Foto: Kronborgfotos

Blog: Fanscenens fantastiske udvikling giver klubben et rygstød


| Clovis Lukunku | ,

AGF har i mange år været kendt for at have en stor opbakning rundt i landet. Der har som regel også været mange til AGF’s kampe, men i de seneste år, er det eksploderet – og vi elsker det!

Der var i mange år ingen tvivl om, at når det gik godt, så kom der mange på stadion, og så kunne stemningen blive rigtig god.

Omvendt hvis det ikke gik godt, så var der en tendens til, at fremmøde på Ceres Park ville være under 10.000 tilskuere.

AGF Fans tifo med stort Samlet For Aarhus banner og et Hvil I Fred, Hugo banner.
AGF halstørklæde-tifo med Hvil I Fred, Hugo banner før AGF-Silkeborg i februar 2023. (Foto: Matti Kronborg)

Kigger man i perioden 2017-2019 havde vi et snit på omkring 8.000 tilskuere, hvilket ikke helt var tilfredstillende, men forklaringen var, at det blev for påvirket af resultaterne, og at man sjældent lå i toppen af Superligaen.

Stemningsafsnittet var mindre – man holdt sig på B1 og B2 øvre og fik sådan set aldrig brugt nedre, men det skyldes måske også, at man tog nogle ting lidt for givet, inden vi blev ramt af det her forfærdelige Covid-19.

Stor fremgang for AGF-fansene

Efter Covid-19 begyndte man at forstå, at man skal være glad, for det man har.

AGF-fansene er generelt blevet bedre til at møde talstærkt op på hjemmebane. Man tager et skridt imod at blive endnu bedre, så det rent faktisk bliver mere og mere attraktivt at komme til Ceres Park.

Det har også gjort, at der er flere, der er deltagende i at skabe en stemning, og jeg husker en kamp mod AaB i efterårsferien 2021, hvor Samlet for Aarhus koordinerede på både øvre og nedre. Det gav en fremragende effekt med brug af pyroteknik, hvornår der skal hoppes og alt andet. Det er første gang, at stemningsafsnittet så sådan ud.

Det er også blevet markant bedre på udebane, hvor der i forbindelse med SFA’s 10 års jubilæum var en udsolgt endetribune i Parken, og AGF-fansene blev rost op til skyerne for at fylde afsnittet ud, som man har set Brøndby gøre det i de københavnske derbies i Parken.

AGF-fans før kampstart i Parken.
(Foto: Kronborgfotos)

Visuelt og volumenmæssigt er AGF kommet på et niveau, hvor det er på internationalt snit.

Stemning, tifoer og mentalitet er forandret

Det, som glæder mig rigtig meget ved at være en del af fællesskabet i fanmiljøet i AGF, er mentaliteten, når vi er på stadion.

Det er uagtet, om vi er på hjemmebane eller udebane. Det er mere det her med, at hvis vi kommer bagud i en kamp, så bliver man ved med at synge højt og støtter holdet.

Vi er for eksempel meget bedre i forhold til ikke at lade os slå ud af, at modstanderen scorer. Jeg har to eksempler, jeg vil skrive lidt om.

Det var en udekamp på MCH Arena, hvor vi blev fuldstændig pillet fra hinanden og var bagud 4-0 i pausen. Alligevel var der i anden halvleg en fabelagtig stemningen resultatet taget i betragtning.

AGF tabte forleden hjemme til Brøndby. Et nederlag, der gør ondt, men så er det ekstra stærkt, at selv hvor man er nede med tre mål og en mand mindre, så holdes humøret højt, og der bliver skabt en klasse stemningen, som smitter af på de andre ligesindede fans.

AGF fan med romerlys
Foto: Laura Hjørringgaard

AGF er også nået på niveau med FCK og BIF angående tifoer. Der er ofte pyroteknik kombineret med flot og velforberedt tifo, som bidrager til at skabe en speciel ramme, når AGF skal i aktion. Jeg kan kigge tilbage på de sidste 24 måneder, og der har altså været smæk på atmosfæren, og tifoer, der bliver ved med at være i særklasse.

Jeg glæder mig, hver gang jeg skal se AGF spille på stadion på grund af det her.

Og når alt dette lægges sammen, så får man en stemningsskabende fangruppe, der ikke bare skaber en fest for sig selv – men for hele klubben. Spillerne får et boost, de øvrige fans får en fed oplevelse, som gør at de kommer igen, og klubben får en stærkere økonomi og et brand, de kan bruge positivt.

Keep it up, Aarhus – det rykker!

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.