• Forside
  • Blogs
  • Statistik – løgn, latin eller den skinbarlige sandhed?

Patrick Mortensen siddende i græsset (Foto: Nicklas Jacobsen / KSDH.dk)

Statistik – løgn, latin eller den skinbarlige sandhed?


| Steen Erhard |

En populær talemåde går ud på, at der findes hvide løgne, grove løgne og statistik. For mig er statistik vigtige data, der naturligvis kan misfortolkes. Hvis de bliver analyseret rigtigt, kan de give vigtige informationer om, i hvilken retning en bestemt udvikling bevæger sig.

I grundspillet i den aktuelle udgave af Superligaen kan vi måske bruge statistikken til at udpege vores stærke og svage sider. Mange har påpeget, at AGF scorer for få mål. Blot 26 hidtil, hvilket kun placerer os som nummer ni-ti, på linje med OB og foran AaB og Lyngby.

Det er dog bemærkelsesværdigt, at Paddy, som mange fans dømte ude efter sin skade og efterfølgende kamp for at komme i form sidste sæson, er topscorer med 12 af de 28. mål.

I dette forår har han været brandvarm og har en god mulighed for at blive topscorer i Superligaen. Med Duelund og Anderson som ”falske tiere” kan han blive afgørende for vores håb om medaljer.

For at vende tilbage til udgangspunktet vil jeg dele sæsonen op i fire næsten lige store dele, som måske siger noget om, hvordan formen har udviklet sig.

Starten var flot, men…

Begyndelsen af sæsonen så godt med, men i slutningen af efterårssæsonen faldt vi tilbage, hvorefter vi sluttede stærkt af i foråret.

I grundspillet startede vi med et 0-1 nederlag i premieren i Brøndby. De næste fem runder bød på fire sejre og en uafgjort mod Randers, hvilket sikrede os en andenplads i ligaen med 13 point for seks kampe. Herefter fulgte fem kampe med en enkelt sejr mod AaB og fire nederlag, hvor 1-2 i Horsens nok gjorde mest ondt.

Tredje periode var et skridt frem og to tilbage. Vi vandt en kamp, spillede tre uafgjort og tabte to. Herefter sluttede efteråret, og vi gik til pause med 22 point efter seks vundne, fire uafgjorte og syv tabte.

Inden forårets fem kampe var vi tre point fra den forjættede sjetteplads, som giver adgang til mesterskabsslutspillet. Uwe gav udtryk for, at det krævede tre sejre at nå dertil, og den generelle holdning hos eksperterne var på linje hermed. 31-32 point fastlægger stregen, mente de fleste. En ny stime med 13 point i fem kampe betød, at vi på fjerdepladsen kun er to point efter Viborg, når slutspillet starter.

Skeptikerne fremdrager en anden statistik. Mod de fem øvrige hold i mesterskabsslutspillet har vi to vundne mod Viborg og Randers, fire uafgjorte og fire nederlag. Til gengæld fik vi i grundspillet fuldt hus mod OB, AaB og Lyngby. I sidste runde var vi direkte anledning til, at OB må en tur i nedrykningsspillet.

Vejen til medaljer

Vi starter slutspillet mod Randers, som er et af de hold, vi skal vinde over, hvis vi skal have medaljer. Jeg vil slutte med et bud på, hvad det kræver i slutspillet.

Guld eller sølv: Vi er otte point fra FCN og syv efter FCK. Hvis vi skal hente begge, kræver det nok 9 – 10 point af 12 mulige mod disse to hold. Der ud over cirka 12 af 18 mod de tre øvrige. Det virker urealistisk. 

Bronze tror jeg til gengæld er realistisk. Med 12 point mod BIF, Randers og Viborg kræver det blot yderligere 2-3 point mod favoritholdene. Det bør kunne lade sig gøre. Vi har jo Bisseck…


Ovenstående er et blog-/debatindlæg. KSDH.dk redaktionen deler ikke nødvendigvis skribentens holdninger, og vi står ikke på mål for fakta eller påstande som skribenten fremfører i sit indlæg.


© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.