Bag fjendens linjer: Optakt med en VB-fan


| Jonas Roulund |

AGF åbner i morgen sæsonen med Aarhus Walk og Vejlekamp, og i den forbindelse har vi taget en snak med VB-fan, Lars Werge Andersen, som har fulgt holdet fra Nørreskoven siden 70’erne. Han gør os her lidt klogere på søndagens modstander.

Lars Werge Andersen er født ind i en Vejle-familie og har siden starten af 70’erne fulgt boldklubben fra tribunerne i Nørreskoven.

Det var dengang, hvor mesterskaber og medaljer var hverdagskost i postnummer 7100, og dengang, hvor folk som Allan Simonsen, Flemming Serritslev og Ulrik le Fevre var fremtrædende navne på holdkortet.

Men siden 90’erne har klubben oplevet megen modgang. VB har været inde og ude af Superligaen mange gange siden, men Lars Werge står fortsat trofast på tribunen sammen med mange andre medfans. En mentalitet, vi kan genkende fra AGF, hvor opbakningen på lægterne til tider har overstrålet spillet på banen.

– Jeg kan godt lide det der med, at man holder med byens hold uanset hvad, og der har AGF og VB jo noget til fælles. Jeg er i dag bosat i København, men møder mange Vejle- og AGF-fans på trods af, at meritterne ligger mange år tilbage for begge klubber. Det kan noget, at man er trofast gennem modgang, fortæller Lars Werge, som arbejder som journalist – og blev kåret til årets sportsjournalist i 2007.

AGF fans på Ceres Park med stort banner med ordene "Kæmp For Byens Farver".
Foto: Matti Kronborg

Et historisk arvefjendeopgør

AGF og Vejle Boldklub har udkæmpet mange store slag gennem tiden, og netop derfor er forholdet til AGF – set med Vejle-briller – en form for ærkerival. Man VIL slå AGF:

– Det har haft den der karakter, som jeg har indtryk af, at AGF har set på kampene mod AaB, men i gamle dage var det VB og GF der var de store jyske hold, og det håber vi jo at få genskabt, fortæller Werge, der håber, at oprykkerne kan etablere sig i det fine selskab på ny, da det er her, man ifølge VB-fanen hører til:

– Siden Superligaen blev etableret i starten af 90’erne har vi været med i mindre en 10 sæsoner, men selvopfattelsen er, at man skal være med i toppen af dansk fodbold. Vi er med i forhold rammerne; Vejles stadion og kommercielle setup er Superligastandard. Vi har på den gode side af 30 millioner i kommercielle indtægter før transfers, og vi havde 4500 tilskuere i gennemsnit på hjemmebane i 1. division, hvilket er et udtryk for, at der er en stor interesse for holdet, forklarer VB-tilhængeren.

VB-tilhænger Lars Werge Andersen
Foto: Privat

Succeskriteriet er overlevelse

Vejle rykkede op på en suveræn førsteplads fra Nordic Bet Ligaen med den klart bedste defensiv, men Lars Werge er alligevel nervøs forud for sæsonstarten, når det kommer til forventningerne til overlevelse:

– Vi står bedre end Hvidovre, men som oprykker er man selvfølgelig nervøs. Dog giver Viborg og Silkeborg-historien da noget tro på, at det kan lade sig gøre, fortæller Werge, som håber at se noget af det gode gamle Vejle-spil i løbet af sæsonen:

– Det bliver en svær sæson, det er der ingen tvivl om, og succeskriteriet er overlevelse. Men historisk er vi jo kendt for det boldbesiddende, tekniske spil, som jeg håber, vi kan spille ind imellem. Når det kører, så spiller vi også flot, men det er den defensive base, vi skal arbejde ud fra, og følelsen omkring holdet er, at man er nervøse for, hvordan det offensive skal forløses, forklarer Werge.

I sommerpausen har man sagt farvel til klublegenden Mucolli, der er rejst til IFK Göteborg efter syv år og 150 kampe i Vejle. Som erstatning har man hentet Musa Juwara, og så er meget hængt op på spidsangriberen German Onugkha.

– For mange Vejlefans var det en sorgens dag, da Mucolli valgte ikke at blive. Han vil altid være VB’er. Men han forlod klubben, og han var det offensive trækplaster, så nu er man da lidt nervøs for, hvor målene skal komme fra. Juwara kan vise sig som løsningen, men det er langt fra sikkert, at han slår igennem, og German bliver ofte brugt som opspilsstation, og så mangler vi ham jo inde i boksen. Træningskampene har ikke vist os, at holdet har fundet løsningen, fortæller Werge, som dog fortsat regner med at kunne drille AGF i sæsonåbneren.

– Jeg tror, vi vinder 3-0. Vi kan kun overraske, og det håber vi på. Vi har et sindssygt program. Vi møder AGF, FCK, FCM og Brøndby i løbet af de første seks kampe… men hvis vi vil være i Superligaen, så skal vi jo også kunne spille mod de hold, og så er det jo heldigt, at vi starter med en sikker sejr, siger VB-fanen med et blink i øjet.

Mon ikke humøret får et nøk nedad, når Röslers drenge først tager fat?

Husk at møde tidligt op på Ingerslev Boulevard i morgen, så du ikke glipper den store optakt med koncerter, talks, AGF-andagt og Aarhus Walk.

© KSDH.dk. Alle rettigheder forbeholdes.