Skip to main content


Foto: Matti Kronborg

Blog: Hvorfor fungerer offensiven ikke?


| Clovis Lukunku | ,

AGF efterlader store bekymringer i angrebet, hvor holdet har det mere end svært ved at skabe chancer i åbent spil. Her følger et par bud på, hvad der mangler, og hvad der skal til for at løse udfordringerne.

AGF er færdig med grundspillet, hvor vi er kommet i top 6. Det har været med en god organisation i forsvaret, hvor vi har det næstbedste forsvar i ligaen på siden af Nordsjælland med 21 mål indkasseret.

Men i den modsatte ende, har det ikke set lige så sjovt ud, og det er bekymrende forud for et slutspil og to pokalsemifinaler, hvor modstanderne må forventes at komme med mere end både SIF og HIF.

Jubel efter mål på JYSK park
Foto: Hjørringgaard Photo

Al fokus på dødboldene

Det er en god ting at vide, at forsvaret står godt. Omvendt har AGF et angreb, som er ganske ufarligt. Holdet har kun været i stand til at lave 26 mål i 22 kampe i grundspillet, hvilket er dybt utilfredstillende for Rösler, spillerne og fansene. AGF har scoret færre mål end selv Lyngby, som er i bund 6.

AGF har en xGoals på 27,7, som sender os på en ottendeplads i forhold til mål. Vi har xGoals on target på 26, hvor vi ligger på en skuffende tiendeplads, og så har vi en xAssist på på en bekymrende ellevteplads med blot 17.

Til gengæld ligger vi i toppen i XG på dødbolde med 3,4 på siden af Brøndby. Det tegner et tydeligt billede af, hvor begrænset vi kan præstere offensivt i øjeblikket.

Tingager Hovedstød
Foto: Hjørringgaard Photo

Vi så selv hjemme imod Midtjylland, som endda kun var ni mand, hvor svært vi havde det med at konstruere et etableret angreb. Vi spillede meget simpelt, og vi spillede nærmest efter at få et hjørnespark, for det er også det, vi har scoret på i de sidste to kampe i grundspillet mod Silkeborg og Hvidovre. Meget skal ofte komme fra Anderson, som heller ikke har skarpheden foran kassen.

Manglende fart i angrebet

En spiller som Patrick Mortensen er fantastisk, med de kvaliteter han har, men han er ikke en spiller, der sprinter fra nogen som helst.

Der er generelt ikke fart i AGF’s offensiv, og det ses også i den måde, vi bygger spillet op ved at spille bredt ud på kanterne, hvor der bliver slået indlæg. AGF’s spil er meget forudsigeligt, da modstanderen har relativt nemt ved at lukke Mortensen ned, fordi han er meget statisk.

Patrick Mortensen retter på sit AGF-anførerbind.
Foto: Matti Kronborg

Der er ingen, som tager et dybdeløb og truer modstanderen, og derfor er modstanderen meget komfortable, når de møder AGF’s angreb, fordi der ikke er nok variation i spillet.

Det er et kæmpe problem forud de to pokalkampe imod Nordsjælland, og i Mesterskabslutsspillet, hvor vi skal forsøge at se, om vi kan overraske. Der er meget at tænke over for både Uwe og spillerne.

Præsterer under niveau

Der er gode offensive spillere i AGF. Desværre er det bare sådan, at de ikke leverer ift. lave mål og komme frem til chancer.

En spiller som Tobias Bech har jo et kæmpe potentiale, men her til foråret har han slet ikke ramt et niveau, som vi kan forvente i AGF. Har var dog uheldig med, at hans mål blev annulleret af VAR mod Midtjylland. Det kunne have haft givet ham selvtillid, men det er for få ting, der lykkes for ham. Han kommer ikke nok til afslutninger, og han får ikke udfordret sin direkte modstander.

Mikkel Duelund i AGF-trøje med sorte handsker.
Mikkel Duelund (Foto: Matti Kronborg)

Spillere som Duelund, Anderson, Links og Mads Emil Madsen kommer ikke med nok i forhold til at være toneangivende i det offensive spil. Det er bolde, som ofte går sidelæns og baglæns. Der bliver ikke spillet nok fremad for at gøre modstanderen utrygge. Bevares der har været skader til Anderson og Mads Emil Madsen, hvor Duelund fortsat er skadet, men der har været kampe nok til at sige, at det ikke har været godt nok.

Hvad gør vi så?

Er det hele så bare ad helvede til?

Ikke helt. AGF er på 5. pladsen i ligaen og i pokalsemifinalen med udmærkede muligheder for at vinde den 10. pokal. Rösler formår altså at skabe resultater, trods svingende præstationer.

Men man bør begynde at teste nye ting af. En mand som Mathias Sauer leverede flotte præstationer i opstarten, og han bliver af staben sammenlignet med Mikael Anderson – hvorfor ikke sætte ham i spil?

Mathias Sauer hyldes af fansene, efter sine to mål mod Ishøj. 2. november 2023
Foto: Matti Kronborg

Man kunne også teste en Tobias Bech på toppen for at overraske modstanderne med mere fart.

Derudover bør man bruge Beijmo på højre wincgback for at få gang i de gode udfordringer og præcise indlæg igen. Det bør man gøre, uanset om Mølgaard er retur eller ej – Så må Knoester og Anker tage ansvaret i forsvaret sammen med Tingager og AJ.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle