Skip to main content


AGF-holdet hyldes på rådhuset af tusindvis af aarhusianere ved midnatstid i Aarhus efter at have vundet det første mesterskab i 1955. I billedet ses anfører Aage Rou Jensen med mesterskabspokalen sammen med John Amdisen og Per Knudsen. (Foto: AGF)

AGF’s pokaltriumfer gennem tiden


| Steen Erhard |

Landspokalturneringen har, med skiftende navngivning, været spillet siden 1955, og der findes naturligvis en række skuffelser undervejs, men overordnet set har det været en succeshistorie at deltage for AGF. Her ser vi nærmere på de vigtige aarhusianske pokaltriumfer gennem tiden.

AGF er det hold, der har vundet flest pokaler af alle hold, der har deltaget i pokalturneringen med ni pokalsejre, mens FCK har opnået otte. De Hviie har ligesom FCK deltaget i 12 finaler.

Af nedenstående tabel fremgår lidt statistik om vores pokaleventyr:

AGF’s pokalfinale historie i tal
Pokalfinaler
12
Pokalsejre
9
Gevinst i %    
75 %
Årstal for vundne pokaler
1955, 1957, 1960, 1961, 1965, 1987, 1988, 1992, 1996
Tabte finaler
1959, 1990, 2016

Sejren i 1992 blev spillet på hjemmebane, men ellers spilledes kampene i Parken (Københavns Idrætspark).

De storslåede pokaltriumfer

Vi vandt ”The double” i 1955, 1957 og 1960. Alle disse titler blev vundet med legenden Aage Rou Jensen som en afgørende figur på banen.

Den første finale nogensinde i den danske pokalturnering blev vundet komfortabelt med 4-0 over Ålborg Chang fra 3. division, mens vi, I 1957, vandt 2- 0 over Esbjerg. Her var der 25.000 tilskuere, som så en kamp, der var temmelig intens. Her blev en anden af de markante profiler i slutningen af 1950’erne, John Amdisen, kåret som kampens fighter.

I 1959 mødte vi Vejle. Kampen endte 1-1, og det betød på dette tidspunkt, at der skulle spilles en ny kamp, hvor Vejle desværre trak det længste stå med en 2-1-sejr.

Ud over Rou Jensen og Amdisen, kan nævnes Peder Kjær og Henry From som bærende kræfter på et utrolig stærkt hold i slutningen af 1950’erne.

I 1960 var vi igen ret heldige med at møde et lavere rangerende hold i finalen. Vi besejrede Frem Saxkøbing med 2-0 i finalen, og det var vel modstandernes største bedrift i klubbens historie at nå så langt.  Hans Christian Nielsen, som spillede centerhalf, var med i alle de fire første pokaltriumfer fra 1955 til 1961, og han var desuden med til at vinde fire mesterskabstitler, hvilket gav ham en plads på det hold, som fik sølvmedalje ved de olympiske lege i Rom i 1960, hvor også Henry From var en markant figur.

60’erne og 70’erne: En ny generation

De følgende år blev de markante spillere fra ”guldalderen” langsomt afløst af en ny generation.

Vi var stadig blandt de førende klubber, men ikke så dominerende som i sidste halvdel af halvtredserne.

Pokalen blev således hjemtaget i 1961 efter en 2-0 sejr mod KB, i en kamp der satte publikumsrekord med 33.500 tilskuere. Her scorede John Jensen for os, mens det andet mål var et selvmål. Den blot nittenårige Arne Sørensen debuterede i denne kamp. En af de nye spillere, Bent Jensen, fremhæves som en evig trussel på højre fløj. Det var imidlertid den erfarne John Amdisen, der blev kåret som pokalfighter for anden gang i karrieren. Amdisen var i øvrigt også på holdet i 1965, som den eneste tilbageværende fra triumfen i 1957.

I 1965 mødte vi igen KB, som havde tabt de to finaler, de på dette tidspunkt havde deltaget i. Det blev en tæt kamp med en snæver 1-0 sejr. På holdet var blandt andre Arne Sørensen, Kaj Mikkelsen, Henning Enoksen. Jørn Bjerregaard og Verner Hermansen. Målscoreren var Karsten Petersen i en kamp, hvor Bjerregaard, som var vores topscorer i divisionsturneringen, ikke kom på tavlen. Bjerregaard scorede 75 mål i de 104 kampe fra 1962 til 1966, hvor han blev professionel og fik stor succes i Rapid Wien.

Herefter opstod en pokaltørke i 70’erne, hvor holdet manglede fordums konkurrencestyrke på trods af at publikumsfavoritten Tom Bonde blandt andet huserede på Aarhus Stadion i denne periode.

80’erne og 90’erne: Genvunden styrke

Efter fem pokaler ud af blot 11 mulige skulle der gå hele 22 år inden den næste blev hentet hjem i 1987. Vi vandt 3-0 over AAB i en kamp, der blot blev overværet af 6300 tilskuere.

Allan Reese, John Stampe, Bjørn Kristensen, Bent Wachmann, Marc Rieper og Lars Lundkvist var blandt de bærende kræfter og spillede (bortset fra Reese) også på holdet, der vandt pokalen året efter.

I 1988 slog vi Brøndby 2-1 efter forlænget spilletid. I den ordinære kamp scorede nordmanden Erik Solér det ene af de to mål, han opnåede i blot 10 kampe i den hvide trøje. Sejrsmålet blev sat ind af Lundkvist og Troels Rasmussen fik titlen som årets fighter.

AGF er fortsat den eneste klub, der to gange har vundet pokalen to år i træk.

I 1992 var Parken under ombygning, så finalen fandt sted på Århus Stadion foran næsten 20.000 tilskuere, hvilket var meget pænt i en periode med meget svingende tilskuertal. Vi vandt 3-0 over B1903, med Bo Harder, Søren Andersen og Palle Sørensen som målscorere.

Harder blev kåret som årets pokalfighter, og forsvaret som bestod af Troelse Rasmussen, Jan Halvor Halvorsen, Claus Thomsen og Kent Nielsen lukkede stort set 1903’s offensiv med tvillingerne Johansen fuldkommen ned.

I 1996 vandt vi over Brøndby med 2-0 i Parken, blot fire dage efter den dramatiske kamp i Superligaen, hvor Mogens Krogh udlignede i overtiden og holdt BIF inde i kampen om guldet. Da det er vores seneste pokalfinalesejr, er det vel på sin plads at starte med holdopstillingen:

Lars Windfeld (A) – Torben Piechnik, Martin Nielsen, Gunner Lind – Peter Degn, Stig Tøfting, Johnny Vilstrup, Lennart Bak – Thomas Thorninger, Håvard Flo, Henrik Mortensen.

Indskiftere: Dennis Siim, Nocko Jokovic og Claus Struck.

Brøndby stillede blandt andet med Krogh, Søren Colding, Lars Olsen, Jens Risager, Kim Vilfort, Allan Nielsen, Perter Møller og Ebbe Sand.  Det var med afstand de to stærkeste hold, der mødtes i denne kamp.
Efter ca. halv times spil kom 19-årige Peter Degn højest på et indlæg fra Johnny Vilstrup og scorede til 1-0. Kort før pausen fandt Thorninger Tøfting, som headede bolden i mål til kampens resultat 2-0. Tøfting blev kåret til kampens pokalfighter, og Aarhus var i eurfori – for sidste gang længe, skulle det vise sig.

De hårde nederlag

Der er ingen grund til at dvæle for meget ved de tre finalenederlag, vi led undervejs, men lad os for en god ordens skyld komme omkring dem her.

Det bør, for en god ordens skyld, nævnes, at vi efter uafgjort 0-0 i den ordinære kamp mod Lyngby i 1990, oplevede en en noget bizar udvikling i omkampen, som for øjnene af blot 2000 tilskuere blev vundet af Lyngby med 6-1.

Året efter skulle der også ny kamp til, hvorefter DBU ændrede reglerne og indførte straffesparkskonkurrence.

I 2016 – 20 år efter den seneste triumf, nåede vi finalen efter to hæsblæsende kampe mod AaB i semifinalen. Fælledparken blev klædt i hvidt, og der var enorm Aarhus-fest før opgøret, men FCK bragte sig i front efter en halv times spil, og selvom Morten ‘Duncan’ kunne udligne kort før pausen, endte det alligevel med et nederlag på 1-2 til FCK.

Indtil dags dato er vi altså det hold, der har været bedst i pokalturneringen ”so far”. Det vil være perfekt, hvis vi indenfor de næste par sæsoner henter den tiende pokal. Det er sådan en dejligt rundt tal.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle