Skip to main content


Foto: Kronborgfotos

Blog: Hvem er AGF’s tre største rivaler i dansk fodbold?


| Clovis Lukunku | ,

AGF er en klub med en stor fanskare og historie, og en klub mange andre fans af andre hold rigtig gerne vil slå, fordi vi bringer mange fans med til kampe. Men hvem anser vi, som AGF-fans, egentlig som de største rivaler?

Arvefjendeopgør mod Brøndby. Den Jyske Klassiker mod AaB. Lokalopgør mod Randers. Topkampe mod Ikast. Traditionskampe mod Vejle Boldklub. Og så storkampene mod fusionsklubben fra Østerbro. Ja, der er mange at tage af, men hvem er de største rivaler egentlig?

Her giver jeg et bud på tre af de største “fjender”.

Ny-klassikeren imellem Aarhus og København

Den kamp, der personligt betyder mest for mig som GF’er, er når vi møder Løverne fra Østerbro. Kampene i de senere år har fået dramatiske elementer over sig, og så plejer kampene imellem Aarhus og København at blive spillet med høj intensitet.

Det jeg afskyr meget ved FC København er deres lidt forkælede fans, som endnu ikke ved, hvad det vil sige at være i modgang. De har godt af at prøve at komme ned med nakken. William Kvist, Zanka og Viktor Fischer, der ofte har optrådt så trælst og arrogant foran pressen har gjort, at jeg faktisk har syntes, at de er værre end de blågule fra Vestegnen.

En anden ting er også mange de kontroversielle kendelser i kampene mod FCK, hvor jeg ofte har haft en slags bismag efter kampene. I Parken forekommer næsten altid en afgørende situation, hvor en dom falder ud til FCK’s fordel. Her har jeg to klare eksempler. Den første var i Parken i februar 2021. Lige da man troede, at sejren var i hus efter dommerens slutfløjt, så får FCK tildelt straffe, som de scorer på, og først derefter blæser dommeren kampen af. I Aarhus i april måned havde vi en situation i opspillet, hvor Beijmo blev vurderet til at være offside uden tydelige og klare beviser, hvor jeg sad med en følelse af, at tingene endnu en gang gik FCK’s vej.

Men rivalopgørene er også fede, fordi begge mandskabers fans giver den gas på lægterne og skaber en kæmpe kulisse.

AGF-fans før kampstart i Parken.
(Foto: Kronborgfotos)

Arvefjendeopgørene mod Brøndby

På andenpladsen kommer Brøndby. Kampene mod Brøndby er specielle og magiske, fordi det er to klubber, der minder meget om hinanden. Begge klubber har en fornem historie i dansk fodbold, og sportsligt har klubberne en historik med hinanden. Brøndby er altid en klub, jeg og andre GF-fans super gerne vil slå. Jeg har lært, at det er Brøndby, man skal hade. Der plejer altid at være fest på tribunerne, når Vestegnens drenge kommer på besøg i Aarhus.

Der har været kampe imellem os og dem, hvor det har haft betydning for, hvordan sæsonen er endt. Som sidst, hvor vi lavede et kæmpe comeback og sikrede os bronze hjemme mod Brøndby. De havde omvendt en kamp for to år siden, som var med til at sikre dem mesterskabet, så når man har de her vilde kampe mod hinanden, så får de også større betydning senere.

På samme vis var storkampene i 80’erne og 90’erne også stor betydning for forholdet mellem fansene i dag. Her husker mange nok Mogens Kroghs scoring på Aarhus Stadion til 3-3, som endte med at koste os mesterskabet.

På tribunen har jeg altid haft det sådan, at vi er på mission, for vi skal overdøve BIF-fansene, når vi spiller mod Brøndby. Spillerne gør deres på banen, og vi gør vores på tribunen, og det skal ske søndag.

AGF-fans på Brøndby Stadion søndag d. 16. april 2023.
(Foto: Matti Kronborg)

Den jyske klassiker mod Aalborg

På tredjepladsen kommer AaB. De bolsjestribede fra Aalborg er en stor og vigtig kamp. Jeg synes, at det er vigtigt, at AGF viser AaB, at hele Jylland tilhører Aarhus, og ikke Aalborg. Det er en kamp med masser af had fra begge lejre. Min oplevelse med AaB-fans på de sociale medier har været lidt udfordrende, fordi de ser dem selv, som en større klub end os, og det skal man så sidde og argumentere imod. Vi har historien, fans og økonomi i vores favør.

Jeg håber, at AaB taber mange kampe. De er om nogen, den fangruppe, der har drillet os, da vi ikke kunne finde ud af tingene i 00’erne. Det er så lækkert, at vi hjemme på Ceres Park har styr på dem. Vi har vundet hjemme over dem tre gange i træk, og så var der det magiske øjeblik i Ceres Park mod AaB i pokalsemifinalen, hvor folk stormede banen efterfølgende i ren eufori. Heldigvis har de fået et nøk i tuden efter deres nedrykning, og det skulle en gang for alle sætte på plads, at vi er stærkere end dem.

Men igen – rivalisering på tribunen skaber også fed stemning, og det gør kampene mod AaB specielle.

AGF fans i Aalborg d. 17. februar 2023
Foto: Matti Kronborg

Andre bud på store rivalklubber kunne være FC Midtjylland, men her mangler det historiske afsæt. Randers FC er for langt fra AGF på for mange parametre til at det giver mening at sammenligne. OB har ikke den sportslige styrke, og det samme kan siges om hold som SIF, VB og Viborg, der ellers gerne vil opbygge et rivalforhold til vores jyske storklub.

Uanset hvem man anser som den største rival, så handler det i hvert fald om historie, sportslige præstationer og fanbasen. Hvis de tre dele ikke er til stede, kan vi ikke omtale dem som store rivalklubber.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle