Frederik Emmery (Foto: Matti Kronborg)

Frederik Emmery: En giftig mand-mod-mand-spiller


| Jonas Roulund |

Frederik Emmery blev den 10. yngste debutant for AGF, da han trådte inden for kridtstregerne i kampen mod Silkeborg IF den 16. maj 2024. Men hvem er den unge fyr på bare 17 år, som pludselig er kommet tæt på senior- og Superligafodbold? Vi har spurgt AGF’s U19-træner.

17 år og 143 dage. Det var den tid, Frederik Emmery skulle bruge på at tilkæmpe sig spilletid for AGF’s Superligahold.

Med en fødselsattest, der lyder 25. december 2006 har Emmery altid været en spiller, der skulle kæmpe lidt med størrelsen i forhold til sine medspillere fra samme årgang.

Men når fysikken nu ikke har været til hårde nærkampe, så må man jo udvikle sin teknik – og det er netop, hvad offensivspilleren har gjort siden starten på fodboldkarrieren i barndomsklubben HEI.

Frederik Emmery i profil
Frederik Emmery (Foto: Matti Kronborg)

I AGF har han udviklet sig til en driblestærk offensivspiller, og han har på 18 U19-kampe scoret seks gange, mens det også er blevet til to mål i fem Future Cup-kampe for De Hviie – mål og assists er en fast del af repertoiret, når Emmery folder sig ud.

– Han kan lave point enten via assists eller ved selv at sparke dem ind. Han kan gå til højre. han kan gå til venstre. Han har et virkelig godt spark med begge ben, så det gør det svært for modstanderne at læse ham. Hans spidskompetence er helt klart, når han kommer med bolden i en-mod-en dueller, fortæller AGF’s U19-træner, Niki Zimling, om Emmery, som både kan gøre sig på 10’er positionen og som kantspiller.

Frederik Emmery på banen på Ceres Park.
Foto: Kronborgfotos

Lægger stadig lag på

Selvom debuten kom tidligt for unge Emmery, så er der stadig lang vej til for alvor at slå igennem. Det understregede Uwe Rösler allerede efter Silkeborg-kampen, og Niki Zimling bakker Superliga-cheftræneren op i den holdning.

– En debut er jo kun starten. Det er vigtigt, at man opretholder det niveau, man har præsteret på for at komme ind. Når man første gang kommer i truppen, så lægger alle pludselig mærke til en – så en opfordring skal lyde herfra til at give ham plads til at udvikle sig – og undgå at lægge for meget pres på ham fra fansenes side, siger U19-træneren.

Frederik Emmery foran hjemmepublikummet.
Foto: Kronborgfotos

Det er særligt det seneste halve år, at Emmery har taget skridt i retning af spilletid hos seniorerne.

– Han blev skadet på den her tid sidste år og var ude mere eller mindre hele efteråret. Siden januar har han lagt ekstremt mange lag på – særligt på sin fysik. Derudover har vi arbejdet meget med det mentale og modenhed – hvem- og hvad er han, og hvad skal han udstråle, forklarer Zimling.

– Det er noget, vi har arbejdet meget med – og så at være konstant i præstationerne, og at vise omverdenen at han ikke bare er en luksusspiller – han arbejder benhamrende hårdt i holdets tjeneste, og så kan han krydre det med sine gode kompetencer offensivt, fortæller U19-træneren, som mener, at Emmery gennem den seneste sæson har fået et bedre helhedsudtryk. Nu er det ikke længere kun lækkerier fremad banen, der tæller.

– Helhedsudtrykket er blevet bedre – presspil, returløb, attitude – der har han taget nogle rigtig gode skridt, fortæller Niki Zimling.

Mikael Anderson byder Frederik Emmery velkommen på banen i Emmerys debutkamp for AGF.
Frederik Emmery (Foto: Matti Kronborg)

Frederik Emmery var også med i kamptruppen mod FC København, hvor han dog ikke fik spilletid, men chancen skal nok byde sig igen, hvis han holder snuden i sporet.

– Han har en enorm sult og en enorm disciplin, og den skal han bevare for at nå sit fulde potentiale, siger Zimling.

Således passer Frederik Emmery ganske godt på det såkaldte AGF-DNA. som er defineret ved at være dynamisk, aggressiv og fremadrettet. En moderne fodboldspiller, som kan indtage flere positioner – og som altså har modet til at udfordre – i holdets tjeneste.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.