AGF-tifo med teksten "AGF er ikke som de andre" mod FC Midtjylland, 25. februar 2024

– Man skal ikke være blind for, at det også har været en glimrende forretning at være aktionær. Renset for transfersummer, så er vi en af de mest veldrevne fodboldklubber. Vi håber jo så, at vi med scoutingdelen bliver dygtigere og dygtigere, siger storaktionæren, som dog også maner til besindighed i forhold til at erklære alle de andre for sjælsforladte købeklubber.

– Der findes også fornuftige mennesker, der vil gøre noget godt i de her firmaer. Så man skal passe på ikke at lade sig skræmme. Det vigtigste er, at den rejse vi er på, den fortsætter, og vi har en ejerkreds, der bakker op om de ambitioner og værdier, vi har. Jeg kan ikke se nogen grund til, at AGF ikke skal blive kontrolleret lokalt i mange år fremover, siger bestyrelsesmedlemmet.

Både FCM, FCK, Brøndby og FCN ligger med større anslåede spillerbudgetter end AGF i skrivende stund, så hvordan får vi lukket hullet op til de øvrige tophold i rækken?

– Vi skal holde fokus på os selv og fortsætte det træk, vi har gang i. Jeg tror ikke på nogen quick fix. Vi skal leve op til vores værdier, bygge og fastholde en stærk kultur og et solidt fundament, så er jeg sikker på at det kan lade sig gøre, fortæller Kim Larsen.

Du kan høre hele interviewet med Kim Larsen lige her:

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle