• Forside
  • AGF Nyheder
  • Blog: Kritik er godt – Kritik er sundt – Men kritik kan blive for voldsomt

Patrick Mortensen sparker straffespark mod Randers FC (Foto: Matti Kronborg)

Blog: Kritik er godt – Kritik er sundt – Men kritik kan blive for voldsomt


| Steen Erhard | ,

Ligesom Søren Brostrøm i forbindelse med restriktionerne under corona-epidemien udtalte, at ”sex er godt, sex er sundt”, er jeg fuldstændig indforstået med, at konstruktiv kritik af AGF’s præstationer på banen er en god og sund tendens. Men det kan tage overhånd. I dette indslag udarbejder jeg et oplæg til, hvor grænsen mellem konstruktiv kritik skal drages.

Udgangspunktet for dette indlæg er, at vi har haft en start, som på visse parametre har været skuffende. Det skal ses i lyset af, at nogle fans forventer, at vi gør det endnu bedre end sidste år. Bisseck er solgt, men vi har fået tilføjet en håndfuld spillere, som skaber større konkurrence på flere af de vigtige positioner.

Tobias Anker underskriver sin kontrakt med AGF.
Foto: AGF.dk

Med den øgede konkurrence følger naturligt nok en debat om, hvem der bør være i startformationen. Jeg gør mig også mine overvejelser herom, men jeg foretrækker at pege på de nye spilleres konstruktive egenskaber frem for at kritisere de etablerede spillere, som sikrede os bronzen for et par måneder siden.

To nederlag i træk – Club Brugge og FC Nordsjælland – blev for meget for nogle fans, som rasede over en håndfuld personlige fejl i defensiven og manglende skarphed i offensiven. De to seneste opgør mod Club Brugge i torsdags og Hvidovre i søndags har dæmpet kritikken en smule. Det går op og ned i fodbold, så der vil komme perioder i løbet af sæsonen, hvor kritikerne får ny ammunition.

Hvad er konstruktiv kritik?

I en tid, hvor udokumenterede påstande, konspirationsteorier og ”fake news” er hverdagskost på de sociale medier, forsøger jeg at fastholde, at fakta må være udgangspunktet for analyse og kritik.

En væsentlig grund til, at jeg har meldt mig som skribent på KSDH er, at målsætningen her er at levere troværdige artikler om AGF.

Vel vidende at fodbold også er følelser, og det kan være vanskeligt at forholde sig objektivt til udviklingen i klubben, når man er dedikeret fan, tror jeg, at det er vigtigt at fastholde troværdigheden,

Der findes i dag mange kilder, vi kan trække på.

Alle kampe i Superligaen er registreret i detaljerede statistikker, som naturligvis ikke fortæller hele sandheden om kampenes forløb, men dog er et godt udgangspunkt.

Jeg vil her bruge Patrick Mortensen som eksempel, fordi nogle fans har været hårde i dommen over hans præstationer. Jeg har noteret mig udsagn som: ”Han kan kun score på straffespark”, ”Han kommer ikke frem til indlæg”, ”bevæger sig for lidt” og lignende. Man kunne også have taget fat i en ung mand som TK, der har lidt under, at han bliver sammenlignet med Yann Bisseck. Men lad os holde os til rutinerede Mortensen i dette indlæg.

Tingager, Mortensen og Bjur vinker til kameraet under træning på Fredensvang, 6. juli 2023
Foto: Laura Hjørringgaard

Hvorvidt påstandene om hans manglende mål i åbent spil er korrekte, kan undersøges i statistikkerne. Andre udsagn, som er mere fordømmende, vil jeg ikke nævne her, blot bemærke, at ”oneliners” sjældent bidrager med noget konstruktivt.

Patrick Mortensen som eksempel

I fem kampe på 14 dage har Paddy været på banen i Superligaen i 263 minutter af 282 mulige.

Han spillede hele den første kamp mod Club Brugge, men blev sparet i returkampen, hvor han blev skiftet ind i anden halvleg.

Han har været mest synlig i rollen som spilstation i opspillet og har her fundet en medspiller i over 70% af tilfældene.

Ved hjørnespark til modstanderne er han med i opdækningen i vores felt. Her har han haft 10 clearinger og lavet et straffespark, som først blev dømt efter et VAR gennemsyn.

Han har haft fem afslutninger inden for målrammen, hvoraf han scorede på den ene i det 24. minut i Hvidovre. Et hovedstød mod FCN blev reddet af Andreas Hansen. Denne redning er af flere kommentatorer blevet betegnet som ”mirakuløs” og ”vanvittig”.

Han har haft en enkelt assist mod Vejle og således været involveret i to af de fire mål, vi har scoret hidtil.

Patrick Mortensen scorer til 0-1 i Hvidovre, 6/8/23
Foto: Matti Kronborg

Nogle kritikere har tilkendegivet ønsker om, at Mortensen henvises til bænken. Jeg vil medgive dem, at han indtil videre i denne sæson har været et stykke fra tidligere niveau, men det hører med til billedet, at tre af kampene var mod modstandere, der er blevet betegnet som vanskelige at spille imod.

I sæsonen 2022/2023 scorede Paddy 16 mål, hvoraf seks på straffespark. Vi er endnu ikke blevet tilkendt straffespark i år.

Baseret på de ovennævnte fakta og et gennemsyn af mine optagelser af de tre Superligakampe, er det min konklusion, at han er meget vigtig som opspilsstation og ved dødbolde i begge felter.

I åbent spil er han kun kommet frem til tre store målchancer, hvor han har scoret på den ene. Der har kun været tre tilfælde, hvor han kunne nå frem til indlæg fra fløjene, men flere af de øvrige indlæg har ikke været præcise.

Det er tvivlsomt, om han havde mulighed for at nå frem til nogle af dem. Især ved hjørnespark og lange indkast er Tingager og ”TK” med fremme og jeg har set flere eksempler på, at de har stået i vejen både for hinanden og for Patrick.

AGF's anfører, Patrick Mortensen, dirigerer holdkammeraterne.
Foto: Matti Kronborg

Jeg tilslutter mig de kommentarer, der påpeger, at de offensive spillere scorer for få mål. Det var i øvrigt også tilfældet i sidste sæson, hvis vi undtager netop Patrick Mortensen fra den påstand.

Det er egentlig et paradoks, for truppen er blevet forstærket med spillere, der har offensive kvaliteter. Anderson, Duelund og Madsen er efterhånden etablerede spillere, hvortil vi kan føje det nye indkøb af Bech, mens Knudsen ser ud til at have en mere defensiv rolle. Serra har endnu ikke fået særlig megen spilletid, men har et interessant CV.

Det er på træningsbanen, at løbemønstrene skal optimeres. Spillerne bør hver især være af en sådan kvalitet, at sammenspillet (som ofte betegnes som ”relationerne”) kan overføres til kampene.

Hvis det ikke lykkes, er der grobund for en skarp, men konstruktiv kritik, men der skal mere end en tætpresset sæsonstart til, før vi kan smide vores domme afsted.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.