• Forside
  • AGF Nyheder
  • AGF’s SLO: Minutterne op til en tifo-afvikling er ekstremt nervepirrende

AGF fans hylder AGF-legenden Stig Tøfting med en unik tifo (Foto: KSDH.dk)

AGF’s SLO: Minutterne op til en tifo-afvikling er ekstremt nervepirrende


| Jonas Roulund |

Tribunen gynger, fansene synger og bolden ruller. AGF’s stemningsafsnit er uvurderligt for stadionoplevelsen, og vi har fået os en snak med SLO’en, Jonas Labich, om arbejdet bag en succesfuld fanscene.

AGF slog i efteråret rekord på tilskuerfronten med over 170.000 besøgende på Ceres Park, hvilket er en stigning på 31 procent i forhold til samme periode i 2021.

De flotte tilskuertal fortsætter formentligt i foråret 2023, og det har de stemningsskabende fans og Samlet for Aarhus en stor del af æren for.  Vi har taget en snak med AGF’s SLO, Jonas Labich, der agerer koordinator mellem fanscenen og AGF’s administration, for at høre mere om, hvordan tifo-arbejdet foregår.

Forberedelsernes frivillige fest

Det kræver kræfter. Mange kræfter…

At stable en stor, velorkestreret AGF tifo på benene er ikke noget, der sker over en nat. Samlet for Aarhus har en mindre gruppe koordinatorer, som griber taktstokken, når en tifo til en kamp – ude som hjemme – skal planlægges, og så afholdes en gennemgribende malersession, hvor design, illustration og maling kommer på plads med hjælp fra alle de frivillige fans, der har lyst til at bidrage.

– Vi tager udgangspunkt i kampene og vil gerne sikre, at der altid sker noget på lægterne. Især til de store kampe, bliver der gjort lidt ekstra ud af tingene, fortæller Jonas Labich, som har brugt adskillige weekender og nætter sammen med de frivillige fankræfter, når store bannere med budskaber skal gøres klar til kampdage.

– Vi påbegynder planlægningen i god tid, og så trækker vi på en masse fankapacitet af frivillige, som kommer ud og hjælper til på malerdagene. Vi har også en dygtig mand, som i 15 år har dyrket det kreative med designs, så der er styr på det illustrative, forklarer SLO’en.

Uwe Rösler hilser på AGF’s fans før kampstart (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

”Jacob Nielsen kigger gerne forbi”

En SLO eller Supporter Liaison Officer har ansvaret for at sikre en god dialog mellem fanscenen og klubben, og nogle af tifo-idéerne bliver da også præsenteret for AGF-ledelsen inden kampdage, så der er styr på sikkerheden og afviklingen. 

– Jacob Nielsen kigger gerne forbi og snakker, når vi har malerdage, hvilket jo er meget hyggeligt. Men det hele skal ses som en hyldest til AGF, så der må gerne være en wauw-effekt, og derfor er AGF ikke inde over de helt konkrete ting. Men vi har en dialog, hvis der er nogle ting, vi ved, der skal tjekkes rent sikkerhedsmæssigt, forklarer Jonas Labich.

Han og Samlet for Aarhus finder inspiration til de forskellige tifo’er fra hele verden, når de mødes til brainstormmøder forud for en halvsæson.

– Vi er kæmpe fankultur-nøder, så vi finder selv på en helt masse ting, og så ser vi på, hvad der bliver gjort i klubber i hele verden, så vi kan tage dele af de bedste ting med os på Ceres Park eller på udebaneturene, fortæller SLO’en.

Den nervepirrende afvikling

Når dage og sene aftentimer er brugt på at optegne flotte bannere eller producere flag og mosaikker, står kampdagen endelig for døren. Og det kan være en yderst spændende affære, fortæller Jonas Labich.

– Der er enormt meget koordinering på en kampdag, når man skal have så mange mennesker til at samarbejde, og der er så meget, der kan gå galt. Men det er jo det hele værd, fordi det betyder så meget for hele stadionoplevelsen, siger SLO’en, som også har oplevet, at tingene ikke altid går efter planen.

– Til pokalfinalen i 2016  havde vi lavet et kæmpe rullebanner, men det var desværre blevet for detaljeret, så man ikke rigtigt kunne se, hvad der stod. Samtidig blev det ikke foldet ordentligt ud, så det fik ikke helt den ønskede effekt. Det er jo frustrerende, når man ved, hvor mange timer der er lagt i forberedelserne, men vi er blevet rigtig godt til at videndele, så tingene bliver afviklet så glat som muligt, siger Jonas Labich, der dog stadig kan få svedeture lige op til en tifo-afvikling.

– Fem minutter lige op til en tifo vil altid være ekstremt nervepirrende, fordi det hele kan blive smadret på et øjeblik. Men det er til gengæld også forløsende, når det hele bare går op i en højere enhed, siger Jonas Labich.

Samlet for Aarhus og deres tifo-arbejde kan støttes med et valgfrit beløb via Mobilepay på nummeret 33392.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.