Skip to main content


(Foto: Matti Kronborg)

Analyse: AGF har kvaliteterne til at overraske BrüggeBliver det virkelig Davids kamp mod Goliat, når AGF torsdag løber ind på Jan Breydel Stadion i Brügge, eller har De Hviie nogen teoretiske chancer for at hive et resultat med hjem til Århus?

Lad os starte med alle de alarmerende ting, der formentlig også fik alle kritikerne til at være skråsikre, da det var sikkert, at århusianerne skulle møde de 18-dobbelte belgiske mestre i Conference Leagues anden kvalifikationsrunde;

Belgierne er i besiddelse af masser af kvalitet. Simon Mignolet, Casper Nielsen, Raphael Onyedika, Andreas Skov Olsen, Hans Vanaken og eksempelvis Roman Yaremchuk. Læg dertil norske Hugo Vetlesen som klubben netop har hentet i Bodø/Glimt.

De fleste AGF-fans der også følger med på den europæiske scene, vil formentlig kunne nikke genkendende til flere af disse spillere – eksempelvis Raphael Onyedika der er hentet i FCM, hvor han var en stor profil på midtbanen.

Med andre ord, det er et stærkt hold som Ronny Deila har at arbejde med i den belgiske storklub, så hvorfor skulle man som AGF’er, have den mindste tro på at der kan hives noget med hjem til Århus?

Lederne skal træde i karakter

Stig Inge Bjørnebye sagde det allerede efter lodtrækningen; det er nu AGF skal lære. Det er nu, de skal vise, at de vil det her. For naturligvis har århusianerne en chance for at levere over to kampe. Man kan undre sig over troen hos sportsdirektøren, men kigger man på AGF’s udvikling over en længere periode, er der flere positive ting at hive frem.

AGF har igen fået en masse ledere ind på holdet. Jesper Hansen, Frederik Tingager, Nicolai Poulsen og Patrick Mortensen er faste spillere og rygraden på dette mandskab. Spillere der skal vise, at de ved, hvad det handler om på den europæiske scene, og spillere der skal skabe ro, balance og ikke mindst træde i karakter, når belgierne med sikkerhed vil vise formatet.

Frederik Tingager fejrer en scoring med Yann Bisseck og Patrick Mortensen i baggrunden (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

Det er Polle, der skal få tempoet ud af kampen, når hjemmeholdet skruer det op (Brügge spiller oftest med mange korte afleveringer i deres kampe) og vise, at han ikke er nervøs for at gå ind i de tacklinger der kan indgyde respekt.

Tingager der skal holde hovedet koldt, når eksempelvis Andreas Skov Olsen bombarderer forsvaret med indlæg, og Jesper Hansen der skal være klar til at vise det niveau, der har givet ham rekorden for flest clean sheets i Superligaen.

AGF skal turde

Noget andet der bliver vigtigt for gæsterne, er at turde spille fodbold, at lade bolden gøre arbejdet. Det så man i store dele af slutspillet i foråret, i den sidste træningskamp mod FCM og i perioder af hjemmekampen mod Vejle.

For nogle måske for megen boldmassage, men hvis man vil noget på den europæiske scene er det at være tro mod sit koncept. Det betyder også, at Mads Emil Madsen og Mikkel Duelund bliver vitale i forhold til at holde på bolden, være tålmodige og vente på de meget få muligheder der som regel altid opstår i europæiske kampe.

Mikkel Duelund i aktion for AGF på Ceres Park med en hvid mur af AGF fans i ryggen.
Foto: Matti Kronborg

For AGF skal ikke forvente at tilspille sig ret mange chancer! Det vil formentlig være hjemmeholdet godt støttet af små 29.000 tilskuere (den fulde kapacitet på Jan Breydel Stadion), der styrer slagets gang, og man kan have en mistanke om, at de ser Uwe Röslers mandskab som en dag på kontoret.

Beijmo og Links skal være skarpe

Hvis der er en, der har holdt niveau fra dag et i sin debut i AGF-trøjen, er det svenske Felix Beijmo. Suveræn på højre wingback, hvor hans fantastiske løbepensum og vindermentalitet skinner igennem fra kamp til kamp. Han og Gift Links bliver kampafgørende med deres evner til at omsætte de få potentielle muligheder fra fløjene der vil komme, så Patrick Mortensen og Tobias Bech kan sættes i scene.

Det er utopi at tro, at mulighederne bliver mange. Men i kampen mod Vejle fik Links vist flere gode indlæg fra kanten af feltet end længe. Netop modet til at udfordre og få lagt gode indlæg bliver vitalt, hvis belgierne skal udfordres. I slutspillet i sidste sæson af den belgiske liga, lukkede man altså i flere kampe tre kasser ind, så forsvaret er til at snakke med.

I den seneste kamp Brügge spillede, tabte man i øvrigt med 2-1 til AZ fra Holland. Måske kun en træningskamp, men alligevel et tegn på, at de ikke er usårlige.

Forsvaret er nøglen

Det siger næsten sig selv på forhånd, at forsvaret bliver nøglen til et resultat i kampene mod Brügge. Tidligere var AGF kendt for at lukke mange, nemme og til tider dumme mål ind, og man var kendt for ikke at kunne holde nullet, når man var presset totalt i bund.

Sådan er det bare ikke længere. AGF har med Mølgaard, Tingager og TK fået opbygget ro foran målet.  Selvom TK mod Vejle i starten så rigtig uheldig ud i flere situationer, er faktummet at nullet blev holdt, og at Vejle ikke formåede at få udnyttet de chancer der opstod.

Thomas "TK" Kristensen og Frederik Tingager for AGF
Foto: Matti Kronborg

Det giver selvtillid og det endda i en kamp, hvor underlaget med sikkerhed ikke passede til tunge spillere som Tingager og TK. På torsdag bliver opgaven noget anderledes. Vejle levede på omstillinger og parkerede bussen, mens Brügge vil styre kampen og formentlig være i boldbesiddelse i store dele af kampen. Derfor skal fejlene minimeres, og der skal spilles sikkert.

AGF kan få et resultat

Det lyder næsten vanvittigt, når undertegnede skriver følgende, men det er altså både realistisk og en mulighed, for naturligvis kan AGF få et resultat i Belgien. Om det bliver 0-0, 1-1 eller et smalt 1-0-nederlag, vil det ikke være en katastrofe.

Det handler naturligvis om at undgå en snitter på 4-0, men omvendt hvorfor er det en selvfølge, at kampen ender med dette? Hvorfor kan AGF ikke gå på banen og levere en stærk præstation og opsøge mulighederne og score?

Med Tobias Bech så vi mod Vejle, at der er kommet en målscorer til.  Læg dertil, at vi i Beijmo og Duelund har med spillertyper at gøre, der har kvaliteter som er nødvendige på den europæiske scene. Kan Duelund få styr på den offensive del af spillet og Patrick Mortensen fortsætte, hvor han slap mod Vejle, kan det blive rigtig interessant.

Så selvom det på papiret er Davids kamp mod Goliat, har AGF vist over en længere periode, at de er ved at opbygge noget spændende – det kan passende fortsætte torsdag i Belgien

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle