(Foto: Thomas Berg)

Graulund om Galehuset og nutidens AGF


| Rasmus Fisker |

Vi har fået en snak med legendeangriber, Peter Graulund, og her i anden del af interviewet snakker vi Galehus og hans forhold- og holdning til AGF i dag.

Peter var en drømmespiller. I hvert fald for mig.

Med sine 149 kampe og 64 mål for De Hviie gjorde han sit til, at man stadig kan huske ham den dag i dag, som en af de store i AGF-trøjen.

Poul Hansen: Peter gik i krig på den gode måde

Interviewet med Peter Graulund var med en hemmelig gæst, som var daværende cheftræner Poul Hansen.

Det var Poul Hansen, der i 2003 endelig kunne sætte kløerne i Graulund på en lejekontakt og gensyns glæden var til at aflæse i det to herres ansigter.

– Det er fandme lang tid siden du, godt at se dig igen, siger Poul Hansen.

– Hej Poul i lige måde, griner Peter Graulund.

Poul Hansen har en klar erindring om Peter som person og som spiller:

– Peter var faktisk min drømmespiller. Jeg havde kontakt til ham i Tyskland, hvor det så ikke kunne lade sig gøre. Vi var lidt pressede i AGF, men lige pludselig åbner der sig en mulighed, da vi er på træningslejr i Spanien. Jeg får fat i Peter, og vi laver en aftale samme aften, som jeg ringer til ham sammen med vores ejer, fortæller Hansen, der var træner i AGF fra sommeren 2002 til 23. oktober 2003.

– Dagen efter støder Peter til, og to dage efter spiller han træningskamp (imod AB hvor Graulund scorer red.). For mig var det lige, hvad vi manglede! Han havde aggressivitet, hurtighed, dedikation og denne der enorme power i sig hele tiden. Han gik i krig på den gode måde, og derfor var vi sindssygt glade for Peter fra første sekund, siger den tidligere cheftæner.

Her kan du nyde nogle af de gode minder med Graulund:

Peter Graulund supplerede dengang AGF’s angreb som på daværende tidspunkt også talte den talentfulde angriber Tom Christensen og den helt unge Morten “Duncan” Rasmussen.

At Peter Graulund er kommet til en fodboldgal by er der ingen tvivl om. Han får debut den 23. marts 2003 på hjemmebane i en 2-2 kamp mod FCK med 17.000 tilskuer på lægterne, dog uden at score.

Sportspressen og publikum er dog begejstrede for den nye AGF-angriber, der giver holdet noget helt nyt.

AGF’s trup tæller blandt andet spillere som Erik Boye, Søren Pedersen, Mads Rieper, Wade Barret, Alex Nørlund, Leon Andreasen, Brian Steen Nielsen, Josta Dladla, Henrik Risom og Bojan Djordijic.

Graulunds første officielle AGF-scoring falder dog først i en kamp mod OB den 4. maj, og efter den kamp scorer han i de næste tre kampe. Da sæsonen er ved at være slut. kan Peter Graulund se tilbage på en sæson, hvor han har haft fin personlig succes, mens AGF endnu engang nupper en tiendeplads i Superligaen.

Peter har mærket en tillid under Poul Hansen, han vil gerne give tilbage, men der udspiller sig desværre noget, der mest af alt minder om absurd teater i AGF-ledelsen i denne periode.

Galehuset AGF og en svensk idiot

Da AGF skal en tur til Fyn og møde OB i oktober 2003, er krisetrommerne begyndt at buldre i den danske sportspresse.

AGF’s interesse for en ny svensk cheftræner er nået ud i offentligheden. AGF taber kampen og med på turen er daværende AGF direktør Frank Heskjær og holdejer Kurt Andersen.

Frank Heskjær bliver i fodboldprogrammet Onside spurgt ind til, om AGF er ved at fyre Poul Hansen.

Den daværende direktør sætter verdensrekord i at sige sætningen

– Det har jeg ingen kommetarer til.

Efterfølgende fejler mundtøjet ikke noget på en tankstation på E45. På et offentligt toilet hvor Kurt Andersen og Heskjær står og hælder vandet fra kartoflerne, diskuterer de nemlig højlydt, hvordan de skal skille sig af med Poul Hansen og erstatte ham med den svenske træner Søren Åkeby. Uheldigvis for de to herrer lytter en en mand med forbindelse til Århus Stiftstidendes sportsredaktør Jan Schouby med.

Manden kontakter Schouby, der får travlt med at lave den historie, der bliver bragt dagen efter, og den fremstiller AGF ledelsen som pinlige og amatøragtige.

Søren Åkeby kommer dog til som træner og erstatter Poul Hansen, der bliver fyret.

Søren Åkeby sværger til et 4-3-3 system, hvilket ikke er Peter Graulunds favoritsystem at spille i som alle dage har været 4-4-2.

Peter Graulund har lavet 14 mål i 32 kampe men der går lang tid, inden han skal lave flere for AGF.

Jeg spørger Peter Graulund, hvad han tænker om træner- og systemskiftet

Peter Graulund signerer AGF-trøje.
(Foto: Thomas Berg)

– Så taber man jo som spiller alt respekt, i det efterår Poul Hansen bliver fyret slutter jeg af med at scorer 2 mål (ude imod FCN red.), og han siger nej, jeg kan ikke bruge manden. Jeg står der og slår ud med armene og tænker, du er da også bare den største idiot af alle!, siger Graulund og uddyber:

– Når man er spiller, er det vigtigt der er tillid og højt til loftet. Jeg kom til AGF i en svær tid, og AGF tog imod mig med åbne arme, og så kom der sådan en svensk brandmand ind, som ikke anede en skid om fodbold, så står man bare og tænker, hvad fanden er der galt her!, fortæller vores tidligere angriber.

Poul Hansen afslutter snakken om galehuset med en kærlighedserklæring til Peter.

– Vi havde begge brug for hinanden, han gav så meget helt til sidst, så det vil jeg altid huske. Det er fandme en af de absolut bedste angribere, jeg nogensinde har haft, siger Hansen.

Peter Graulund vender dog hjem i 2006 og spiller seks år i AGF. Han er desværre også med til to nedrykninger.

Den ene nedrykning er på en måde forventet i 2006. Et tyndt AGF-hold, men man tager nedrykningen som en muligheden for at bygge det nye AGF op til noget, der er langtidsholdbart.

Blandt fans bliver det kult med 1.division, opbakningen er enorm, om det er på Lerpytter stadion i Thisted eller i Ølstykke eller i Skive de hvide spiller er der solid opbakning.

Den anden nedrykning i 2010 under Erik Rasmussen er et sort kapitel i AGF’s historie, som Graulund også nævner i snakken om AGF anno 2023.

AGF i dag: Langt mere prof

Peter hvordan ser du så AGF stå som klub i dag?

– Klubben AGF er jo et helt andet sted i dag, end da jeg forlod den. Facilliterne som spillerne har i dag er jo professionelle. Der er analytikere, der analyserer kampe og træning. Spillerne har GPS-veste på og får vist video sekvenser, hvor de kan forberede sig i alt muligt. Hvor kunne vi dog have flyttet os med de redskaber i hvert fald i den sæson, vi rykker ned (2010 red.). Der havde vi jo et fuldstændig vanvittigt hold, fortæller Graulund.

Spillerne, der var med i den frygtelige sæson var blandt andet VM-spillere som Jakob Poulsen, Martin Jørgensen og Benny Feilhaber, men lige lidt hjalp det. AGF måtte en tur ned i landets næstbedste række endnu en gang.

– Vi havde spillere, der havde vundet danske mesterskaber med Brøndby og FCK, der var u21-landsholdsspillere og en masse erfaring. Havde vi nu haft nogle af de redskaber i kulissen, som man har i dag, så havde tingene nok set bedre ud, siger han.

Peter Graulund griner, da han kan hører, han selv er begyndt at snakke derud af.

– Tilbage til det du spurgte om. Jeg synes jo, AGF har et fantastisk hold i dag. Det er vigtigt, at man går i den samme retning, at man har en træner, der kan lære spillerne en spillestil, og at spillerne i særdeleshed køber ind på spillestilen, forklarer den tidligere AGF-topscorer, som kunne se det begynde at gå ned ad bakke i den sidste tid under David Nielsen.

Uwe Rösler med masser af energi i kamp.
(Foto: Kronborgfotos)

– Det var jo det der gik galt til sidst under David Nielsen. AGF spillede jo ikke fodbold til sidst. Det var bare en lang bold frem imod Bundu og måske en Paddy, der flækkede den videre, det blev for simpelt. Jeg synes jo, AGF har taget nogle kæmpe skridt under den nye træner, Uwe Rösler, og så har han jo denne der dejlige østtyske disciplin, som jeg jo så godt kan lide. Hårdt arbejde, struktur og disciplin.

Fremtiden for AGF ser altså ifølge Graulund lys ud. Så på trods af manglende titler og medaljer for AGF vil de fleste AGF-fans huske Graulund for de mange mål og den gode attitude.

Vi bringer snart videointerviewet på vores YouTube-kanal, så stay tuned, hvis du ikke kan få nok af den pensionerede angriber.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.