Skip to main content


En Reims vs AGF vimpel fra AGF's første optræden i Europa (Foto: KSDH.dk)
En Reims vs AGF vimpel fra AGF’s første optræden i Europa (Foto: KSDH.dk)

AGF – Reims: Mesterholdenes Europa Cup 1955/56

AGF debuterede i Europa tilbage i 1955 i Mesterholdenes Europa Cup mod franske Stade de Reims. Her var AGF blandt kun 16 hold, som skulle indvie den nye Mesterholdenes Europa Cup-turnering – forløberen til den turnering vi i dag kender som Champions League.

AGF tabte desværre samlet 2-4 til Reims over to kampe, som blev spillet i henholdsvis Københavns Idrætspark og på Stade Auguste-Delaune i Reims.

Læs mere om historien bag AGF – Reims i 1955 forneden.

AGF – Reims: 0-2 (0-1)

Dato: d. 21. september 1955
Runde: 1. runde
Stadion: Københavns Idrætspark
Tilskuere: 8.500
Dommer: Klaas Schipper (Holland)

Målscorere:
0-1: Léon Glovacki (7.)
0-2: Léon Glovacki (72.)

AGF’s holdopstilling:

Henry From
John Amdisen
Per Knudsen
Erik Jensen
Hans Christian Nielsen
Jørgen Olesen
Svenning Pilgaard
Gunnar Kjeldberg
Henning Bjerregaard
Aage Rou Jensen (Anfører)
Svend Thøgersen

Træner: Géza Toldi

Reims – AGF: 2-2 (0-0)

Dato: d. 26. oktober 1955
Runde: 1. runde
Stadion: Stade Auguste-Delaune
Tilskuere: 6.000
Dommer: Alfred Bond (England)

Målscorere:
0-1: Léon Glovacki (47.)
0-2: René Bliard (60.)
1-2: Erik Jensen (77.)
2-2: Henning Bjerregaard (83.)

AGF’s holdopstilling:

Henry From
Bjarke Gundlev
Per Knudsen
Erik Jensen
Hans Christian Nielsen
Jørgen Olesen
Svenning Pilgaard
Gunnar Kjeldbjerg
Henning Bjerregaard
Aage Rou Jensen
John Jensen

Træner: Géza Toldi

Historien bag AGF vs Reims

AGF-holdet hyldes på rådhuset af tusindvis af aarhusianere ved midnatstid i Aarhus efter at have vundet det første mesterskab i sommeren 1955. I billedet ses anfører Aage Rou Jensen med mesterskabspokalen sammen med John Amdisen og Per Knudsen. (Foto: AGF)

Tilbage i 1955 deltog AGF i Europa Cuppen for Mesterhold som både danske mestre og pokalvindere. Det var en gylden årgang i AGF, ledet af den legendariske ungarske træner, Geza Toldi.

AGF blev derfor det første danske hold til at deltage i kampen om trofæet med de store ører, Mesterholdenes Europa Cup – eller som vi kender den i dag, Champions League.

Det blev desværre kun til de to kampe mod Reims, men hvem ved hvad det kunne være blevet til dét år, hvis AGF blot havde besejret franskmændene. De franske mestre gik nemlig hele vejen til finalen, hvor de dog tabte til Real Madrid.

Manglende lysanlæg i Aarhus flyttede Europa-debuten til København

AGF var på hjemmebane i første opgør mod Reims, men kampen blev spillet i Københavns Idrætspark grundet manglende lysanlæg på Aarhus Stadion. Lysanlæg havde man derimod netop installeret i København.

“Om kort tid indvies lysanlæget i Københavns Idrætspark, og København er dermed i stand til at følge med udviklingen i moderne fodbold, der tydeligt går i retning af større internationalt samkvem. Aarhus Stadion, som overvejede et interimistisk lysanlæg til AGF’s kamp mod Reims, er bagefter, og det store aarhusianske fodbold-publikum vil gå glip af mange interessante kampe, som let kunne arrangeres, hvis lysforholdene var i orden”, skrev Aarhus Stiftstidende dengang.

AGF tabte den første kamp i skæret fra det nye lysanlæg i Københavns Idrætspark med 0-2. Derfor ventede der en svær returkamp i Frankrig godt en måned senere.

Men det havde været en rigtig god indsats af AGF-holdet, som dengang var amatører, mod de franske professionelle spillere.

Flot indsats af amatørerne mod de professionelle

Det var en anden tid, dengang i 1955. Blandt andet var AGF ikke endnu et professionelt fodboldhold, hvilket først skete 23 år senere. I dag ville vi nok heller ikke få dommerens syn på, hvem der havde fortjent at vinde kampen, men efter kampen mellem AGF og Reims, var den hollandske dommer ikke for fin til at kommentere med sit eget syn på sagerne.

Dommeren kaldte bl.a. Reims-sejren for retfærdig, og sagde følgende:

“Men AGF burde have lavet mål under deres pres i anden halvleg. Danskerne spillede ikke hurtigt nok, og man kunne se, at modstanderne er professionelt trænede. Det er altid vanskelig for et amatørhold at klare sig i hurtighed. Kjeldberg var en klog spiller, men alt for langsom, og Bjerregaard viste meget af det rigtige centreforwardspil”.

AGF-legenden og anfører på holdet, Aage Rou, sagde følgende om kampen:

“Vor taktik lykkedes, og det er ubegribeligt, at vi ikke kunne lave mål. Jeg var sikker på, at der var mål, da Bjerregaard gav mig hovedstøds-chancen. Hvis vi kan lave den samme præstation i Reims, er der intet i vejen for, at vi kan vinde 5-2.”

Gunnar Kjeldberg bakkede sin anfører op:

“Det er utroligt uheldigt, at vi allesammen brænder så store chancer. Jeg tror, at Aage Rou i 9 ud af 10 tilfælde scorer på sin hovedstøds-chance”.

Forsvarsspilleren Per Knudsen følte sig bortdømt i en afgørende situation:

“Det burde være dømt frispark, da Glovacki skubbede mig væk med armen og scorede det andet mål. Uden brug af armen var han ikke sluppet igennem. Noget andet er, at vi skulle have ført på det tidspunkt”.

Tidligere AGF’er rapporterede fra Frankrig

I 1955 var det i sandhed en helt anden tid. Dengang rejste sportsjournalister ikke Europa rundt for at tale kampene hjem til seerne via TV-apparaterne i stuerne. Man var ofte afhængig af, at følge kampene i radioen, eller vente til morgendagens avis var udkommet, hvis man ville følge sit holds kampe.

Således måtte Aarhus Stiftstidende også engagere den tidligere AGF-spiller, Erik Kuld Jensen, som avisens reporter i Frankrig. Kuld Jensen, som i øvrigt var den første AGF-spiller nogensinde til at skifte til en udenlandsk klub, var nemlig nu professionel fodboldspiller i Frankrig hos Lyon. Avisen indgik derfor en praktisk aftale med den tidligere AGF’er om, at han skulle “referere de gamle klubkammeraters kamp med de franske spillere” på Stade Auguste-Delaune i Reims. Dét referat kunne man så læse i avisen dagen efter kampen.

Foruden at agere reporter for Aarhus Stiftstidende fungerede Erik Kuld Jensen også som fremmedfører og tolk for AGF-delegationen under hele opholdet i Frankrig, og Kuld Jensens hustru modtog i øvrigt AGF-holdet ved ankomsten til Paris.

AGF manglede flere spillere i Reims

John Amdisen var ikke med i AGF-truppen til Reims, da han var blevet skadet.

Erik Jensen havde iflg. Aarhus Stiftstiden ikke kunnet “få frihed til rejsen”, men det må formodes han fik talt det på plads med sin arbejdsgiver, for han figurer i hvert fald i arkiverne som målscorer til 1-2 i Frankrig.

Frihed til rejsen fik reserve-målmanden Kaj Olsen ikke. Som reserve-målmand var i stedet Poul Erik Jacobsen med, og han var samtidig også forsvars-reserve. Dengang måtte man ikke udskifte sin målmand under kampen, så Jacobsen kunne kun komme i spil som AGF-målmand i opgøret, såfremt Henry From mod forventning ikke kunne stille op til kampen.

I dagene op til kampen havde også AGF’s topscorer, Henning Bjerregaard, meldt afbud til kampen:

“Jeg kunne godt få fri fra mit arbejde, men jeg kan ikke forsømme kunderne. To dage måske, men fire dage kan jeg ikke blive væk, navnlig ikke lige op til den første i måneden. Jeg er ked af at skulle sende afbud, for det bliver uden tvivl en glimrende tur, men arbejdet går i første række”, sagde Bjerregaard der arbejdede i et reklamebureau.

Mod forventning meldte AGF’s topscorer sig alligevel klar til turen, og scorede i øvrigt også det udlignende mål til 2-2 i Reims. Han måtte dog haste hjem til Aarhus direkte efter kampen, mens resten af spillerne havde et en-dags ophold i den franske hovedstad, Paris.

AGF sagde nej til champagne i Reims

Ledelsen i fodboldklubben Stade de Reims var opsatte på, at gengælde den gæstfrihed de selv havde oplevet fra AGF under deres ophold i Danmark en måned tidligere. Derfor sørgede ledelsen i Reims for, at der var arrangeret en tur rundt og se på seværdigheder i både Reims og Paris, herunder en 18 kilometer lang togrejse med elektrisk tog gennem champagne-kældrene under Reims.

Allerede ved ankomsten i Frankrig fik AGF’erne at mærke, at man var ankommet til champagne-landets hjerte. Efter den første træning bød de franske ledere nemlig på et enkelt glas champagne, men AGF’s træner, Geza Toldi, takkede pænt nej på vegne af sin trup. Det samme gjaldt for den rødvin, som franskmændene bød på under en middag, hvor der var suppe, kylling og salat på menuen. I stedet fik AGF’erne lov at drikke sodavand til maden.

“Efter kampen vil vi gerne smage både rødvinen og champagnen”, sagde Geza Toldi.

Før kampen mellem Reims og AGF overrakte Reims-spillerne desuden de 11 AGF’ere en gave, som menes at have været en kurv til hver spiller med to flasker champagne i hver.

Det var ikke på baggrund af en sejr, at AGF’erne efter kampen kunne lade champagne-propperne springe. AGF spillede 2-2 i Frankrig, efter endnu en hæderlig indsats, og dermed tabte AGF altså samlet med 2-4 til de franske professionelle fra Reims. Det blev enden på det første europæiske eventyr i 1955.

Læs mere om AGF’s kampe i Europa her

Kilder: UEFA.com, europacup.fodboldarkiv.dk, Aarhus Stiftstidende.

Kurv0
Der er ingen produkter i kurven!
Fortsæt med at handle