Foto: Kronborgfotos

Reportage: 30 års tosserier blev forløst med tre pointDer var lagt op til en ganske særlig aften i søndags, da fanklubben holdt 31 års fødselsdag, Tossehjørnet havde 30 års jubilæum, legenderne skulle hyldes, mens Viborg og AGF skulle kæmpe om vigtige point i tabellen. Samtidig skulle der siges ordentligt farvel til løbebanen – og det blev en ganske flot afsked.

Søndagsmørket har allerede lagt sig som en hinde over Aarhus, da jeg bevæger mig ud i skoven for at finde en helt særlig forsamling.

Denne kampdag skal nemlig indledes i selskab med 30 års jubilarerne fra Tossehjørnet, som altid samles to timer inden kampstart ved Skovsøen.

Et par fakler og højlydt latter guider mig i den rigtige retning, og jeg får fanget Årets Fan – Keld Brøndal til en lille snak om fødselsdagen, den sidste kamp på Ceres Park og opgøret der venter.

Som det høres, har Tossehjørnet haft stor betydning for mange fans – med sjove indslag som Andemandens fjerkast, GF Uldtras, Mælkedrengene og alle ritualerne op til kamp – har fanfraktionen skabt et stærkt fællesskab, der vidner om, at fodbold handler om meget mere end spillet på banen.

Og med den dejlige fornemmelse af at være en del af noget større, kunne vi så bevæge os ind på Ceres Park til en sidste omgang i manegen med løbebanen.

Tossehjørnet med 30 års jubilæumsbanner.
Foto: Keld Brøndal

Entusiastisk søndagspublikum

Efter et hurtigt tjek at billetten farer vi ind på stadion, men med TV-rettighedshavernes beslutning om at spille fodbold en mørk novembersøndag klokken 20, er der nu ikke voldsomt mange.

De godt 8000 tilskuere gør dog sit til at hylde årets legende – Lars Lundkvist – mens spillerne som sædvanligt hyldes med Fenerbache-hilsener under opvarmningen.

– Vi tager sgu en 2-0 sejr i dag, siger jeg selvsikkert til min sidemand – selvom der er skader, så er vi i min vennegruppe nu enige om, at holdet nok skal kunne slå et Viborg-hold uden Ementa.

– Vi skal have det hul i tabellen i dag, erklærer min sidemand, mens vi nyder synet af den halvt opgravede løbebane – det bliver IKKE et vemodigt farvel – nu er vores bønner endelig blevet hørt!

Løbebanen fjernes fra Ceres Park.
Foto: Kronborgfotos

Og så tager stemningen til – sangene lyder taktfast fra Samlet fra Aarhus, og den altid følelsesladede Malaga kommer på anlægget, mens vi hæver halstørklæderne og de rustne sangstemmer i fælles front.

På trods af, at spillet ikke flyder på samme problemfri vis, som den fadøl, jeg står med i hånden, så viser De Hviie i hvert fald, hvordan tingene skal gøres på lægterne.

– Op med hænderne og tag hinanden om skuldrene!, bliver der råbt fra capoen ud til resten af stemningsafsnittet, og halvlegen går med enkelte jubeludbrud, når Links sender indlæg ind mod Paddy.

Legendarisk pause og ny start

I pausen er der hyldest til GF-legenderne, som går en runde indtil de når frem til stemningstribunen. Dejligt at se historien og traditionerne hyldet, og man bliver helt misundelig på de generationer, som nåede at opleve Lundkvists titelsæsoner, Tøffes pokalscoring og Stampes stemplinger i fordums tid.

AGF's legendekorps hyldes på Ceres Park.
Foto: Kronborgfotos

Og de glade stunder fortsætter – Mortensen sender os i den syvende himmel med sit lynmål efter pausen, og så dundrer trommerne ellers derudad! Wehuuu, vi er på vej til at sikre top seks!

Da krammerne, håndklask og skål-udbrud har lagt sig, går der ikke længe, før vi igen må op af stolene.

Renato Júnior sakser Links – OSTEMAD! – bliver der råbt, men dommeren er endnu mere gavmild – rødt kort, og festen fortsætter i Aarhus!

En varm fornemmelse

Bechs hug lukker og slukker på banen, mens vi fans slet ikke er færdige – det er godt nok iskoldt, men målene, pointene, fællesskabet – det varmer sgu!

AGF-holdet krammer efter Bech-scoring.
Foto: Kronborgfotos

Fremragende måde at slutte af på efter mange år på løbebaneversionen af Ceres Park. Fremover kan selv svagtseende borgere forhåbentligt nyde at komme på stadion i Aarhus.

Desværre er der mange, der har travlt med at komme hjem ved slutfløjt på grund af det sene kamptidspunkt, men selvom man fanger mange halvtrætte blikke, så er der glæde at spore i dem alle!

– Bech eller Mortensen som topscorer i år?, spørger jeg min kammerat på vej ud ad Stadion Allé.

– Så længe de begge holder sig varme, så er jeg tilfreds!, svarer han med et skuldertræk.

Og det må jeg jo erklære mig enig i – og nu skal VI hjem i varmen.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.