Skip to main content


Foto: Kronborgfotos

De undrer sig i Sydafrika: – Det er lidt et mysterie


| Thomas Vedel |

Gift Links er godt i gang med sin bedste sæson i sin tid i AGF, men har tilsyneladende svært ved at fange den sydafrikanske landstræners interesse, og det skaber forundring i Sydafrika.

Med to fantastiske mål i pokalsemifinalerne mod FC Nordsjælland i Farum og Aarhus er Gift Links på alles læber her i Smilets By i disse dage. Men det er ikke kun i de netop overståede pokaldramaer mod tigrene fra Farum, at sydafrikaneren har imponeret i denne sæson.

Gift Links – eller Gifty som han populært kaldes – har efterhånden leveret en lang perlerække af gode præstationer, siden Uwe Rösler omskolede Links til wingback i 3-5-2/5-3-2 systemet. Med sin fart og det enorme løbepensum samt indlæg fra kanten, som også er højnet i kvalitet på det seneste, har Gifty gjort det ekstremt svært at se bort fra ham, når startelleveren skal sættes. Og nu er Gifty så også begyndt at sparke bolde i kassen.

Læs også: Den Giftige Pokalhelt: – Fansene gav os energi

Den positive udvikling og de mange gode præstationer i den hvide trøje er heller ikke gået ubemærket hen i Sydafrika, hvor Links har fået roser med på vejen på det seneste i pressen. Samtidig skaber det forundring i Links’ hjemland, at Giftys navn ikke er blevet nævnt ved landsholdsudtagelserne siden efteråret 2021.

Agent-direktør: Det er lidt af et mysterie

Paul Mitchell, som er direktør for Gift Links’ agentbureau, Siyavuma Sports Group, var naturligvis ikke sen til at rose Gift Links i kølvandet på torsdagens pokalsemifinale, da han blev spurgt ind til sin spillers præstation på Ceres Park:

– Fantastisk præstation af Gift i går aftes. Startede på højre fløj, sluttede på venstre wing-back og hvilket fantastisk mål som sendte Aarhus videre til den danske pokalfinale. Så snart han stjal bolden, vidste jeg han ville afslutte det. Han er super hurtig og hvilken vidunderlig afslutning, sagde Paul Mitchell i et interview med det sydafrikanske medie KickOff og tilføjede:

– Han har spillet godt kontinuerligt i Aarhus og forhåbentlig fortsætter det. Det er en fantastisk klub og han elsker det der.

Adspurgt om hvorfor Gift ikke er på landsholdet med sådanne præstationer i en liga, som er et stykke over niveauet i den hjemlige sydafrikanske liga, kalder Mitchell det for lidt af et mysterie:

– Hør, den person som vælger Bafana holdet, er den person som vælger holdet. Alt Gift kan gøre er at fortsætte med at arbejde hårdt og presse på. Når dagen er omme, når du spiller på det niveau i Europa, er det lidt et mysterie hvorfor du ikke er med på holdet (landsholdet, red.). Men som jeg siger, hans fokus er på AGF, en fantastisk fodboldklub og by. Hans fokus er på at vinde pokalen og slutte så højt i ligaen med AGF som muligt.

Gift Links står noteret for fem A-landskampe for “Bafana Bafana” gennem tiderne, men sidst han fik spilletid for sit land var d. 3. september 2021, hvor det blev til 45 minutter i en 0-0’er mod Zimbabwe i VM-kvalifikationen. I den efterfølgende landskamp mod Ghana tre dage senere, som Sydafrika vandt 1-0 for tomme tribuner på det gigantiske FNB Stadium i Johannesburg, varmede Links bænken i hele opgøret, og siden har landstræner Hugo Broos ikke set Links’ vej.

– Trænerne virker besatte af størrelse

Gift Links med bolden mod FC Nordsjælland.
Foto: Kronborgfotos

TipsBladet har været i kontakt med Rob Delport, senior journalist på fodboldmediet iDiski Times, for en kommentar til situationen omkring Gift Links og de manglende landsholdsudtagelser.

– Personligt synes jeg, at han burde være en del af truppen. Han er også ret kendt her i Sydafrika, fordi han har haft en god tid her tidligere, siger Delport til Tipsbladet og tilføjer at problemet måske kan være, at Gift Links er forholdsvis lille af statur:

– Problemet har virket til at være størrelse. Både på U23-niveau og nu seniorniveau har trænerne virket besat af størrelse. Men jeg er ikke helt sikker. Han var en del af truppen i kort tid for et par år siden, men det lader til, at Hugo Broos har andre ideer, og han har også åbent givet udtryk for, at sydafrikanske spillere generelt er for små.

Læs også: Portræt af Links: – Store drømme kræver store ofre

25-årige Gift Links står noteret for 134 kampe for AGF med 9 mål og 14 assists til følge. Links kom til AGF i 2019 fra Cape Town, og er på kontrakt i Smilets By til sommeren 2026.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle