
Blog: Hvor gik det galt i sagen om de bortviste fans på Right to Dream Park?
I løbet af første halvleg blev omkring 40 AGF’ere eskorteret ud af stadion i fredags. Det skete, efter de jublede over Gift Links’ drømmemål, på en ellers tom FCN-tribune. Det er nu blevet til en større sag, både på sociale medier, men nu har AGF taget den videre til Divisionsforeningen. Hvad er op og ned? Hvem har ret, og har håndteringen – først af vagterne – siden af udtalelser i medierne – været berettiget?
– Det her handler om situationsfornemmelse og konduite – i modsætning til rigid overholdelse af regler, der aldrig har haft til formål at bortvise fredelige tilskuere, der jubler over en scoring, skrev AGF efter fredagens kamp i Farum.
Det har måske været det største emne efter sejren over FCN, at flere fans måtte forlade Right to Dream Park efter pokalsemifinalens første scoring.
Det er naturligvis lidt ærgerligt, når holdet har sikret sig et fantastisk udgangspunkt forud for returopgøret.
Mange fans, både AGF’ere, men specielt andre klubbers fans, har været ude og kritisere udtalelserne fra AGF, der har været yderst utilfredse med FCN’s håndtering. Det kan nemlig åbne lidt af en glidebane for AGF specielt. Følger man den umiddelbare logik i udtalelsen, må Brøndby, FCK eller FCM-fans, begynde at købe billetter på de tilstødende tribuner til udebaneafsnittet, hvilket jo i langt de fleste tilfælde vil ødelægge hjemmebanefordelen.

Men er det en helt håbløst udtalelse fra AGF-ledelsen, eller er kritikken berettiget?
Findes der neutrale pladser i Danmark?
På danske stadioner er der reglementer, der skal sørge for at udeholdets fans ikke er at finde på hjemmeholdets tribuner. Det er hvert fald sådan, langt de fleste skriver, inklusiv AGF selv. Der er dog forskel på, hvor hårdt klubberne håndhæver de regler. Den generelle stemning omkring AGF, er, at så længe man ikke støtter holdet visuelt med trøjer, halstørklæder eller lignende, så er man velkommen, så længe man opfører sig ordentligt.
Med det sagt så er der nu forskel på, hvordan reglerne anvendes. Her bortvises fans, såfremt de udviser støtte til udeholdet andre steder end på udebaneafsnittet.
Man kan måske forstå nordsjællændernes politik på området, da de jo i langt de fleste tilfælde ville komme i undertal på egen bane, hvis de åbnede sluserne for udefans på alle tribuner.
Men det virker som en overreaktion at bortvise cirka 40 fans allerede efter første mål – 33 minutters spil – uden først at sende en advarsel i tilskuernes retning. Dialog burde være vejen frem.
Den forkerte fremgangsmåde
Det at gå til medierne allerede i pausen af kampen, var måske ikke den bedste måde at samle støtte om budskabet.
I hvert fald ikke, hvis man gerne vil have andre fans til at støtte op om idéen. Man kunne tro, at det var en sag, der sagtens kunne blive håndteret internt blandt alle Superligaklubber.
Det har kun skabt et mindre ramaskrig på tværs af alle sociale medier, som bestemt ikke hjælper AGF’s sag. For den principielle sag er jo god nok, da FCN meget sjældent sælger alle deres billetter, og derfor kan det virke lidt småligt at smide 40 AGF’ere ud.
Hvis man altså ser det fra AGF’s perspektiv. Der findes neutrale afsnit i mange andre lande, hvor fans af alle klubber kan sidde, uden at komme i problemer. Det er nok lige præcis dén fremgang som Jacob Nielsen vil frem til, men der er medierne bare sjældent behjælpelige.

Selvom AGF nu har taget den videre til Divisionsforeningen, hvor de kan få en mere formel sag, så skulle de udtalelser nok aldrig have været luftet til offentligheden, men udelukkende have været håndteret internt. Der kan man muligvis få en bedre diskussion, samt finde frem til en løsning blandt alle klubber sammen med de forskellige instanser der nu kan hjælpe til.
Der er nemlig også en masse sikkerhedsforanstaltninger, der skal tages stilling til, da visse fangruppering er vildere end andre, men de vil uanset hvad, højest sandsynligt befinde sig på udebaneafsnittet. Det kan være med til at højne oplevelsen for de familier, som gerne vil på udebaneture, men måske ikke har lyst til at stå blandt pyroteknik, eller hvad det nu ellers skulle være.

Der kan med andre ord siges, at Jacob Nielsen muligvis har fat i noget, der kan gavne dansk fodbold rigtig meget, men måske bare valgte den forkerte fremgangsmåde.
Svaret fra Divisionsforeningen afventer stadig, og vi må se, om det hele kommer til at ændre noget. Diskussionen er god nok at have, for det giver vel ikke mening at tage på stadion, hvis man ikke må heppe på sit hold?
Flere AGF Nyheder
-
Anderson: – Bekymrende, at vi præsterer så dårligt
-
Randers FC – AGF: En kæberösler til De Hviie
-
Efter udsolgt: Randers udvider udebaneafsnittet
-
Danmarksdemokraterne om Kongelunden: – Det handler ikke kun om mursten, men om tillid
-
Venstre om Kongelunden: – Vi vil forsøge at begrænse skaderne mest muligt
-
Randers-info til medrejsende AGF-fans: March og Ceres på hanerne
-
Konservative om Kongelunden: – Byrådet bør ikke gentage egne fejl
-
SF om Kongelunden: – Vi skal undgå at flytte udgifterne over på AGF
-
Er Jesper Hansen den bedste målmand i AGF lige nu?
-
Blog: Er vi ved at miste grebet i mesterskabsspillet?