Skip to main content


Foto: AGF/Ole Nielsen.

Niklas Backman om karrierestoppet og optakt til U17-sæsonen


| Jonas Roulund |

Mød vores tidligere forsvarsklippe og nuværende U17-træner, Niklas Backman, i dette interview, hvor vi ser frem mod U17-sæsonen og hører lidt til, hvordan svenskeren har det, samt hvordan talentarbejdet foregår i AGF.

Niklas Backman spillede 110 kampe og scorede fire mål i sin aktive spillerkarriere for AGF. Efter et par alvorlige hovedskader måtte han i efteråret 2021 indstille karrieren som bare 32-årig, men her sluttede eventyret mellem svenskeren og Aarhus ikke. I januar 2022 blev han nemlig præsenteret som en del af U17-trænerstaben på Fredensvang, og her agerer han i dag cheftræner.

Vi har taget en snak med træneren om afslutningen på karrieren, om talentudvikling, forventninger til sæsonen, arbejdsmetoder og fremtidsforhåbninger.

Niklas Backman på træningsbanen.
Foto: AGF/Ole Nielsen.

Den svære overgang

Det var med sorg i hjertet, at Niklas Backman den 14. oktober 2021 kunne meddele, at den aktive spillerkarriere var overstået.

Efter lidt over fem sæsoner i den hvide trøje var det slut. Hovedskaderne plagede den stærke forsvarsklippe i for høj grad, og sundhedsrisikoen ved at fortsætte gjorde, at det nu var tid til at lægge støvlerne på hylden.

110 kampe blev det til i Aarhus, og hurtigt blev Backman præsenteret i en ny rolle i klubben – nu som en del af U17-trænerstaben.

– Det var ubehageligt, for der skulle knap nok et slag til, så havde jeg ondt i hovedet i flere uger. Og hvis jeg ikke kunne heade til en bold, så kunne jeg ikke spille fodbold – slet ikke, når jeg var den type, som jeg var, fortæller Backman, som havde svært ved at tage den endelige beslutning om at stoppe:

– Det var svært at slutte, fordi jeg så gerne ville. Og beslutningen blev nok også taget lidt for sent. Det har været hele mit liv, og det at være en del af et hold, et omklædningsrum og fejre sejrene sammen, det er meget specielt, så det var svært, men jeg er kommet godt videre, forklarer svenskeren, der også har fået bedre styr på helbredet.

– Jeg har flimmer for øjnene nogle gange og lidt hovedpine af og til, men det er under kontrol, og det var en god beslutning at trække stikket dengang. Jeg har det godt og trives rigtig godt i min nuværende rolle, siger U17-træneren.

Han tiltrådte i sin nye rolle i begyndelsen af 2022, og overgangen var ikke nem.

– Vi havde haft dialogen omkring mulighederne for min fremtid, inden jeg stoppede. Det skete så lidt tidligere end forventet, men det var meget naturligt. Jeg synes, det er sjovt at arbejde med de unge mennesker, men det var hårdt i starten. Det er noget helt andet end at være spiller, men efter de første måneder, så synes jeg, det har været rigtig godt, forklarer Backman.

Udvikling og resultater skal gå hånd i hånd

Som U17-træner varetager Backman alt fra spiller- og forældresamtaler til den daglige træning på Fredensvang samt dialogen med U19- og Superliga-trænerstaben. Der er dermed nok at se til for den nu 34-årige svensker:

– Det er meget planlægning, mange forældre- og spillersamtaler og generelt meget at lave. Vi har morgen- og eftermiddagstræning flere dage i ugen, og der er også nogle andre parametre, vi skal tage hensyn til, når vi arbejder med så unge mennesker, forklarer Backman, som har 15-, 16- og 17-årige i sin nuværende trup.

– Der er mange andre ting, der spiller ind udover fodbolden. Kærester, venner, skolen. Det er meget individuelt, hvad spillerne har brug for. Det er ikke på samme måde kampen i weekenden, der er vigtig. Det er udviklingen af den enkelte. Det kræver meget arbejde og fokus. Hvad har hver enkelt spiller brug for? Og så skal vi understøtte det, fortæller U17-træneren.

AGF's U17-hold. (Foto: agf.dk)
Foto: agf.dk

I seneste sæson sluttede U17-holdet på en 6. plads i U17 ligaen, der blev vundet af Brøndbys talenter. Og selvom man altid går efter at vinde mesterskabet, så er det ikke kun resultater og placeringen i tabellen, der er vigtig, når man arbejder med talentudvikling, forklarer Backman:

– U17 er ikke transition til Superliga, men det handler om at producere spillere til vores førstehold. U17 er et step på vejen, så det handler om at udvikle spillerne kombineret med at skabe resultater. Det er også med til at udvikle spillerne. Vi skal optimere og være med til at udvikle og sende dem godt videre til U19, siger Backman, inden han også erkender, at tingene kan blive bedre:

– Vi skal være bedre. Det kan vi jo se på alle statistikker, der findes. Men der er sket meget på den korte tid, jeg har været her. Med det nye talentakademi og de generelt gode faciliteter her i klubben, så har vi ikke nogen undskyldninger længere, fortæller Backman.

Netop talentakademiet kan få afgørende betydning for AGF’s fremtidige udviklingsarbejde:

– Vi kommer til at kunne konkurrere med de bedste. Det har vi ikke kunnet indtil nu. Vi kommer til at kunne holde på de bedste, og det kommer til at højne niveauet helt generelt. Et salg som Markdal til PSV er god reklame for klubben og akademiet, så hvis de er gode nok, så gør vi gerne det, og det kan der også komme mere af, når vi får akademiet, fortæller U17-træneren.

Klubben før holdet

Med en lang række udviklingshold og spillere, der drømmer om at slå igennem på Superligamandskabet, så kræver talentarbejdet et tæt samarbejdet mellem trænerne, og det er yderst velfungerende på Fredensvang, fortæller Backman:

– Uwe er meget involveret. Han kommer og ser vores kampe, og han er ekstremt passioneret. Det er super fedt, at vi altid kan komme ind og spørge ham til råds eller tale med ham, siger U17-træneren, der deler kontor med de øvrige ungdomstrænere.

– Vi kan ikke undgå at snakke sammen. Så vi har en løbende dialog om spillerne og situationen. Vi er klubtrænere og ikke holdtrænere, så det handler om, hvad der er bedst for klubben frem for, hvad der er bedst for ens eget hold. Hvis vi vurderer, at en spiller har godt af at blive testet med nogle større gutter, så sender vi dem op til U19, selvom de selvfølgelig ville kunne gøre en forskel til weekendens kamp for U17, forklarer Backman.

Niklas Backman med knyttet næve på Fredensvang.
Foto: AGF/Ole Nielsen.

Spændende spillere i pipeline

Hvis du sidder som AGF-fan og tænker: Hvem bliver den næste TK? Har vi talenter på vej? Så gør Backman os her lidt klogere på profilerne på det nuværende U17-mandskab:

– Vi har et meget lige niveau og mange dygtige spillere lige nu. Vi har en virkelig dygtig målmand med stort potentiale i Viktor De Paoli, og så har vi Adam Fuglsang, Mikkel Bro og Frej Elkjær, som også er virkelig dygtige. Men det er en spændende alder, fordi spillerne virkelig kan udvikle sig meget, og det kan gå hurtigt, så jeg er spændt på at se, hvem der kommer til at overraske i den kommende sæson, fortæller Niklas Backman.

I seneste sæson rakte talenternes indsats altså til en 6. plads, mens mesterskabet senest blev vundet i 2018. I dag venter Silkeborg IF til sæsonåbneren på JYSK Park, og Backman har store forhåbninger for den kommende sæson:

– Jeg håber, at vi kan gøre det endnu bedre end sidste år, og vi går jo efter at ende så højt som muligt og at blive mestre hvert år, fortæller den tidligere AGF-stjerne, som slutter vores interview med en lille hilsen til alle fansene derude:

– Jeg har været på stadion i de seneste kampe, og det er så vigtigt med den store opbakning. Så det er mega fedt at se – og vigtigt at det fortsætter, hvis resultaterne skulle vende. Det har jeg også mærket på egen krop – hvor vigtig opbakningen er gennem de svære tider. Og så vil jeg selvfølgelig opfordre til at komme ud og se U17-kampene i den kommende sæson, siger Niklas Backman.

U17 indleder sæsonen klokken 15:30 i dag mod Silkeborg på JYSK Park, mens første hjemmekamp er den 19. august, hvor FC Nordsjælland gæster Fredensvang.

Du kan høre hele interviewet med Niklas Backman lige her:

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle