Skip to main content


Foto: Matti Kronborg

Blog: Hvilke planer har AGF for at styrke offensiven?


| Steen Erhard | ,

Hvordan får vi lukket kampene? Og hvorfor er vi blevet så afhængige af Mortensens mål? Her ser vi nærmere på, hvordan fremtidens AGF-angreb kan og bør udvikle sig.

Mange eksperter og en del skuffede fans har påpeget, at AGF scorer for få mål til at etablere sig i den absolutte top i Superligaen. Tallene viser, at vi har ligget lavt på listen over scorede mål i mange af de seneste sæsoner. Bortset fra Paddy, som har scoret 16 mål i snit i tre sæsoner, har det været tyndbenet. Vi har haft fløje, hængende angribere og offensive midtbanespillere, som havde svært ved at finde netmaskerne.

Jeg har grublet over årsagen til tendensen til, at vi scorer færre mål end toppen i Superligaen, hvor vi føler, vi hører hjemme, men kun fire gange de seneste tolv år har befundet os.

Patrick Mortensen (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

Ny sportschef

Stig Inge Bjørnebye blev ansat som sportschef den 14. april 2021. Hans første mulighed for at sætte sit præg på sammensætningen af truppen var derfor i transfervinduet i sommeren 2021.

Her viste han handlekraft, idet 11 spillere blev solgt eller udlejet, mens 11 nye erstattede dem. Blandt disse var tre offensive spillere, Mikael Anderson, Bundu (på lejekontrakt) og polske Dawid Kurminowski, som blev købt i MŠK Žilina, Slovakiet for 1 million euro.

Mikael Anderson (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

Mens Anderson var købt til at styrke den offensive midtbane, var Bundu manden, der skulle udnytte sin fart og stå for skarpe indlæg. Lejemålet var ikke nogen succes, da det hurtigt viste sig, at Bundu var et stykke fra det niveau, han havde i sin første periode i AGF.

En ægte angriber?

Kurminowski blev præsenteret som en decideret angriber. Med Paddy som boksspiller skulle polakken formentlig udnytte rummene uden for feltet til at løbe i dybden.

Det blev dog sjældent farligt for modstanderne. Paddy blev skadet tidligt på sæsonen og havde svært ved at finde formen, da han vendte tilbage. Han scorede syv mål i denne sæson, men i perioden, hvor han var ude, var der ingen, der tog over.

Patrick Mortensen liggende på ryggen i ærgrelse (Foto: Nicklas Jacobsen / KSDH.dk)

Kurminowski fik chancen som førstevalg, men udnyttede den ikke. Han scorede blot 4 mål i 36 kampe, og i forårssæsonen kom han ofte ind fra bænken Sæsonen sluttede med, at vi var i reel nedrykningsfare og sluttede et sølle point over stregen, hvorefter AGF og David Nielsen blev enige om at stoppe samarbejdet. Kurminowski blev i sommeren 2022 udlejet til Zaglebie Lublin, og i det aktuelle vindue solgt til samme klub for 600.000 euro.

En ekstravagance og ungdommen

I næste transfervindue, vinteren 2021/2022, præsenterede Bjørnebye en spiller, som skabte stor opmærksomhed, især i den kulørte presse.

Jack Wilshere, hvis CV blandt andet omfattede 125 kampe i Premier League for Arsenal og 34 kampe på det engelske landshold.

Han opnåede 14 kampe for AGF uden større succes og indstillede karrieren i juni, hvor hans kontrakt udløb.

Dette overskyggede to interessante oprykninger af offensivspillere fra ungdomsafdelingen, Frederik Ihler og Adam Daghim, mens en tredje, som var udmeldt som en, der ville blive satset på, blev solgt til Aalesund.

Adam Daghim varmer op under AGF kamp.
Foto: Matti Kronborg

Alexander Amnitzbøll var ikke den eneste ungdomsspiller, der forsvandt.

De to backs, Mikkel Lassen og Magnus Anbo søgte også andre græsgange, Lassen i AC Horsens, mens Anbo stoppede sin karriere for at satse på en uddannelse.

Ihler blev udlejet til Skive i 2. division, og han er netop blevet solgt til Landskrona BOIS.

Frederik Ihler i aktion for AGF (Foto: Ole Nielsen / AGF.dk)

Det er tankevækkende, at vi fra den gyldne årgang 2000/2001, som vandt U19 mesterskabet og fik 7 spillere på U-landsholdene, ikke har andre end ”TK” i førsteholdstruppen i dag.

Den norske forbindelse

Stig Inge Bjørnebye udnyttede i sommerens transfervindue sin kontakt til Aalesund og hentede Sigurd Haugen på en fireårig kontrakt. Han havde scoret mål på samlebånd den foregående sæson og været med til at sikre den norske klub oprykning til den bedste række.

I foråret 2022 scorede han 7 mål i 13 kampe, og det var tilstrækkeligt til at sikre ham en kontrakt hos De Hviie.

Kort efter lejede vi Jelle Duin i AZ Alkmaar, og på sidste dag i transfervinduet hentede vi klubløse Sebastian Grønning på en treårig kontrakt. Alle tre var offensive spillere, Haugen og Duin samme type som Kurmanowski, men forhåbentlig med større kvalitet.

Haugen havde egentlig nogle efterstræbte egenskaber hos en angriber, løbestærk og god placeringsevne.

Sigurd Haugen jagter en bold i kampen mellem AGF og Silkeborg.
Sigurd Haugen (Foto: Matti Kronborg)

Nogle fans vil nok snarere mene, at det blev den norske forbandelse, for trods megen spilletid i efteråret 2022, scorede han blot 2 mål i 31 Superligakampe, og i alt 6 mål i 34 kampe for AGF.

I forårssæsonen fik han meget lidt spilletid, og det er netop udmeldt, at han bliver udlejet til Breda i næstbedste hollandske række frem til sommeren 2024, men forventes at vende styrket tilbage.

Den positive tolkning af dette signal er, at han skal tanke selvtillid i en række, hvor der scores flere mål end i Superligaen, fordi forsvarspillet er under Superliganiveau.

Det vil være fantastisk for vores fans, hvis dette er strategien og den lykkes. Den negative tolkning er, at endnu et lejemål ender med, at de udlejede spiller er færdig i AGF.

Grønning fik blot 6 kampe i efteråret 2022 og den 13. november blev han udelukket fra truppen mod FCK. Han vendte ikke tilbage, men fik sin kontrakt ophævet i vinterpausen.

Duin var i perioder ude med skader. Inden han vendte tilbage til Alkmaar ved lejemålets afslutning gjorde han sig efter mange fans opfattelse fortjent til en statue, centralt placeret i Aarhus.

Jelle Duin dribler med bolden (Foto: Matti Kronborg / Kronborgfotos)

Han sikrede som indskifter os bronzemedaljerne med to sene mål i kampen mod Brøndby.

Hvad er perspektivet for fremtiden?

Patrick Mortensen hat i fire sæsoner været det faste holdepunkt i angrebet. Hvis han ikke får forlænget sin kontrakt, der udløber om et år, mister vi en markant boksspiller.

Den type koster kassen, måske hele den transfersum, vi fik for Bisseck.

Tobias Bech og Janni Serra er umiddelbart erstatninger for Haugen og Duin.

Janni Serra i AGF-trøje og Mark Brink i Silkeborg-trøje.
Foto: Laura Hjørringgaard

Det er for tidligt at spå om, hvorvidt de kan udfylde den plads, som mere end en håndfuld spillere ikke har været i stand til.

Alternativet er, at den udmeldte styrkelse af ungdomsarbejdet giver resultat.  Svaret blæser i vinden, som Bob Dylan så smukt har udtrykt det.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle