Skip to main content


Foto: Kronborgfotos

Statistisk gennemgang af AGF’s 24/25 sæson



Superligasæsonen 24/25 er slut. Nu tager vi et statistisk kig på, hvad der gik galt og hvad der lykkedes.

AGF sluttede mesterskabsspillet med syv nederlag i træk, og det kastede i sidste ende en afsked til cheftræner Uwe Rösler af sig. Hvad der egentlig startede som en forrygende sæson, der kort inden vinterpausen så AGF indtage Superligaens førsteplads, sluttede historisk dårligt med fire point i ti kampe.

Alligevel er der flere gode ting at tage med fra sæsonen, der faktisk sluttede med både Frederik Tingager og Patrick Mortensen på 3F Superligaens Sæsonens hold, og selvfølgelig med sidstnævnte som topscorer med 20 scoringer. Frederik Tingager er også blevet stemt som sæsonens spiller af AGF-fansene i Facebook-gruppen “KSDH-gruppen for AGF Fans”.

Frederik Tingager er KSDH's Årets Spiller i AGF.
Foto: Kronborgfotos

Table of justice

Vi starter med Table of Justice eller Retfærdighedstabellen, for var AGF virkelig så dårlige som resultaterne og tabellen viste. I 3F Superligaens Table of Justice indtager AGF tredjepladsen. Tabellen er beregnet efter xG (forventede mål), xGA (forventede mål imod), xGD (forventet målforskel) og xP (forventede point.

Tabellen fortæller en lidt anden historie end den der udspillede sig, og giver et bedre billede af holdets præstation. Her er der set bort fra tilfældigheder og effektivitet foran mål. AGF’s tredjeplads i Table of Justice viser, at holdet præsterede på et højt spillemæssigt niveau, men også at der er meget uforløst potentiale på holdet. Det gælder især foran målet, hvor AGF er det hold i Superligaen med flest store målchancer i Superligasæsonen 24/25. Det var noget, der blev italesat igen og igen i mixed zone efter kampene – skarpheden i begge felter manglede.

Hvad kan vi så bruge Table of Justice til? Tabellen viser, at holdet præsterer på et niveau, der burde give flere point og bedre resultater end det har gjort. Hvis AGF-mandskabet kan forbedre effektiviteten og omsætte flere chancer til mål, kan næste sæson forhåbentlig byde på bedre resultater og en bedre placering i tabellen.

Patrick Mortensen i duel med Patrick Pentz.
Foto: Kronborgfotos

Uforløst potentiale

Patrick Mortensen sluttede sæsonen som Superligaens topscorer med 20 mål. Samtidig var han også den spiller, der brændte flest målchancer i 24/25 sæsonen. Det vidner om en spiller, der er god til at komme frem til chancer, men som har også manglet lidt skarphed i de afgørende situationer.

Dette er også billedet hos resten af AGF-mandskabet, der har skabt flest store målchancer i Superligaen og brændt næstflest. Med så mange store muligheder burde AGF logisk set have scoret flere mål og dermed også vundet flere kampe.

Mikael Anderson sparker til bolden med fuld koncentration.
Foto: Matti Kronborg

Desuden er AGF det hold i Superligaen med flest succesfulde indlæg per kamp – i gennemsnit 6,1. Det understreger også, at holdet både har en klar offensiv strategi og er gode til at bringe bolden i farlige områder.

Alligevel har resultaterne ikke leveret. Effektiviteten har ikke matchet spillet og for mange store målchancer er blevet misbrugt. Det har kostet dyrt i mesterskabsspillet, hvor angriberne ikke har leveret nok. Det er hårde ord, når man har topscoreren i Superligaen, men tallene viser, at det sagtens kunne være blevet til flere mål.

Her bliver Table of Justice igen en vigtig indikator. AGF har præsteret til en top-3 placering, men på grund af blandt andet manglende skarphed, er spillet på banen ikke blevet konverteret til resultater. Det giver et klart billede af, hvad der skal arbejdes med frem mod næste sæson. Der skal større skarphed foran mål, og måske flere måltrusler end blot Patrick Mortensen.

Foto: Kronborgfotos

Hvor blev de unge af?

Med en gennemsnitsalder i startopstillingen på 28 år og 308 dage, havde AGF den ældste startopstilling i Superligasæsonen, og den niende ældste i Superligaens historie.

Samtidig er AGF den klub i Superligaen, der har givet markant færrest spilleminutter til U20-spillere i denne sæson. Det er markant lavere end de andre Superligaklubber, og tegner et billede af at man ikke har haft fokus på at integrere den næste generation.

Frederik Emmery i kamp mod FCK.
Foto: Kronborgfotos

Selvom AGF har en solid struktur og en erfaren kerne af spillere, er der mange af disse der er langt oppe i alderen, og allerede har ramt toppen af deres karriere. Det kan potentielt give udfordringer på længere sigt, hvis en ny generation af unge spillere ikke integreres i truppen.

AGF har allerede nu tilbagekaldt 19-årige Luka Callø, der har været udlejet til Kolding IF og efter planen skulle have været der året ud. Måske er der allerede nu fokus på de unge spillere.

Luca Callø efter debut
Foto: Hjørringgaard Photo

Dermed kom vi gennem sæsonens vigtigste statistikker, og selvom det endte skuffende er der ingen grund til at hænge med hovedet. I hvert fald ikke, hvis man kigger statistikkerne igennem.

Måske en ny træner med andre idéer kan give de sidste procenter i begge felter, så man finder tilbage til tidligere tiders stabile defensiv og samtidig bliver endnu farligere i den modsatte ende?

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle