Interview med inderkredsen: Nýsir skaber festen på tribunen
Samlet for Aarhus og Nýsir trækker det store læs på tribunerne, når Tifo’er, fest og farver folder sig ud til AGF’s hjemme- og udekampe. Vi har helt eksklusivt fået adgang til den stemningsskabende inderkreds.
Et udvidet stemningsafsnit venter, når Randers FC kommer forbi til slutspillets første kamp på mandag. Tilskuertallene er stigende til GF’s kampe, og inden for få år, får vi et nyt stadion med endnu bedre fanfaciliteter.
Fanscenen er i en rivende udvikling, og de positive takter kommer ikke af sig selv. Uden stortrommens buldren, og fansenes skønsang, ville stadionoplevelsen nemlig ikke være den samme. Og det er Nýsir og Samlet for Aarhus, der især kan tage æren for den del.
Vi har fået en snak med Medkoordinatoren Johan, som er en del af inderkredsen i Nýsir. Han står blandt andet for at koordinere arbejdet med AGF tifo’er, prematch-bar, fanmarch, busture og lignende faninitiativer.
– Nýsir er et fællesskab for de mest stemningsaktive fans. Vi er dem, der går forrest og råber højest. Det hele er drevet af frivillige, der har en stor kærlighed til klubben, og som ønsker at skabe fest og farver, når AGF spiller. Det kommer både os selv og hele stadion til gavn, at der sker noget på tribunerne, og det er jo også det, vi ser i disse år, hvor fanscenen er i en rigtig positiv udvikling, fortæller han.
Der findes flere fanfraktioner i AGF, men Samlet for Aarhus, der blev stiftet i 2011, er den stemningsskabende del, der holder til på B-tribunen. Her er åbent for alle, der ønsker at være en del af fankulturen, men initiativerne drives af Nýsir, som består af de mest engagerede, stemningsskabende fans.
Nýsir så dagens lys tilbage i 2007 og har til formål at samle de mest aktive fans i en fraktion, hvor alle er velkomne uanset baggrund – såfremt man kan nikke genkendende til værdierne, der omhandler at være der 100% til AGF’s kampe og bruge frivillige timer på forberedelse.
Det hele bygger altså på kærligheden til klubben.
En større organisation
Når de mange AGF-aktiviteter skal koordineres, kræver det en masse timers forarbejde.
Johan er selv en del af tovholdergruppen, som sørger for, at det hele spiller.
– Vi er opdelt, så nogle står for SFA-boden, der sælger merchandise, nogle koordinerer internt i Nýsir, mens andre har fokus på Samlet For Aarhus. Vi har en lille ledelse på otte mand, som sørger for, at de frivillige fans bruger deres kompetencer, der hvor de er bedst, forklarer Johan, som selv er opvokset i Risskov og tidligt blev en del af fanmiljøet i Aarhus.
– Det startede via samarbejdsklubberne. Vi fik nogle gratis billetter, da jeg var lille, og så blev vi ved med at komme. På et tidspunkt gad min far ikke mere, men så tog jeg bare afsted med kammeraterne. Så kom jeg ind i det her fantastiske fællesskab, hvor vi bare kan slippe tankerne, og alle ligesom arbejder mod et fælles mål – at skabe den bedst mulige oplevelse med Byens Hold, fortæller SFA-koordinatoren.
Og oplevelser bliver der skabt. Det kræver overblik og mange timers arbejde at drive den stemningsscene, vi oplever for tiden, når AGF spiller:
– Der lægges utroligt mange frivillige timer i det. Vi sælger tøj via SFA-boden, men det hele er nonprofit, så alt hvad der kommer ind, skydes direkte ind igen, så vi kan lave flere tifo’er, arrangere busture, koordinere med barer, udvikle nyt merch og i det hele taget holde SFA og AGF synlige i gadebilledet, forklarer Johan.
En kamp kan ikke kortlægges på forhånd
Meget af det stemningsskabende arbejde foregår bag kulisserne. Det gør det, fordi tifo’er, flag og sange skal være en overraskelse til klubben, spillerne og øvrige fans, når De Hviie nærmer sig startfløjt. Og for at modstanderfans ikke kan ødelægge forberedelserne.
Og der er meget at holde styr på i løbet af en kampdag, forklarer Johan:
– Der er stor forskel på udebane- og hjemmebanekampe. På udebane skal vi koordinere med udeholdets sikkerhedsansvarlige og arrangere busture. Når vi er hjemme, er der både stemningsafsnit på nedre og øvre afsnit. Her skal ansvaret fordeles i forhold til trommer, capo og flaghold, fortæller Johan.
– Man kan ikke kortlægge en kamp på forhånd. Man skal selv mærke folk af på samme måde som en DJ til en fest. Vi har et bagkatalog, men vi skal hele tiden mærke, om der er brug for at hoppe eller brug for noget visuelt. Så er det capoen, trommerne og enkelte omkring capotårnet, der koordinerer, forklarer stemningskoordinatoren, som har oplevet lidt logistiske udfordringer i forbindelse med det todelte fanafsnit:
– Vi prøvede med trommer på nedre og øvre samtidig på et tidspunkt, men det går ikke, fordi rytmen bliver for svær at holde, så nu styrer den øverste slagets gang, hvor der er fire trommer, mens den nederste capo mere agerer hypeman, fortæller Johan.
Han indleder en typisk kampdag med prematch-bar, hvor Peter Gift, Butlerbar, Søren Bruun eller andre legendariske værtshuse besøges. Herefter går fansene i samlet flok mod stadion.
– Det er altid godt at mødes før kamp, så man lige kan smørre stemmerne på vej til stadion, siger han.
Fremtidens fanscene
Om lidt venter Mesterskabsslutspillet med udvidet stemningsafsnit på Ceres Park, og Samlet for Aarhus glæder sig til de store opgør.
– Jeg ser frem til de mere intense kampe, hvor der kommer smæk på. Vi skal selvfølgelig sende stikpiller til FCK og Brøndby, og så bliver det jo bare for alvor spændende, om vi får en medalje eller ej. Men vi har i hvert fald en masse på tegnebrættet i forhold til tifoer, fest og farver, fortæller Johan, der håber, at den positive udvikling på fanscenen fortsætter i mange år frem.
– Selvom vi ikke altid har været et fantastisk fodboldhold, så har vi set en eksponentiel stigning i forhold til, hvor mange der kommer. Det er jo vildt at tænke på, at de fleste, der står på stemningsafsnittet, ikke har set holdet vinde noget. Så hvor den energi og passion kommer fra, er svært at sige, men det kommer nok af, at vi er gode til at omfavne alle og skabe det her unikke fællesskab, fortæller koordinatoren.
Han ser dog ikke fanafsnittet vokse for enhver pris:
– Vi vil gerne vokse, men det skal ske i takt med fanscenen, så vi kan blive ved med at støtte klubben på den bedst mulige måde. Siden bronzemedaljerne har det været positivt – engang kunne vi ikke engang fylde B2, men i dag har vi udvidet det til en mandagskamp mod Randers, siger Johan.
Noget, der kan sætte en stopper for den positive udvikling, er årene uden et stort stadion, når Projekt Kongelunden tager sin begyndelse. Det er dog ikke noget, der bekymrer den aktive fankoordinator:
– Vi er så klar til et nyt stadion og glæder os helt vildt til at komme tættere på banen. Vi har haft dialog med klubben omkring, hvordan det nye stemningsafsnit skal se ud, så de prøver at imødekomme vores ønsker. Så selvom det bliver nogle udfordrende år under ombygningen, så bliver det det hele værd, fortæller Johan, der blandt andet kan se en ”cykel-march” fra midtbyen tage form, hvis holdet skal spille hos VSK i en periode.
At give noget for at få noget
Johan har lagt masser af timer i det frivillige fanarbejde gennem årene, men det er absolut det hele værd.
– Det er fedt at være med til at se tingene vokse. Fra idé til færdig afvikling på stadion. At være primus motor på noget, der giver så meget til så mange. Det betyder virkelig noget – for klubben og for fansene.
SFA og deres stemningsskabende arbejde kan støttes via Tifo-indsamlingerne på Mobilepay via nummeret 33392 og merchandise fra SFA-boden. Busturene er desuden åbne for alle, så tøv ikke med at tage kontakt til SFA, hvis du skal med på en stemningsfyldt tur til København, Randers, Farum eller Viborg i løbet af foråret.
Flere AGF Nyheder
-
Status på Poulsen: Tæt på at kunne træne med holdet igen
-
Mustafa Amini mindes AGF: – Den bedste tid var sammen med jer!
-
Q&A med marketingdirektøren: Sådan får du billet til AGF’s kampe i Vejlby
-
Mål-Power: – Vi burde have scoret mere
-
Grønbæk udlejes med købsoption: AGF kan få del af kagen
-
AGF – FK Pardubice: Toptrimmet trup trampede over tjekkerne
-
Kom med til den første kamp på Ceres Park Vejlby nogensinde
-
Årets anden testkamp venter: Hvilke signaler skal sendes?
-
Wahlstedt er tilbage: – Det føles godt
-
Gyamfi i en læringsproces: – Jeg kom hertil for at spille