• Forside
  • AGF Nyheder
  • Mikkel Markdal på vej mod spilletid for Jong-PSV: AGF har pakket min rygsæk med gode ting

Foto: PSV Eindhoven

Mikkel Markdal på vej mod spilletid for Jong-PSV: AGF har pakket min rygsæk med gode ting


| Jonas Roulund |

Mikkel Markdal skiftede i august 2023 fra AGF’s akademi til hollandske PSV, og her kan du høre lidt om, hvad det vil sige at rejse langt væk hjemmefra som 17-årig, bo hos en værtsfamilie, træne på hollandske vilkår – og hvor udviklingen og drømmene leder hen.

Mikkel Markdal er en af de gode historier, som talentchef, Jesper Ørskov, gerne fremhæver, når han fortæller om arbejdet på det aarhusianske akademi.

For målmanden var ganske ukendt for de fleste, da han allerede som 17-årig blev sendt afsted på en transfer af endnu ukendt størrelse til den hollandske storklub PSV. Her er han tilknyttet U18-holdet, og begyndelsen sydpå har været lærerig, fortæller Markdal til KSDH.dk.

– De første måneder har været meget lærerige, og jeg har udviklet mig meget både personligt og sportsligt. Jeg gik fra at spille i en klub, jeg har spillet i, i mange år, hvor jeg kendte alle til at flytte til et fremmed land, bo ved en fremmed familie og spille i en stor klub, hvor jeg ikke kendte nogen og ikke kunne tale eller forstå sproget, fortæller Markdal, som dog er kommet godt efter det hele.

– Jeg forstår nu en del hollandsk og er helt afklaret med, at det hele tager tid. Jeg flyttede ind hos en rigtig god værtsfamilie, hvor jeg bor med to andre PSV-ungdomsspillere. Jeg træner fire dage om ugen, og derudover er der kampdag lørdag, fortæller målmanden.

Mikkel Markdal til pressemøde i Holland.
Foto: PSV Eindhoven

Han har et heftigt fodboldprogram foran sig hver eneste uge.

– To af dagene er der to sessioner – formiddag og eftermiddag – og de andre dage én træning. Det er lidt forskelligt, hvilke dage der er styrketræning, og hvilke dage der er træning på banen – og nogle gange gør vi begge dele. Jeg træner både med mit eget hold – U18 – men er også med hos Jong-PSV nogle gange, som er deres U21-hold. Målmandstræningen er indbygget i hvert træningspas på banen. Normalt har jeg fri onsdag og søndag, forklarer den 17-årige keeper, som har kontrakt med PSV til sommeren 2025.

Fra én stor klub til en anden

Markdal nåede både at repræsentere AGF’s U17- og U19-hold efter sit skifte fra samarbejdsklubben HEI, og målmanden høstede også både U16- og U17-landskampe til CV’et, inden PSV’s U18-hold altså lokkede ham til udlandet. Her skulle der dog flere prøvetræninger til, inden kontrakten blev en realitet.

– Jeg var til to prøvetræninger i PSV. Første gang i 2021 og igen i foråret 2022. Derefter var der forhandlinger i sommeren 2022 mellem AGF, PSV og min agent fra People In Sport, uden der kom en aftale ud af det. Jeg blev så inviteret til endnu en prøvetræning i PSV i sommeren 2023, og det hele endte ud i skiftet fra AGF til PSV i slutningen af juli 2023, fortæller den talentfulde unge mand, som nyder tiden i Holland.

– Det fedeste har 100 % været at komme ud og prøve mig selv af i uvante rammer og opleve europæisk fodbold i form af internationale turneringer og Youth League og ikke “kun” dansk fodbold. Sideløbende med den hollandske liga deltager vi også i diverse internationale turneringer, hvor vi sidst var i Malta i efteråret, fortæller Markdal.

Han ser frem til forhåbentligt at bide sig endnu mere fast på Jong-PSV i den kommende tid.

– Planen er, at jeg skal have så meget spilletid og træne så meget med Jong PSV som muligt, så jeg kan udvikle mig mest muligt. Jeg har i løbet af efteråret bygget en del på i muskelmasse og kondition for at fortsætte udviklingen, fortæller målmanden.

PSV og AGF adskiller sig på mange områder, men med det nye akademi på vej på Fredensvang håber De Hviie at kunne kopiere nogle af delene fra de større klubber – herunder at skabe professionelle rammer om talerne i hverdagen.

Visualisering af AGF's Talentakademi.
(Foto: Licitationen.dk)

Og netop hverdagen er markant anderledes efter skiftet for unge Markdal.

– AGF er en af de største klubber i Danmark, og PSV er en af de største klubber i Europa, der spiller med i Champions League og Youth League, så der er jo en rent sportslig forskel. Antallet af trænere per hold er flere hos PSV i forhold til AGF, men det er nok naturligt, da PSV sikkert har en anden økonomi end AGF. Jeg har været med til Youth League nogle gange i efteråret uden dog at få spilletid endnu. Efter vores egen kamp i Youth League tager vi ind og ser førsteholdet spille Champions League. I dagligdagen er man i klubben en stor del af dagen, da der spises sammen både før og efter træningerne, ses video, laves tests osv, så der er fedt, professionelt setup, siger målmanden.

PSV’s U18-hold indtager en aktuel 3. plads i rækken, mens seniormandskabet topper den hollandske liga – der er med andre ord masser af topfodbold i sigte for den unge målmand, hvis han fortsætte sin gode udvikling.

AGF betyder stadig meget

Markdal er en blandt flere talenter, der er blevet sendt til udlandet i de seneste år – Bisseck, TK, Daghim og Schjøtt er andre nævneværdige folk, der har betrådt Fredensvang, og Markdal understreger da også, at den aarhusianske talentafdeling har spillet en stor rolle i hans udvikling.

– Det har været en utrolig god og lærerig tid med gode oplevelser som jeg kigger tilbage på med et smil. Men mit store mål har altid været at komme ud i Europa og prøve mig selv af, og det har jeg opnået, så nu er det med at bide sig fast og fortsætte med at udvikle mig til den bedst mulige målmand, jeg kan blive. Men det jeg har med i rygsækken fra tiden i AGF har helt sikkert hjulpet mig meget, fortæller den 17-årige keeper, som blandt andet har fået træning af Nikolai Pold gennem sin tid i Aarhus.

Nicolai Pold under en træning med AGF.
Foto: AGF.dk

Han har da også stadig AGF med i tankerne, når han bevæger sig rundt i det hollandske.

– AGF betyder stadig meget for mig – det er jo klubben, jeg har brugt de fleste af mine ungdomsår i. Jeg kender klubben ud og ind og har stadig mange kammerater fra klubben, som jeg snakker med dagligt, fortæller målmanden.

Hr. Hjorth var på Fredensvang og tog dette billede af tvivlsom kvalitet. 21. september 2023.
Foto: Alexander Hjorth Jensen

Og der er da også hårde ting ved at være teenager i udlandet. De store drømme, mål og visioner kommer også med en pris, og afsavn er en del af hverdagen som professionel fodboldspiller, må man forstå.

– Det, jeg savner mest ved Aarhus og AGF, er mine gamle holdkammerater, familie og venner, fortæller Mikkel Markdal.

Dermed kan vi måske se frem til at se en tidligere AGF’er gøre sig til på en af de højeste hylder i fodboldeuropa i fremtiden.

Markdal drømmer i hvert fald stort og fortsætter sit hårde arbejde – med AGF i hjertet.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.