Patrick Mortensen i minutterne efter AGF’s 4-2 sejr over Vejle (Foto: Nicklas Jacobsen / JacobsenPhotography)

Analyse: Nu skal angriberne gerne vise sig frem!


| Alexander Witved | ,

Bliver det “typisk AGF”, når århusianerne kl. 14.00 løber ind på Pro Ventilation Arena – også kaldet Kæmpernes Arena – og man så flopper stort mod Hvidovre? Eller formår man at tage den stærke præstation fra torsdag med sig? Det er nemlig hverdag igen…

Martin Spelmann, Daniel Stenderup, Nicolai Geertsen, Filip Djukic.

Det lyder mere som Nordic Bet Liga-spillere, end det klinger på Superligaen, men det er Superliga-spillere. For de to første har begået sig i Superligaen, hos AGF blandt andet og Brøndby.

I sidste sæson var de alle fire sammen med de øvrige deltidsprofessionelle fra Hvidovre med til at skrive historie med oprykningen. En oprykning under Per Frandsen, der overhovedet ikke burde være muligt. Det har sportschef, Peter Lassen, også erkendt ved flere lejligheder.

Men den er virkelighed, og i de første to kampe er lillebroderen fra Vestegnen sluppet hæderligt fra kampene, med et smalt 0-1-nederlag i Herning og senest et point i Randers, hvor man nede med 0-2, fik 2-2.

Kun to mål

Alligevel er det uden for diskussion, at AGF er favoritter!

Klubben kommer fra en succesfuld returkamp i Conference League, ambitionerne er top-6 og gerne mere, så hvad skulle problemet så være. Problemet er åbenlyst og har været det siden premieren mod Vejle og var endnu mere udtalt mod FCN;

AGF har sådan set stået rigtig godt på banen i de første 20 minutter, man har faktisk også skabt pænt med chancer og udfordret Nathan Trott og Andreas Hansen hos Vejle og Nordsjælland, men på bundlinjen står, at AGF i de to kampe faktisk kun har scoret to mål. Det er langt fra valuta af det offensive fodbold, og det er da også det helt store problem.

Det var problemet i sidste sæson, og det er i den grad fortsat i denne sæson.

Paddy har været usynlig

Det er så vanvittigt let at sidde her lørdag – i øvrigt mens FCK netop har scoret til 3-0 i Parken – og lave en analyse af AGF’s offensive problem, men det er lige nu den faktor der udgør det største problem.

Patrick Mortensen sparker straffespark mod Randers FC.
Patrick Mortensen sparker straffespark mod Randers FC (Foto: Matti Kronborg)

For har Uwe Rösler så den potentielle målscorer, ja endsige topscorer i truppen, som kan få hul på bylden? Har de en boksspiller, der på et tidspunkt får udnyttet de muligheder der bliver skabt og dermed får bragt forløsningen?

Sandheden er jo, at de har målscorere – Patrick Mortensen er det oplagte emne. Han leverede 16 kasser i seneste sæson, af dem var ni stks. på straffespark. Det er naturligvis godkendt for en topscorer, problemet er bare at i feltet har Paddy igennem en meget lang periode været decideret usynlig.

Det er ikke ham der fremstår som den naturlige opspilsstation i feltet i kampene, når Duelund som eksempel dribler rundt og leder efter muligheder. For han er ikke typen der bevæger sig, åbner forsvaret og dermed skaber plads i feltet.

Er Serra målscoreren?

Indtil videre har tyske Janni Serra heller ikke ligefrem lignet den målscorer, han er blevet omtalt som.

Janni Serra i kamp i den silende regn i Aarhus.
Foto: Matti Kronborg

Jovist, det er på et tyndt grundlag, og det grundlag hedder indhop i premieren mod Vejle og FCN og en starter mod Brügge og så klip på Youtube, hvor han spiller for Arminia Bielefeld.

Der skal undertegnede indrømme, at han ikke er imponeret. Der mangler indtil videre noget, og jeg skriver bevidst “indtil videre”!

Han har i de kampe han har spillet, virket som en anden end Paddy. Mere bevægelig og mere synlig, men han ligner omvendt en, der leder efter en rolle, hvor han er brugbar.

Han har vundet nærkampe og mod belgierne var han med i et opspil der gav Andersson en god mulighed, men jeg glæder mig til at se Serra komme i situationer, hvor han viser hvad han.

Det kræver indlæg, da han virker fod i luften eller igen,  at bolden blive flyttet hurtigt rundt om forsvaret, så Serra kan finde pladsen og så kræver det naturligvis at han får chancerne fra start.

Forgængerne; Grønning, Kurminowski og Duin fik sjældent chancen fra start, grundet Paddy og måske er muligheden at give Serra flere kampe fra start, så han kan blive spillet ind og så kommer målene muligvis!

Bech kan være nøglen

Det lød rigtig godt, da Stig Inge Bjørnebye hentede Tobias Bech hjem. Hjem fra tredje Bundesligaen, hvor de tilsyneladende var ked af at miste den tidligere Viborg-profil, for han var målfarlig, kunne lave oplæg og sidst men ikke mindst havde AGF talt varmt om ham længe.

Tobias Bech i jubel
Foto: Kronborgfotos

Han er hurtig, direkte og søger målet. Det har man set i træningskampene og mod Vejle var han matchvinder, men hvor mange mål skal man eventuelt forvente?

Faktum er at han i de seneste kampe er forsvundet for let. Overmatchet af fysikken i kampene mod Brügge som eksempel, på trods af at han faktisk starter spændende op.

For kommer han igang, får han tur i den, er han med til at udfordre bag om forsvaret og får han skudt på mål, jamen så er det klart en mulighed, at der herfra kan komme mål,

Eventuelt på returbolde og ellers kunne man håbe på at de assister han lavede mange af i det tyske, blev overført til AGF.

Men han skal vise det mere end to-tre gange. Han skal ikke være så usynlig. Han skal blive ved og mod Hvidovre må det forventes – hvis han starter – at der bliver rigt med muligheder for at folde hans kvaliteter ud.

Der mangler tur i den

Nu skal alt ikke være kritisk, for der har været muligheder, men forløsningen har manglet. Mikkel Duelund og Mikael Andersson har vist at de besidder evnen til at udfordre og komme frem til chancer, så det er heller ikke fordi alt bare skal være negativt – problemet er bare at den ikke kommer ind.

Mikael Anderson fører bolden frem for De Hvide på Ceres Park (Foto: Matti Kronborg)

Det handler om kynisme, om at få sat angriberne op. Det er okay at drible rundt ude omkring forsvaret, vente på at hullerne opstår, men det hjælper ikke, at man dribler, stopper op, dribler og så sker der ikke mere.

Tempoet har manglet, de helt store chancer har kun været i begrænsede perioder, og de kommer kun når man formår at spille hurtigt.

Det har De Hviee spillerne til og mod Hvidovre skal vi se det. Det handler både om tålmodighed, men i høj grad om tempo, flytte bolden rundt, så forsvaret bliver åbnet op og der kommer plads bagi og så skal det spil og de chancer, der vil blive skabt, omsættes til mål.

Vær forberedt på alt!

De har pralt af det, de har omtalt det mange gange. Besøget i Hvidovre er ikke som på mange andre stadions. Det kræver at man er forberedt på anderledes omklædningsforhold, hvor det eftersigende ikke dufter at blå violer.

Banen såvel som stadion,  er noget helt andet end de er vant til og det er noget som værterne er bevidste om og naturligvis håber at kunne drage fordel af i kampen.

Det handler om for AGF at være forberedt. På at forholdene ikke er som de plejer i Superligaen!

Eksempelvis grønsværen var et tema i sidste sæson, fordi den ganske enkelt var så elendig. Det vil og kommer til at udfordre AGFerne, men kan de håndtere den hurdle, så er de muligvis kommet rigtig, rigtig langt!

Det er nu, AGF

Hvis Röslers drenge for alvor skal følge op på sidste sæsons stærke tredjeplads, er det et opgør som dette i Hvidovre der skal vise det.

Mikkel Duelund i aktion for AGF.
Mikkel Duelund (Foto: Laura Hjørringgaard)

De møder ganske enkelt en modstander der ikke har de kvaliteter som AGF besidder og hvor tempo og boldomgangen skal kunne gøre en forskel.

Hvis forsvar man skal kunne udfordre konstant og hvor de offensive spillere skal have gang i den.

Det handler om selvtillid for angriberne og det handler om at vise, at der er forskel på at have ambitioner om noget stort i Superligaen og så reelt skulle kæmpe den umulige kamp.

Måske lidt hårdt beskrevet, men det er virkeligheden.

Skal AGF ændre på historien om ikke at kunne levere når det gælder og om ikke at floppe i en kamp, hvor en sejr er et must, så er det nu.

For lillebroderen på Vestegnen med de velkendte navne i spillertruppen vil gøre ALT, for at holde Paddy, Duelund og Bech hen, ligeså lang tid det lader sig gøre.

Men søndag må det ske, forløsningen og målene kommer – for AGF er klar…

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.