Foto: Matti Kronborg

Club Brügge – AGF optakt: Kan AGF levere overraskelsen?Den største europæiske kamp i mange år venter, når AGF torsdag aften går på banen på Club Brügges Jan Breydel Stadion. Her får du alt, hvad du skal vide om opgøret.

Kampfakta: Club Brügge vs. AGF

Spilletidspunkt: Torsdag d. 27. juli kl. 20:00

Spillested: Jan Breydel Stadion, Koning Leopold III-laan 50, 8200 Brugge, Belgien

Dommer: Goga Kikacheishvili (Linjedommere: David Akhvlediani og Davit Gabisonia)

Følg kampen her: Twitter: @AGFFodbold, TV: TV2 SportX, Streaming: TV2 Play (Favorit + Sport pakken)

Hashtags: #cluagf #uecl #ultratwitteragf #ksdh

Europæisk fodbold og AGF har i mange år ikke været et lykkeligt ægteskab. Og følger man logikken, så bliver 2023 nok heller ikke AGF’s store europæiske år. Torsdag venter nemlig den første af to kampe mod den belgiske storklub Club Brügge.

Brügge går ind til kampen som klare favoritter, og de vil sikkert gerne sætte AGF på plads allerede i den første kamp, som altså spilles på Brügges hjemmebane. Men håbet lever, og bolden er rund, så lad os se, om det ikke kan lykkes at stikke en kæp i de belgiske hjul alligevel!

AGF’s kampe i Europa

Som bekendt er det mange år siden, at AGF har spillet en markant rolle i de europæiske turneringer. Nogle husker nok tilbage på den samlede triumf over Nantes i UEFA Cuppen 1997. En kamp der snart er 26 år gammel. Efter Nantes var slået ud, røg AGF desværre ud til Twente, grundet reglen om udebanemål.

I 2001 deltog AGF i Toto Cup, hvor man skulle bide skeer med slovenske Publikum Celje. Første kamp endte med en 1-0 sejr, hvor Tom Christensen scorede i det 80. minut. Men på AGF’sk vis kollapsede AGF i returkampen, og tabte 7-1 i Slovenien. Derved var Toto Cup-eventyret slut for AGF’s vedkommende.

Efter fiaskoen i Slovenien, skulle der gå 11 år, før AGF igen kunne tage på en europæisk tur. Denne gang gik turen til Georgien, nærmere bestemt Gori, hvor Dila Gori har hjemmebane. Første kamp blev spillet i Aarhus, og startede perfekt for De Hviie, da Anders Kure bragte AGF foran efter blot tre minutter. Men efter cirka en halv times spil, fik de århusianske fans deres første bekendtskab med angriberen Mate Vatsadze, da han scorede til 1-1. Dila Gori endte med at vinde 1-2 i Aarhus. En føring de udbyggede yderligere i Georgien, da Dila Gori slog AGF 3-1 i Georgien. Her scorede Mate Vatsadze to gange. De sammenlagt tre mål mod De Hviie, gjorde at AGF endte med at købe den georgiske skarpretter, som fik 81 kampe i den hvide trøje.

Efter Dila Gori-fiaskoen skulle AGF gennem endnu en nedrykning, før man i 2020 kunne tage imod FC Honka fra Finland i kvalifikationen til Europa League. Grundet COVID19 blev der kun spillet ét opgør, og dette blev spillet på Ceres Park. Det blev til en 5-2 sejr, hvor Tingager scorede til 1-0 og Patrick Mortensen lavede to kasser. De to resterende mål blev sat ind af Patrick Olsen og Søren Tengstedt.

Dermed var der for første gang i 23 år europæisk avancement for De Hviie, som nu løb ind i NK Mura. Altså igen et slovensk hold. Ligesom mod FC Honka blev der kun spillet én kamp. Denne gang måtte AGF dog spille på udebane. En opgave De Hviie slet ikke magtede, og man blev sendt hjem til Smilets By med et 0-3 nederlag.

Heldigvis kvalificerede AGF sig til kvalifikationen til Conference League 2021/22, hvor AGF skulle en tur til Nordirland. Modstanderen hed Larne, og AGF var gigantiske favoritter. Den første kamp endte voldsomt skuffende med et 2-1 nederlag i Nordirland. Dog kunne AGF stadig afgøre det på hjemmebane. Den opgave blev dog gjort endnu sværere da AGF’s Jón Dagur Thorsteinsson blev udvist i det 26. minut. Og opgaven blev altså for stor for AGF, som med et 1-1 resultat i Aarhus, måtte se sig sammenlagt besejret af semiprofferne fra Larne.

Det er altså med alle disse skuffelser i rygsækken at AGF torsdag drager til Brügge, for at jagte avancement i kvalifikationen til Conference League.

Status på AGF

AGF kommer ind til kampen med en sejr i bagagen, da man søndag aften besejrede oprykkerne fra Vejle. Det blev til bemærkelsesværdige 72% boldbesiddelse mod Vejle. Noget der helt sikkert ikke bliver gentaget torsdag aften, hvor det klart må forventes at Club Brügge bliver spilstyrende.

Kevin Yakob vil naturligvis stadig være fraværende, da han altså blev langtidsskadet på sin første landsholdtur med Iraks landshold. Nicolai Poulsen erstattede ham i sæsonens første kamp, hvilket også forventes at blive tilfældet torsdag aften.

Nicolai Poulsen (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

Faktisk bliver der højst sandsynligt genvalg til samtlige startere fra Vejle-sejren. Den eneste overraskelse kunne være Mikael Anderson, der har været skadet i sæsonoptakten, og derfor ikke var klar til at starte inde mod Vejle. Han fik dog et indhop, hvor han viste sig flot frem.

Status på Club Brügge

Som bekendt venter der en svær opgave for AGF, men der er en del ubekendte omkring Club Brügge. Den belgiske klub har nemlig fået ny cheftræner, og derved kan det være svært at forudse hvordan tilgangen bliver til kampen mod AGF. En kamp der i øvrigt er Club Brügges første kamp i sæsonen. Brügges nye cheftræner er nordmanden Ronny Deila, som senest har været i Standard Liège, og han har også bl.a. været cheftræner i Celtic.

Uwe Rösler har dog nævnt at Ronny Deila ikke er et helt ubeskrevet blad, da han har en tæt relation med AGF’s assistenttræner Kenneth Dokken.

Men hvem er så de store profiler for Club Brügge? Det mest velkendte navn for os danskere er den danske landsholdsspiller Andreas Skov Olsen, som har været en vigtig spiller for Brügge siden sin ankomst i januar 2022. Et andet velkendt navn er keeperen Simon Mignolet, som mange nok husker fra hans tid i Liverpool. Han har siden 2019 været en sikker sidste skanse mellem stængerne for Club Brügge.

Brügge har flere Superliga-kendinge i truppen. Den tidligere OB-spiller Casper Nielsen havde stor succes i belgiske Union SG, og blev derfor hentet til Club Brügge. Brügge råder også over den tidligere FC Midtjylland midtbanemand Raphael Onyedika. Begge spilleres tid i klubben har dog været meget præget af skiftende cheftrænere.

Sidste sæsons store skuffelse var den ukrainske Roman Yaremchuk. Den 191 centimeter høje angriber blev købt for 17 millioner euro i Benfica, men fandt slet ikke melodien i Brügge. Den store angriber kender ellers den belgiske liga godt, da han tidligere har haft stor succes i belgiske KAA Gent. På trods af dette blev det kun til to mål i 27 kampe for Brügge i seneste sæson. Klubben havde heldigvis også hentet den spanske angriber Ferran Jutglà, som formåede at lave 13 ligamål.

Det belgiske tophold har sendt et par store profiler videre i dette transfervindue. Højrebacken Clinton Mata er røget til franske Lyon for fem millioner euro, den hollandske landsholdskant Noah Lang er solgt til PSV for 12,5 millioner euro og den kun 20-årige midtstopper Abakar Sylla er solgt til Strasbourg for hele 20 millioner euro.

På trods af salget af Noah Lang har Club Brügges stadig to farlige kanter. Skov Olsen på den ene side og canadiske Tajon Buchanan på den anden. Han kunne bl.a. opleves til sidste års VM, hvor han var en vigtig spiller for Canada, der dog røg ud i gruppespillet.

Anfører Hans Vanaken står på det belgiske landshold i skyggen af Kevin De Bruyne, men for Club Brügge er han en voldsomt vigtig spiller. Med sin højde på 195 centimeter er han en atypisk offensiv midtbanespiller, men på trods af sin størrelse har en en rigtig fin teknik. Blandet med et godt overblik er det nøglen til Vanakens succes i Brügge. Han har været i klubben siden 2015 og blev i 2022 anfører.

Dem skal vi holde øje med

AGF:

Han beviste mod Vejle, at han er klar til at levere varen for AGF. Tobias Bechs tur til Tyskland ser nemlig ud til at have gjort ham endnu bedre, end senest han tørnede ud i Superligaen. Han bliver én af nøglerne til at forsøge at drille Club Brügge. Bech er én af de få offensive spillere der har fart nok til at true modstanderen i bagrummet, og netop dette skal han gøre for AGF torsdag aften. Derudover bliver den defensive struktur afgørende, og en mand som TK skal for alvor bevise, at han er manden, der kan tage over for mægtige Yann Bisseck i forsvarets venstreside. Det var ikke just imponerende i sæsonåbneren, men lad os håbe, at den unge Galten-dreng kan oppe sig og lukke ned for Brügges hidsige offensiv.

Club Brügge:

Som tidligere nævnt så har Club Brügge masser af profiler, og de har også foretaget flere indkøb denne sommer. De største transfers er den brasilianske angriber Igor Thiago (Ludogorets – 7,9 millioner euro), den norske midtbanespiller Hugo Vetlesen (Bodø Glimt – 7,75 millioner euro) og den polske kantspiller Michael Skoras (Lech Poznan – 6 millioner euro).

Det bliver spændende at se, hvordan Ronny Deilas tropper kommer ud til kampen, men det bliver formodentlig med en intention om at sætte deres farlige kanter i scene. AGF’s wingbacks og yderste stoppere skal forsøge at holde styr på Skov Olsen og Buchanan, der begge har fart i støvlerne.

I Standard Liège spillede cheftræner Ronny Deila oftest en 4-2-3-1 formation, hvilket ville passe fint til Club Brügges spillere. Som sagt, Skov Olsen og Buchanan på kanterne. Og så ville anfører Vanaken kunne ligge i sin foretrukne position lige bag angriberen.

Karantæner & skader

AGF:

Karantæne: Ingen

Skader: Kevin Yakob

Club Brügge:

Karantæne: Ingen

Skader: Josef Bursik, Chemsdine Talbi.

Bud på startopstillingerne

AGF (3-4-2-1): Hansen – Mølgaard, Tingager, TK – Beijmo, Madsen, Poulsen, Links – Duelund, Bech – Mortensen

Club Brügge (4-2-3-1): Mignolet – Sabbe, Hendry, Mechele, Meijer – Nielsen, Rits – Skov Olsen, Vanaken, Buchanan – Thiago

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.