KSDH’s adventskalender: Husker du… Johansson, Dladla og White?


| Jonas Roulund |

KSDH.dk er i julehumør, og hver advent hygger vi ved at se tilbage på nogle af de største, skæveste, sjoveste udlændinge i AGF siden år 2000.

Året lakker mod enden, og det samme gør AGF’s kampprogram. FCK og to gange Brøndby mangler, inden spillerne kan gå på juleferie, og her på redaktionen er vi også ved at gøre klar til jul.

Og hvilken bedre måde at blive det på, end ved at mindes nogle af de gamle kendinge, der har været forbi klubbens gange.

Julen er jo tid til hygge, så smæk benene op og nyd minderne om nogle af de sjove, dygtige og skæve eksistenser, som har beriget os siden år 2000.

Den islandsk-amerikanske hattrick-helt: Aron Johansson

Aron Johansson kom til AGF i sommeren 2010 fra islandske Valur, hvor han i øvrigt spiller den dag i dag.

Johansson nåede 70 kampe, lavede 24 mål og seks assists i sin tid i Aarhus, inden turen gik videre til AZ Alkmaar i januar 2013.

AGF sluttede på førstepladsen i 1. division i 2011 og som nummer fem i Superligaen året efter.

Islændingen havde amerikanske rødder og var født i Alabama. Han repræsenterede også USA på landsholdsniveau, hvor det blev til 19 kampe og fire mål. Her var han blandt andet med til VM 2014.

Han er indehaver af rekorden for Superligaens hurtigste hattrick – tre minutter og 50 sekunder skulle den hurtige angriber blot bruge på at smække tre mål ind mod AC Horsens i august 2012. AGF vandt 4-1, og det fjerde mål blev skam også sendt i nettet af spydspidsen, som viste storform i den tid. Han blev udskiftet i det 67. minut, hvor Morten Molskred erstattede ham.

Johansson nåede at lave imponerende 14 mål i efterårssæson 2012, inden AZ Alkmaar altså bød ind med et rekordbud på cirka 12 millioner kroner.

Han fortsatte succesen i Holland, hvor det blev til 84 kampe, 38 mål og 11 assists fra 2013 til 2015, inden han røg forbi Werder Bremen, Hammarby, Lech Poznan og altså nu – Valur i Island.

Skader satte desværre undervejs en stopper for angriberens udvikling, men man må sige, at han er en af de AGF-udlændinge, som fik meget ud af karrieren – og som slog igennem i sin tid i Aarhus.

Krydderiet på et AGF-hold i en iskold jernalder: Josta Dladla

Årtusindeskiftet og 00’erne generelt vil ikke blive husket for sin storhed i AGF.

Men vi stod der dengang som nu uge efter uge for at følge byens helte – og i år 2002 kom der lidt ekstra krydderi på tilværelsen.

Her hentede AGF nemlig sydafrikanske Josta Dladla fra Wits University,

Dladla blev fra start hypet som et stort indkøb, der skulle genskabe tidligere tiders styrke i AGF, og han leverede da også varen fra dag ét – herfra gik det dog so and so med præstationerne.

Zuma leverede lækkerier i FCK i samtiden, men Dladla var ikke ked af at erklære sig “bedre end Zuma”, og da han scorede i sin debut, ville hysteriet ingen ende tage.

Det blev nu aldrig helt så godt, som håbet – AGF endte nummer 10 i 2003 og 8 i 2004, men sydafrikaneren nåede da at spille 62 kampe med ni mål og ni assists til følge i de godt to år i AGF.

Sydafrikaneren blev særligt kendt for sin honnørfinte, der skabte drama på- og udenfor banen, da han i sin debut gjorde honnør efter at have lavet lækkerier og sat en Viborg-spiller ud af spil.

I 2004 gik turen videre til Sundowns FC, da klubben havde brug for penge i 2004. Her fik han pokaler og titler på CV’et. Karrieren sluttede i 2016 i Moroka Swallows. Dladla nåede også seks landskampe for Sydafrika, så det blev alt i alt til en ganske flot karriere for den vævre dribler.

Den langkastende, lynløbende amerikaner i hvidt

Jeremiah White er tredje mand i dagens adventskalender.

Den lynhurtige kantspiller kom til AGF i 2007 og var med til at sikre oprykning til Superligaen.

Herefter blev det til en 10. og 6. plads i Superligaen, inden White rykkede videre ti Al-Ettifaq i 2010.

Amerikaneren vil særligt blive husket for sine lange indkast og sine vilde spurter, der ofte gav et sus gennem tilskuerpladserne, når en omstilling blev sat i gang.

USA! USA! USA!, blev der brølet på tribunerne, når White entrerede banen, hvilket han gjorde 74 gange med seks mål og seks assists til følge i sin tid i AGF.

Peter Graulund har efter fodboldpensionering udtalt, at White var en vanvittig mand, der bagtalte medspillerne og skabte splid i omklædningsrummet – derudover var han sin kone utro – en mand med visse personlige problemer, og på fodbold-CV’et står da også tilbage, at han ikke rigtigt har kunnet bide sig fast på de forskellige mandskaber, han har været forbi.

Karrieren sluttede i hjemlandet i 2012, og White er i dag ejer af JaySocial, og så har han en stor bilsamling, som han løbende udbygger.

Du kan høre mere om White lige her:

Glædelig 1. advent! Og god kamp i aften!

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.